Osaaminen ja oma kulttuuri suomalaisuuden tukipilarit

Nuorten pahoinvoinnin hoitamiseen tarvitaan kaikki liikenevät voimavarat. Alajärven itsenäisyyspäivän juhlassa puhunut filosofian tohtori Heikki Mäkipää totesi, että pahoinvointia aiheuttaa muun muassa aikuiseksi kasvaminen, joka on aina ollut haasteellista. Tämän päivän lapset ja nuoret kokevat kasvussaan sellaisiakin haasteita, joilta heidän vanhempansa välttyivät: hektinen elämäntahti, kansainvälistyminen, sosiaalisen median asettamat paineet.

–Nuorilla on kovat paineet osallistumisesta yhteiskuntamme rakentamiseen. Pitää opiskella nopeasti, päästä töihin nopeasti, perustaa perhe ja ostaa asunto nopeasti.

Lama-ajan Suomessa moni ihminen ajautuu henkiseen ja taloudelliseen ahdinkoon muun muassa siksi, että ennen itsestään selvinä pidetyt palvelut katoavat vähitellen.

–Missä menee siedettävyyden raja? Mäkipää kysyi ja lisäsi, että tarvitaan niin sanottua talvisodan henkeä, jotta tulevaisuuden haasteista selvitään.

Tukipilareja puolustettava

Osaaminen ja oma kulttuuri ovat suomalaisten kestävimmät tukipilarit ja niitä on puolustettava yksimielisesti yli puoluerajojen. Mäkipää muistutti, että päättäjillä ei ole oikeutta huonontaa lastemme tulevaisuutta kajoamalla esimerkiksi koulu- ja kirjastoverkkoon.

–Itsenäisyyden ja tulevaisuuden eteen on kaikkien tehtävä töitä, jaksaa puurtaa arjessa. Uudet sukupolvet ovat aina astuneet vastuunkantajiksi, meidän ei tarvitse pelätä, ettei niin kävisi nytkin. Lehtimäellä asuva Heikki Mäkipää on toiminut muun muassa Suomen Japanin Instituutin johtajana Tokiossa sekä useiden kansainvälisten yritysten hallituksen jäsenenä. Tulivuorista ja niiden purkaustuotteista tohtoriksi väitellyt Mäkipää on tehnyt uransa aikana monia tutkimusmatkoja ja työskennellyt yliopistomaailmassa.

Palkintoja kulttuurin tekijöille

Alajärven kaupungin kulttuuripalkinnon saivat kolme omaa runokirjaa julkaissut Eila Pöntisenaho ja kotiseudun elämää elokuviksi tallentanut Hannu Luoma-aho.

Pöntisenahon tekstejä on mukana viidessä runokokoelmassa, lisäksi hän on kirjoittanut palkittuja näytelmiä ja laulujen sanoituksia. Luoma-aho on tehnyt neljä elokuvaa Luoma-ahon kylän elämästä ja oli järjestämässä viime syksynä kylässä pidettyä valtakunnallista kyläelokuvafestivaalia.

Juhlassa seurakunnan tervehdyksen esitti kirkkoherra Hannu Kujala, musiikkia esittivät musiikkiopiston saksofonitrio Marko Kivikangas, Luukas Peräsalo ja Atte Kuhalampi sekä Elli-Maija Sillanpää, piano.

Jaa juttu: