Seuraava tapahtuma:
heinä 04
4 heinäkuun - 14 heinäkuun

”Si, señorita!” – toimituksen kesäjuomatestin voittaja on ajaton klassikko

Si señorita!
Si señorita!
Si señorita!
Si señorita!
Julkaistu:
Kategoria:

JÄRVISEUDUN SANOMIEN perinteinen maista jos uskallat -päivä toi mukanaan kesäjuomahaasteen. Viisi toimituskuntaan kuuluvaa toi palaveriin mukanaan mieleisensä kesäjuoman, jotka valmistettiin ja maisteltiin sekä laitettiin myös paremmuusjärjestykseen.

Laseissa oli eksoottista Micheladaa, jännittävästi nimetty Kohtalonkarpalo, kylmää kahvijuomaa, mustaherukan ja vadelman makuinen makuvesi sekä perinteinen Vichy, joka löytyi kiireisen työntekijän autosta hänen unohdettuaan (mainosmyynnin) lomassa koko kesäjuomatestin!

Micheladaa testimaistelijat kuvasivat mielenkiintoiseksi ja toimivaksi: ”Suolat ja lime bueno! Tabascosta sopivan tymäkkää”, ”hä… mikä… uuuu… Si, senorita!”, mutta kaikkien makuun se ei ollut: ”liian suolainen ja kirpeänmakuinen, olut maistuu liikaa”.

Kohtalonkarpalo eli jäinen karpalojuoma sai seuraavia arvosteluita: ”supisuomalainen maku, raikas”, ”ihanan raikas ja pirteä, sopii monenlaisiin hetkiin”, ”virkistävä, toimii ruohonleikkuun jälkeen!”, ”vielä parempaa viinan kanssa”, ”pitää juoda jääpalojen kanssa, raikas, ei liian sokerinen”.

Kahvijuomasta sanottiin: ”vahva kahvi, ei liian makea”, ”juuri sopivan makea, mielenkiintoinen vivahde”, ”todella hyvä, vahva, mutta pehmeä, sopisi lämpimään kesäiltaan”, ”kahvinystävän suosikki”.

Makuvesi maistui niin ikään testaajille. ”Mielenkiintoinen! Erittäin raikas janojuoma”, ”ihana! Raikas, mustaherukka ja vadelma maistuvat. Paras!” ”Viinimarjan makuinen, tuli kesä mieleen.” Yksi maistaneista kommentoi sen olleen ”lehtien makuinen”.

Perinteinen Vichy oli ”rankemman hetken valinta. Toimii hyvin myös lantrinkiin.” ”Toimii! Klassikko, suolat hyvä lisä”, ”varma valinta joka tilanteessa”.

Raa’an rankkaamisen jälkeen testiraadin valinta voittajaksi oli Kohtalonkarpalo. Makuvesi tuli kakkoseksi, kolmanneksi paras oli jääkahvijuoma, neljäs Michelada ja Vichy jäi viidennelle sijalle.

Kohtalonkarpalo

Valmistus:

Ostetaan litra valmista karpalomehujuomaa, jäädytetään jääpalat. Sekoitetaan ja nautitaan kylmänä.

Michelada

Michelada on meksikolainen juoma, joka valmistetaan oluesta, limemehusta, erilaisista kastikkeista ja mausteista. Juoma tuli tutuksi Costa Rican reissulla ja muodostunut klassikko hellekesän juomaksi. Suola, tulisuus, limen raikkaus ja oluen viileys on erinomainen yhdistelmä. Tosin tabasko ei kaikille maistu, mutta sen voi korvata vaikka tavallisella chilillä. Toimituksen ohje poikkeaa vähän alkuperäisestä Micheladan ohjeesta.

Ainekset: limeä, suolaa, alkoholitonta olutta (toimii myös alkoholillisella), tabaskoa, jäitä

Valmistus:

-laita pikkulautaselle ruokalusikallinen suolaa

-leikkaa limestä lohkoja, tee lohkoon viilto ja pyöräytä sillä lasin reuna kosteaksi

-tee suolareunus lasiin pyörittämällä lasia suolalautasella

-laita limelohko koristeeksi reunaan, purista toisen limelohkon mehu lasiin

-laita lasiin reilusti jäitä, muutama tippa tabaskoa maun mukaan

-kaada olut hitaasti jäiden ja tabaskon päälle

-sekoita varovasti, maista, lisää tabaskoa, olutta tai limemehua maun mukaan

Makuvesi

-kerää 1-2 dl mustaherukan ja vadelman lehtiä, viruta, valuta ja puristele hieman rakennetta rikki

-lisää kannuun lehdet ja 1 litra vettä.

-jätä yöksi jääkaappiin

-kaada lasiin ja nauti. Toimii myös tilkalla kivennäisvettä. Voit halutessasi koristella herukan tai vadelman lehdillä tai pudottaa joukkoon muutaman marjan.

Jääkahvi

Valmistus:

-Jos et halua/ehdi kylmäuuttaa kahvia, keitä pannussa tummapaahtoista kahvia tuplapuruilla. Eli jos olet aiemmin laittanut neljään kuppiin neljä mitallista kahvia, laita jääkahviin kahdeksan mitallista.

-Jäähdytä kahvi ja kaiva pakastimen uumenista kylmän kahvin joukkoon pakastettuja kahvijääkuutioita. Jos niitä ei sieltä löydy niin ei muuta kuin pakastamaan, tulet niitä kyllä kesän aikana tarvitsemaan (jääkahviin on helppo rakastua).

-Lopuksi hölskyttele joukkoon tavallista maitoa, kauramaitoa (toimiston testissä makuna salted caramel) tai kondensoitua maitoa, jos oikein makeahammasta kolottaa. 

(Tämä juoma on loputtomiin varioitavissa, ei muuta kuin maistelemaan!)

Vichy

Valmistus: tämä lienee kaupallinen salaisuus, joten parasta suunnata lähikaupan tai -kioskin kylmähyllylle ja napata mukaansa sopiva määrä kirkasta ja raikasta juomaa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti