Lehtimäkeläiset tähyävät Ähtärin suuntaan

Pro Lehtimäki – ryhmän järjestämässä neuvoa antavassa asukaskyselyssä irtaantumista Alajärvestä kannatti 84,9 prosenttia ja vastusti 15,1 prosenttia Lehtimäen alueen talouksista. Eri Kuusiokunnista suosituin vaihtoehto osakuntaliitoskumppaniksi oli Ähtäri 69,8 prosentin osuudella. Alavuteen liittymistä kannatti 15,3 prosenttia, Kuortaneeseen 9,3 ja Soiniin 5,6 prosenttia lehtimäkeläisistä.
Erillisessä kysymyksessä kaikkien Kuusiokuntien yhteistä kuntaliitosta kannatti 86,9 prosenttia vastaajista.
Lehtimäellä on noin 950 taloutta, joista 681 vastasi kyselyyn. Asukkaita entisen Lehtimäen kunnan alueella on noin 1700.

Osakuntaliitosprosessi vireille
Lehtimäki kokoaa voimansa irtautumisprosessin taakse. Asukaskyselyn koordinoinut Kari Sipilä kertoi aamulla Pohjanmaan radion lähetyksessä, että ensin aloitetaan neuvottelut Ähtärin kanssa.
Osakuntaliitos on kyseessä, kun kunnan osa siirtyy toiseen kuntaan, eikä kuntien lukumäärä muutu. Edellytyksenä on, että liitos hyödyttää työssäkäynti- ja asiointialueita, sekä palveluiden saavutettavuutta.
Sen voi laittaa vireille yksikin kunnan jäsen. Kun virallinen ehdotus on tehty valtiovarainministeriölle, se tutkii, täyttyvätkö perusedellytykset. Hakemus voidaan hylätä saman tien, tai lykätä sen käsittelyä puutteellisten tietojen vuoksi. Jos kriteerit täyttyvät, ministeriö alkaa keräillä lausuntoja asiasta. Myös kuntalaisia kuullaan ja valtuustot antavat asiasta lausunnot. Lopullisen päätöksen tekee valtioneuvosto. Osakuntaliitos voidaan tehdä, vaikka kyseisen kunnan valtuusto vastustaisikin sitä, jos muutos on kunnan kannalta vähäinen, ei vaikuta merkittävästi kunnan toimintakykyyn ja edellytyksiin vastata palveluiden tuottamisesta.
Työssäkäynti- ja asiointialuejakoon vaikuttaa esimerkiksi Taimelan yläkoululaisten lähtö Soiniin, ja sitä puoltanee myös se, että 215 asukasta on vaihtanut terveyskeskuksensa Ähtäriin, neljä Kuortaneelle ja kahdeksan Alavudelle.
– Prosessi on selkeä. Painavin peruste on ministeriön oma selvitys siitä, että Lehtimäki kuuluisi kuusiokuntiin, Sipilä totesi.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.