Burmalaista teekulttuuria ja uusia makuja Alajärvellä – työharjoittelija toi mukanaan tuulahduksen Myanmarista 

Huan-Ya Chen-Ketonen (oik.) vierellään Htet Aung Wint Shein. Myanmarilaisessa kulttuurissa ei käytetä sukunimiä samalla tavalla kuin Suomessa, heillä on vain etunimi.
Huan-Ya Chen-Ketonen (oik.) vierellään Htet Aung Wint Shein. Myanmarilaisessa kulttuurissa ei käytetä sukunimiä samalla tavalla kuin Suomessa, heillä on vain etunimi.
Huan-Ya Chen-Ketonen (oik.) vierellään Htet Aung Wint Shein. Myanmarilaisessa kulttuurissa ei käytetä sukunimiä samalla tavalla kuin Suomessa, heillä on vain etunimi.
Huan-Ya Chen-Ketonen (oik.) vierellään Htet Aung Wint Shein. Myanmarilaisessa kulttuurissa ei käytetä sukunimiä samalla tavalla kuin Suomessa, heillä on vain etunimi.

ALAJÄRVEN keskustassa sijaitseva teehuone Kulttuuri Cha & Cafe on kuluneella viikolla tarjonnut uudenlaisia kulttuurituulahduksia makujen muodossa. Kesän ajaksi teehuoneelle työharjoitteluun saapunut Myanmarista kotoisin oleva Htet Aung Wint Shein, 25, saapui Suomeen viime vuonna Finest Future -järjestön kautta ja opiskelee nyt matkailualaa Jamin Alajärven toimipisteessä. Viime vuoden hän opiskeli Lappajärvellä kokkilinjalla. 

–Kaipasin pois Myanmarista. Suomi vaikutti turvalliselta, rauhalliselta ja kauniilta paikalta. Myanmarissa on paljon ihmisiä ja aina todella kuuma, Suomen ilmasto on mukavampi, kertoo Htet Aung Wint Shein. 

Myanmar, Kaakkois-Aasiassa sijaitseva noin 54 miljoonan asukkaan maa, tunnetaan paitsi rikkaasta historiastaan myös omaleimaisesta teekulttuuristaan.  

Yksi Myanmarin tunnetuimmista ruokalajeista on Lahpet Thoke, fermentoiduista vihreistä teelehdistä valmistettu salaatti. Annos koostuu seitsemästä erilaisesta pavusta ja siemenestä – muun muassa paahdetuista kikherneistä, linssistä, seesaminsiemenistä ja maapähkinöistä – sekä valkosipulista, chilistä, limestä ja tuoreista vihanneksista. 

–Se on voimakkaan makuinen ja rakenteeltaan rikas ruoka, jota usein tarjotaan juhlissa tai jaettavana alkupalana. Lisäksi se on täysin vegaaninen ja sopii erinomaisesti nautittavaksi teen tai kahvin kanssa. Lämmin tee korostaa ruoan makuja ja auttaa myös ruoansulatuksessa, kertoo yrittäjä Huan-Ya Chen-Ketonen

–En ollut itsekään aiemmin kuullut tästä tavasta käyttää teelehtiä ruoanlaitossa. Olen Taiwanista, ja meilläkin syödään teelehtiä, mutta tällä tavalla valmistettuna se oli minulle täysin uusi kokemus. 

Teehuoneella onkin nyt testattu Lahpet Thokea, ja palaute on ollut kannustavaa. 

–Ateriat ovat saaneet hyvää palautetta ja harkitsen niiden ottamista listalle. Tavoitteemme ei kuitenkaan ole kilpailla alueen hyvien lounaspaikkojen kanssa – haluamme vain tutustuttaa ihmisiä uudenlaiseen teekulttuuriin. 

Dsc 7241
Lahpet Thoke -annos.

KULTTUURI CHA & CAFE on tuonut teekulttuuria tutuksi järviseutulaisille nyt vuoden ajan.  

–13. kesäkuuta tulee täyteen yksi vuosi yrittäjyyttä. Meille on ollut todella iso asia, että paikalliset ovat hyväksyneet meidät tänne. On ollut ilo jakaa teekulttuuria, mutta haluan korostaa, että myös kahvinjuojat ovat meille tervetulleita – myös minä juon kahvia välillä, nauraa Huan-Ya Chen-Ketonen. 

Yksivuotisjuhlapäivää Kulttuuri Cha & Cafe: ssa vietetään koko viikon ajan alennusten ja arvonnan merkeissä.  

–Perjantaina tarjoamme juhlan kunniaksi kakkua ja teetä, lupaa Chen-Ketonen. 

Dsc 7243
Paikan päällä voi tutustua kattavasti eri teelajeihin.

Jaa Somessa

Jätä kommentti