Rovasti Heumannin lääkkeet

Ei ole kuulkaa lääketiede ja etenkään psyyken hoito muuttunut miksikään sitten 1900-luvun ensi neljänneksen. Sain käsiini isän tädille kuuluneen kirjan Rovasti Heumannin lääkkeet, josta löytyy tietoa sairauksista ja ohjeita hyviin elämäntapoihin, tietenkin höystettynä hänen oman lääketehtaansa mainoksilla, joista löytyy parantava tuote niin hampaankolotukseen, kylmänkyhmyihin, jalkahikeen, struumaan kuin vähäverisyyteenkin.

Rovasti Heumann osaa kertoa hyviä neuvoja myös tapaturmien ensiavuksi, murtumat ja verenvuodot hoidetaan aivan samoin kuin nykyäänkin, lastoittamalla ja sitomalla, mutta veden alla olleen hoidossa oli hieman outo ratkaisu, joita en kyllä muista ensiavun oppaista lukeneeni: “…nosta hänet (hukkunut) maasta vyötäisiltä muutamaksi sekunniksi niin että vesi pääsee juoksemaan hänestä ulos, vedä kieli eteenpäin (jos tarvitaan niin pistä empimättä parsinneula paksuine lankoineen sen läpi, jonka jälkeen se vedetään ulos suusta ja kiinnitetään korvaan tai niskan ympäri).”
Henkiseen hyvinvointiin kehottaa Heumann usein kiinnittämään huomiota: “On jo kauan sitten todistettu aineenvaihtokokeilla, että aivotyö vaatii yhtä paljon energiansaamista kuin ruumiillinenkin työ, joten tiedemies, liikemies ja halonhakkaaja ovat ihan samassa määrin niin työläisiä kuin ruumiillisestikin työntekijöitä. Toimettomuuden tai työttömyyden seuraukset ovat myöskin (etenkin henkisen työn tekijöillä ja naisilla) usein psyykillisiä, s.o, heikkohermoisuus ja hysteria.”
Rovasti Heumannin lääkkeet -kirja vuodelta 1922 on kolmas suomenkielinen painos, alkusivuilta löytyy tieto, että saksankielistä alkuteosta on käännetty ruotsin-, saksan-, englannin-, ranskan-, hollannin-, italian-, espanjan-, portugalin- ja kiinankielelle.
Olisi hauska tietää, että mahtoivatkohan kirjassa mainostetut hermopillerit, syyhelmätahnat, astmatipat ja matotabletit tehdä hyvin kauppansa? Ja jos näin kävi, niin oliko niistä ihan oikeasti apua? Ainakin kirjeitä, lausuntoja ja todistuksia kiitollisilta asiakkailta oli viimeisellä sivulla olevan kirjoituksen mukaan tullut yli 150 000 kappaletta, joten ihan huuhaata tämä rovasti ei varmaankaan kaupannut. Ja ainakin minun korvaani rovastin monet neuvot kuulostavat oikeinkin osuvilta, etenkin tämä neuvo, jolla ehkäistään hermosairautta: “On vältettävä voimakkaita mielenliikutuksia. Monelle heikkohermoiselle on rahapeli vahingollista; se kiihottaa heitä helposti, etenkin kun häviävät. … Moni ottaa niskoilleen työtä lisääviä toimia yhdistyksissä tai kunnassa tai poliittisia tehtäviä, vaikkakin hänen hermovoimansa tuskin itse asiassa riittää siihen työhön, josta hän saa elatuksensa.”

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena

Viikon 39 luetuimmat!

VIIKOLLA 39 lukijoita kiinnosti Tomi Niskasen luopuminen Vedon pelijohtajuudesta. Myös hopeamitalijuhlat Lakis Areenalla kiinnostivat! Katso

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena

Viikon 39 luetuimmat!

VIIKOLLA 39 lukijoita kiinnosti Tomi Niskasen luopuminen Vedon pelijohtajuudesta. Myös hopeamitalijuhlat Lakis Areenalla kiinnostivat! Katso

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.