KRAATTERIJÄRVI GEOPARK -viikko toi keskiviikkona 21. toukokuuta alueen geologisesta historiasta kiinnostuneet Vimpelin Meteoriittikeskus-laavulle viettämään luontopäivää, jossa geologia heräsi eloon analyysien, tarinoiden ja nuotioherkkujen äärellä.
Laavun läheisestä maastosta löytyi osallistujien toimesta erilaisia kiviä, joita tutkittiin yhdessä geologi Teemu Öhmanin johdolla. Paikalle saapuneiden poikien kivistä löytyi muun muassa kvartsia ja savukvartsia.
–Kvartsi on maankuoren yleisimpiä mineraaleja, ja se on aivan älyttömän monipuolinen. Se myös sattuu olemaan minun suosikkimineraalini, Öhman paljasti.
Yleisön joukosta eräs muisteli poikasena löytäneensä kipinäkiviä, joita sitten käytettiin tulentekovälineenä.
–Se on ollut myös ukkoskiveksi kutsuttua kvartsia, josta voi lyödä kipinää esimerkiksi rautakappaleella.
Päivän aikana paistettiin makkaraa ja tikkupullaa, ja Öhman kertoi oman näkemyksensä Vimpelin geologiasta.
–Tämä kraatterin reuna täällä on todella päheä juttu. Maailmassa tunnetaan noin 200 törmäyskraatteria, joista suurin osa on kulunut lähes lättäniksi tai hautautunut sedimenttien alle. Se, että täällä reuna kohoaa sata metriä järven pinnan yläpuolelle, on tosi harvinaista.
–Lisäksi alueella on kalkkikiveä, jota Suomessa esiintyy suuremmassa määrin vain harvoilla seuduilla, kuten Kuusamon, Savon ja Etelä-Suomen alueilla.
Geopark-viikkoa on vietetty joka kunnassa omalla twistillä
Kraatterijärvi Geopark on näkynyt ja kuulunut jokaisessa jäsenkunnassaan, kun Geopark-viikkoa vietettiin eri puolilla aluetta omannäköisin tapahtumin. Toiminnanjohtaja Sari Hyttisen mukaan viikko osoitti, että kiinnostusta riittää, mutta myös viestinnän tärkeys konkretisoitui.
–Geoparkia ei vielä tunneta alueella kaiken kattavasti, ja monelle on tullut yllätyksenä, että geoparkiin kuuluu muitakin kuntia kuin Lappajärvi, Hyttinen kertoo ja painottaa, että tunnettuuden eteen on tehtävä pitkäjänteistä työtä.
Viikon aikana on jalkauduttu ihmisten pariin tapahtumien ja kohtaamisten kautta. Evijärvellä S-marketin edustalla riitti kuhinaa, kun geologi Teemu Öhmanin tarinat kivistä vetivät väkeä paikalle.
–Kivet kiinnostivat ja Öhmanin tapa kertoa geologiasta on kansantajuinen ja mukaansatempaava. Siellä oli väkeä välillä aivan jonoksi asti, Hyttinen iloitsee.
Alajärvellä kaupunginjohtaja Vesa Koivunen osallistui Järviseudun Rasti ry:n iltarasteille Pyhävuorella, ja Jamin aulassa järjestetyssä tilaisuudessa saatiin aikaan hyvää keskustelua Kraatterijärvi Geoparkin brändin kehittämisestä ja hyödyntämisestä. Hyttisen mukaan juuri tällaiset kohtaamiset ja yhteiset pohdinnat ovat avainasemassa.
–Tärkeintä on ollut, että Geopark-viikon tapahtumat ovat rakentuneet paikallisten toimijoiden ideoista. Sana leviää kokemuksen kautta ja ensi vuonna ollaan jo paljon pidemmällä, hän toteaa.
Joihinkin tapahtumiin olisi mahtunut enemmänkin väkeä, mutta Hyttisen mielestä osallistujamäärää tärkeämpää on tiedon leviäminen jokaisen oman kokemuksen kautta.
–Tietoisuus leviää parhaiten suusta suuhun. On ollut ilo huomata, kuinka ihmiset ovat jälkikäteen tulleet kertomaan oivalluksistaan: tämäkin meidän juttu on osa Geoparkia!