Ennennäkemätöntä Nelimarkkaa esillä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Nelimarkka-museon remontin yhteydessä varastosta löytyi neljä Eero Nelimarkan ennestään tuntematonta teosta. Paikalla olleen konservaattori Marja Korhosen johdolla taulukääröt avattiin, taulut puhdistettiin ja kehystettiin. Nelimarkan huolellisen pohjatyön ansiosta taulut olivat säilyneet hyvin.
– Olin taululöydöistä innoissani. Ne paljastavat uutta puolta Eerosta, esimerkiksi värimaailmasta, kertoi museotoimenjohtaja Maria Lampinen.
Lampinen arvelee Nelimarkan itsensä sijoittaneen taulukääröt varastoon. Noiden neljän taulun ympärille koottiin 24.1. avattu Varaston aarteita – näyttely, jossa on 25 teosta.

Yksi löydetyistä tauluista on luonnos norjalaisen Lygenin seurakunnan alttaritauluksi.
– Nelimarkka maalasi useita alttaritauluja, Suomeen ja Norjaan. Ne olivat hänelle vaikeita töitä, seurakunta ei aina ollut tyytyväinen työhön ja niitä jouduttiin muuttamaan, Lampinen kertoi.
Löydetyssä Omakuva-maalauksessa taiteilija on työnsä parissa ateljeessaan, taustalla maalaus Saima-vaimosta. Nelimarkalle oli tyypillistä maalata kuva kuvassa-aiheita. Varaston aarteita – näyttelyssä on esillä valikoima tauluja, joissa samat kuvat toistuvat sisäkkäin.
Yksi varaston aarteista, luonnos aiheesta Pohjalainen tupa on tiettävästi suurin Nelimarkan maalaama teos. Se on 2,3 metriä korkea ja 2,9 metriä leveä. Nelimarkka maalasi kotinsa lähistöllä sijainneesta Jukantuvan suuresta talosta useita eri versioita.

Mainos
Taululahjoituksia Amerikasta

Nelimarkka vieraili usein Pariisissa, jonka koki olevan itselleen loppumaton inspiraatioiden lähde. Matkojen inspiroimia teoksia on esillä Pariisi on sesam – kokoelmanäyttelyssä.
Samaan yhteyteen on sijoitettu myös Amerikan-matkojen tuliaisia. Nelimarkka suunnitteli alun perin perustavansa Nelimarkka-akatemian. Hän vieraili 1958 Yhdysvalloissa tutustuen taideoppilaitoksiin ja museoihin Seattlesta New Yorkiin. Hän majaili matkallaan ystäviensä Charles ja Lydia Latvalan luona ja maksoi vuokransa maalaamalla heistä muotokuvat. Nuo taulut lahjoitettiin viime vuonna museon kokoelmiin. Esillä on myös muita Amerikan inspiroimia tauluja, sekä Atlantin yli kulkenutta postia; kirjeitä ja valokuvia.
Akatemia jäi haaveeksi, mutta Nelimarkka-museo on Alajärvellä taiteen tyyssijana edelleen.

Varaston Aarteita – näyttely on auki 15.3. saakka.

Lue lisää Nelimarkka-museon remonteista lehtemme numerosta 2/2015 ja tulevaisuudensuunnitelmista tämän viikon lehdestä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.