LAPPAJÄRVELLÄ metsää omistavat Juha Finnilä ja Maria Ahvenniemi ovat aloittaneet Metsänhoitoyhdistys Keskipohjan valtuustossa. Molempien metsätiedot ovat karttuneet koulutuksen ja metsätyön kautta, lisäksi taustalla on perhemetsänomistajuutta, missä metsää halutaan kasvattaa sukupolvelta toiselle ja samalla siirtää metsänhoitotöiden osaamista.
Juha Finnilä omistaa veljiensä Timon ja Vesan kanssa metsätilan Tarvolassa, missä on tehnyt metsätöitä pikkupojasta saakka. Hän on käynyt Tuomarniemellä metsätalouden perusjakson ja Jämsänkoskella metsäkoneenkuljettajan koulutuksen, ajanutkin konetta yhden talven.
–Ensiharvennuksia, istutuksia ja polttopuita on tehty itse, ja nykyisin mukaan otetaan jo kaksi seuraavaa sukupolvea, Finnilä kertoo.
Maria Ahvenniemi sanoo, että mitä enemmän metsäasioihin perehtyy, sitä enemmän kasvaa arvostus aikaisempien sukupolvien tekemää työtä kohtaan. Perhemetsänomistajuudessa metsät halutaan jättää seuraaville polville vähintään yhtä hyvässä kunnossa, kuin itse ne on aikanaan saatu. Ahvenniemelle on palkitsevaa nähdä heti tehdyn työn jälki ja huomata, että tekemällä oppii.
–Olen opetellut metsänhoitotöihin teini-ikäisestä lähtien isän ja vaarin kannustavassa opastuksessa, hän kertoo.
Ahvenniemen perhe omistaa metsiä Kärnässä, Pitkäsalossa ja Sadeharjun takametsissä Nevotien varressa. Metsätöitä hän on tehnyt aktiivisemmin vuodesta 2019, jolloin tehtiin sukupolvenvaihdos metsänhoitoon ja kasvinviljelyyn suuntautuneella kotitilalla.
–Metsätöistä varhaisperkaus ja taimikonhoito ovat niitä tutuimpia, ja toimistotyöläiselle erinomaista hyötyliikuntaa, Ahvenniemi toteaa.
Päätehakkuun jälkeinen uudistaminen on hänestä palkitsevaa erityisesti silloin, kun saa muutaman kasvukauden jälkeen todeta taimikon lähteneen hyvin liikkeelle ja elinvoimaiseen kasvuun. Hän on osallistunut useisiin koulutuksiin ja webinaareihin viimeisen 15 vuoden aikana, kuten esimerkiksi naismetsänomistajien koulutuskokonaisuuteen, metsäveropäiviin sekä metsäteitä koskeviin tilaisuuksiin.
–Koulutukset ovat olleet käytännönläheisiä, matalan kynnyksen tilaisuuksia, joista on saanut lähteä uutta tietoa taskussa kotia kohti, hän mainostaa.
Ahvenniemen mielestä metsänhoitoyhdistys ajaa jäseniensä asiaa käytännönläheisesti ja jäsenmaksulle on saatavissa vastinetta esimerkiksi kilpailutettaessa metsäkauppoja ja erilaisten koulutusten muodossa. Juha Finnilän mukaan jäseneksi kannattaa liittyä, koska yhdistyksestä voi kysyä neuvoja kaikkeen metsään liittyvissä asioissa.
–Metsäkaupat tulee kilpailutettua kunnolla ja myös hakkuut ja harvennustyöt tehdään metsänomistajan kannalta parhaalla tavalla, kun käytetään yhdistyksen urakoitsijaa, Finnilä kehuu.
Ahvenniemi pohtii, että metsiä on hoidettu vastuullisesti vuosisatoja, mutta hoitokäytännöt muuttuvat tutkimustietoon ja uusiin teknologioihin nojaten. Metsänomistajan on helpompaa pysyä mukana muutoksessa ja tehdä päätöksiä oman omaisuutensa hoitamisesta, kun voi keskustella ja saada tietoa oman yhdistyksen kautta.
Valtuusto päättää metsänhoitoyhdistyksen toiminnan suuntaviivoista, kuten palveluvalikoiman laajuudesta, jäsenmaksusta ja taloudenpidosta. Evijärveltä valtuustossa ovat Martti Mäkinen ja Tuomas Anttikoski, Vimpelistä Harri Hänninen, Kauhavan kaupungin alueelta Anu Fräntilä, Jari Laukkonen, Matti Tikkamäki ja Mika Hanhimäki.
Tapani Tyynelä