Lukijan mielipideartikkeli:

Vimpelin Venla herrojen kanssa marjassa

Vimpelin kriisikuntakeskustelussa on torjuttu valtionosuuden merkitys kuntataloudessa ja pantu kunnan huonon jaman syyt kepujen ja Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen piikkiin. Jotakin kuitenkin epäilijöille kertonee, että verohallinto tilitti 2014 kunnille 21,2 miljardia euroa. Kuntien saamat valtionosuudet olivat 2014 puolestaan 8,0 miljardia euroa eli 38 prosenttia kuntien verotuloista. Prosenttiluku on suurin piirtein sama, jolla valtio osallistuu keskimäärin kuntien menoihin. Järvipohjanmaan yhteistoiminta-alueen kunnista Alajärvi sai 2014 valtiolta 117, Soini 155 ja Vimpeli 93 prosenttia euroja verotuloihin verrattuna, eli Alajärven ja Soinin valtionosuudet olivat suuremmat, mutta Vimpelin pienemmät kuin verotulot.
Systeemiin kuuluu tasausjärjestelmä, jossa Robin Hoodin tapaan otetaan rikkailta ja annetaan köyhille. Järjestelmä tuli voimaan 2010. Vuosittaisista tilastoista voidaan laskea Vimpelin Venlan saaneen tasausta viitenä vuotena 2010–2014 yhteensä 1 687 euroa, Alajärven Alvarin 4 091 euroa ja Soinin Siirin 5 186 euroa. Tämä selittää sen kummallisuuden, että vaikka Venla on maksanut enemmän kuntaveroa paremmista tuloistaan kuin Alvari ja Siiri, niin Vimpelillä on ollut vähemmän rahaa käytössään Venlan palveluihin kuin mitä Alvarin ja Siirin kotikunnat ovat käyttäneet heidän palveluihinsa. Venla ei kadehdi Siiriä ja Alvaria, kun systeemi on pystynyt turvaamaan heille Suomen lakien mukaiset kuntapalvelut. Vimpeli on antanut Venlalle samanlaiset palvelut kuin mitä Alvari ja Siiri ovat saaneet, mutta se on vienyt Venlan kotikunnan taseet pakkaselle. Kuntaliiton soten nettomenojen vertailu osoittaa Venlan käyttäneen sote-palveluita maakunnassa keskimääräisesti eikä hän ole nauttinut naapuriensa epäilemää tyyristä valohoitoa.
Ministeriön asettama Vimpelin selvitysryhmä korostaa menopuolta. Raportissa ei tuoda esiin sitä ristiriitaa, että Venlan verotettava vuositulo on Etelä-Pohjanmaalla kärkisijoilla, mutta siitä huolimatta Vimpeli on joutunut kriisikunnaksi verotulojen tasauksen vuoksi. Salkkumiehet suorastaan ilakoivat sillä, että “vos-uudistus” nostaa Venlan veroprosenttia yhdellä yksiköllä eli eniten maakunnassa. Tasan eivät käyneet onnen lahjat tässäkään tapauksessa, kun uudistus laskee Alvarin veroprosenttia 0,7 ja Siirin 0,5 prosenttiyksikköä. Venla on vähän sitä mieltä, että oikeuskanslerin tulisi tutkia, miksi häntä on saanut ja saa edelleen potkiskella laillisesti takamuksille.
Selvitysryhmä esittänee Venlan pullikoinnista huolimatta kuntajakoselvitystä isompaan kokonaisuuteen. Venla kyllä uumoilee, mitä salkkumiehet tarkoittavat kaunokielisellä “isommalla kokonaisuudella”. Venla ystävineen ei oikein ymmärrä sitä autuutta, mikä koituisi Vimpelin liittämisen jälkeen “isommassa kokonaisuudessa” siitä syystä, että senkin talous yskii huonossa hapessa. Salkkumiehet perustelevat Vimpelin liittämistä “isompaan kokonaisuuteen” vimpeliläisten palveluiden säilymisellä. Venlan kahvikutsuilla tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että salkkumiehet ovat hypänneet aidan yli sen matalimmasta kohdasta eikä heidän konstinsa ratkaise Vimpelin eikä kuntatalouden perimmäisiä vaikeuksia ja että esityksen toteutuminen vähentäisi entisestään Venlan ja hänen perheensä palveluita “isomman kokonaisuuden” syrjäalueilla. Siiri nyökytteli.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.