ALAJÄRVELLÄ, Soinissa ja Vimpelissä järjestetyissä matkailun infotilaisuuksissa käsiteltiin matkailun teemaa kuntien ja Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun (JPYP) kutsumana. Iltojen aikana paikkakunnilla muun muassa keskusteltiin matkailun kehittämisestä sekä ideoitiin ja visioitiin tulevaisuutta. Kraatterijärvi Geoparkille myönnetyn UNESCO Geopark-statuksen myötä on ollut välttämätöntä käynnistää suunnittelut myös kansainvälisen matkailun osalta ja aiheesta puhuttiin Vimpelin ja Alajärven tapahtumissa. Soini ei ole osa Kraatterijärvi Geoparkia.
JPYP:n projektipäällikkö Ulla Laukkala toi tilaisuuksiin terveisiä hankepuolelta. Laukkala vetää Kestävän matkailun toimintaympäristö Järvi-Pohjanmaalla-hanketta, jossa avainkysymyksenä on, miltä matkailu näyttää kestävyysnäkökulmasta. Laukkala esitti Järvi-Pohjanmaan alueen viiden kunnan, Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin kestävän matkailun nykytila-analyysia.
–Aluksi selvitin, mitä yrityksiä ja montako matkailuyrittäjää Järvi-Pohjanmaan alueella on. On häilyvää, mikä on matkailuyritystä, joten mukana on ruoka- ja majoituspalvelut sekä käyntikohteet. Selvityksen pohjalta tein yhdistysrekisterin, johon on koottu kaikki toimijat. Tästä on tulossa julkaisu toukokuussa. Yrityksiä etsin kuntien sivuilta, Kraatterijärven toimijoilta ja erilaisilta matkailualustoilta. Tällä hetkellä listalla on 115 yritystä, joista 54 toimii alalla kokoaikaisesti ja 61 sivutoimisesti tai kausiluonteisesti.
Laukkala kertoi maksuttomasta Visit Finland DataHub -sivustosta, johon matkailupalveluja tuottavat yritykset voivat rekisteröityä ja tallentaa tietoa yrityksestään, tuotteistaan ja palveluistaan. Järvi-Pohjanmaalta DataHubissa oli vuoden 2025 alussa ainoastaan yhdeksän rekisteröitynyttä yritystä. Lisäksi Laukkala esitteli Visit Finlandin tarjoaman Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman, jossa seitsemän askeleen kehittämispolun läpi käytyä yritys saa vastuullisuussertifikaatin.
Kehitettävää Laukkalan mukaan on matkailuyritysten nettisivujen osalta, sillä 59 toimijalla on suomenkieliset sivut, vain 18 nettisivut ovat sekä suomeksi että englanniksi ja 38 puuttuu nettisivut kokonaan. Myös verkkokaupan osalta parannettavaa löytyy, sillä vain 32 yrityksellä on myynnissä verkosta ostettavia tuotteita.
Kansainvälisen matkailun potentiaali
Järviseudun matkailun järjestäytymishankkeesta kertoi hanketta vetävä Annie Laitila.
–Kansainvälisessä matkailussa piilee alueen suurin potentiaali. Maaliskuun alussa käynnistynyt hanke on siinä mielessä poikkeuksellinen, että siitä hyötyy koko Etelä-Pohjanmaan alue ja siitä syystä se saikin lähes 300 000 euron (280 224 euroa) sataprosenttisen rahoituksen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta. Hankkeeseen ei siis liity kunnan omaa rahoitusta. Hankkeen kärkenä on kansainvälinen matkailu ja tiedon jakaminen aiheesta. Hankkeen ensimmäisiä tavoitteita on jalkautua yhdistysten pariin, laittaa *DMC ja *DMO, sekä verkkosivut kuntoon. Ulla Laukkalan kanssa edistämme matkailua yhteistyössä, vaikkakin hieman eri osa-alueisiin keskittyvissä hankkeissa. Lappajärvi Invest Oy hallinnoi Järviseudun matkailun järjestäytymishanketta, joka on Lappajärven kunnan omistama tytäryhtiö, kertoo Laitila.
–Kyseessä on poikkeuksellisen laaja hanke, joka jakautuu neljään työpakettiin. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan alueen matkailuekosysteemi ja määritellään DMO- ja DMC-toimijat. Samalla rakennetaan kansainvälinen markkinointistrategia ja landing page, kehitetään kansainvälistymisopas ja laadunhallintamalli vastuulliseen kv-matkailuun sekä vahvistetaan yhdistystoimijoiden roolia erityisesti UNESCO Geopark -statuksen näkökulmasta. Mukana yhteistyössä ovat muun muassa Kraatterijärvi ja Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkit, Visit Finland, SeAMK, alueen yhdistykset ja matkailuyrittäjät. Tavoitteena on luoda koko Etelä-Pohjanmaan matkailulle pysyvä ja vahva kansainvälinen toimintamalli, joka palvelee myös pienempiä toimijoita.
Luonto tarjoaa mahdollisuuksia
Soinissa varsinkin luonto-, erä- ja kalastusmatkailu sekä -reitistöt saavat kiitosta. Syksyllä 2023 päättynyt Eränkäynnistä lumovoimaa- ja meneillään oleva Erämatkailusta elinvoimaa Kuusiokuntiin-hanke kehittävät alueen metsästys- ja luontomatkailua.
Laukkalan mukaan Etelä-Pohjanmaan matkailureitistöt kiinnostavat matkailijoita ja niistä on tehty paperisia esitteitä sekä pyörällä että kävellen kulkeville. Parhaiten reitit löytyvät Outdooractive-sivustolta, jossa kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat ovat mukana.
Vimpelin matkailuillassa todettiin, että joki ja järvi ylipäätään on lähestulkoon täysin hyödyntämättä matkailua ja kuntalaisten virkistystoimintaa ajatellen.
–Tässä olisi jollekin yrittäjälle mahdollisuuksia vuokrata vaikkapa sup-lautaa, kanoottia tai kajakkia, sanoo Vimpelin kunnan viestintäsihteeri Hanna-Riikka Uusitalo.
–Myös luonto tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen yritystoimintaan.
Laukkala nostaa esiin alueen tärkeänä matkailukohteena myös Kraatterijärvi UNESCO Global Geoparkin.
–Suomen viidennen Geoparkin, Kraatterijärven Geoparkin status on ollut vasta alle vuoden verran olemassa. Se kiinnostaa kansainvälisiä matkailijoita ja siihen voidaan isompana kokonaisuutena tarttua täällä meidänkin alueellamme. Myös Soinille tämä tuo alueellista näkyvyyttä, kun markkinoinnissa voidaan tarjota lähellä olevia tuotteita ja kohteita, vaikka Soini ei olekaan osa Kraatterijärvi Geoparkia.
Kraatterijärvi Geoparkin hallituksen puheenjohtaja Sam Leijonanmieli kertoi Vimpelin tilaisuudessa, että matkailun edistämisen strategiaa kehitetään ja hiotaan koko ajan, jotta suunnittelusta ja puheista päästäisiin mahdollisimman pian asiaan.
–Tarvitsemme mahdollisimman nopeasti passiivisen keskusvaraamon, eli myynti- ja markkinointialustan, josta myytävät palvelut ovat helposti löydettävissä. Nykymatkailijat eivät halua lähteä soittelemaan eri numeroihin, he haluavat yhdeltä sivustolta ostaa hotellihuoneen ja liput vaikkapa pesispeliin, tai jotain muuta.
Matkailijat arvostavat kestävyyttä ja paikallisuutta
Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SEAMK) vuonna 2024 tekemästä matkailijaselvityksestä käy ilmi, että kestävä matkailu ja vastuullisuus ovat matkailijoille tärkeitä. Matkailijat arvostavat paikallista, paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa ja ympäristöystävällisyyttä aina jätteiden kierrätyksestä muovin käyttöön.
–Samoja asioita arvostavat myös alueemme kausiasukkaat. Heiltäkin löytyy todella paljon piilotettua ostovoimaa ja viesti heiltä on ollut, että he käyttäisivät palveluita enemmänkin, jos olisi mitä ostaa. Eli meidän täytyy opetella tunnistamaan ne omat ja alueen helmet, ja sen jälkeen pohtia tuotemuotoilua, sanoo JPYP:n kehittämispäällikkö Elina Rantalahti.
DMC (Destination Management Company) tarkoittaa yhtiöitä, jotka pystyvät tuotteistamaan, myymään ja järjestämään asiakkailleen matkailukohteesta ehjiä palveluketjua riittävällä kapasiteetilla (kulkuyhteydet, majoitukset ynnä muut).
DMO (Destination Management Organization) eli ”kohdemarkkinaorganisaatio”. DMO:n toiminnan keskiössä on yleensä matkailun määränpään mainostaminen ja matkailijoiden houkutteleminen alueelle.