30 vuotta sitten: Kortesjärveltä talo Brysseliin 

Matti Eikkula ja Raimo Kuoppamaa rakentamansa hirsimökin edessä vuonna 1995.
Matti Eikkula ja Raimo Kuoppamaa rakentamansa hirsimökin edessä vuonna 1995.
Matti Eikkula ja Raimo Kuoppamaa rakentamansa hirsimökin edessä vuonna 1995.
Matti Eikkula ja Raimo Kuoppamaa rakentamansa hirsimökin edessä vuonna 1995.

30 vuotta sitten Kortesjärven Purmojärvellä rakennettiin hirsitaloa Brysseliin, Järviseudun Sanomat numero 13/1995 kertoi etusivulla. 

Brysselin Mini-Eurooppa-huvipuistossa esitellään uusia EU-maita kesällä 1995. Avajaiset huvipuistossa pidettiin 8. toukokuuta. Vasiten Suomea esittelevän Suomi-viikon avajaiset olivat kesäkuun alussa. Suomen osastoilla oli 60–70-prosenttisesti esillä Etelä-Pohjanmaan maakunta. Täältä vietiin sinne pyöröhirsinen maakuntatalo, jonka tarkoituksena on tuoda maakuntaa esille.  

Purmojärvellä oli aloitettu kuvan rakennusurakka pyöröhirsirakennuksen rakentamiseksi. Rakennustyöstä vastasi kortesjärveläinen Veistorakenne-niminen yritys. Yrityksen nimen takaa löytyivät nimet Matti Eikkula ja Raimo Kuoppamaa.  

–Maakuntatalon piirustukset saimme käsiin vasta viikko sitten tiistaina. Mutta pääsiäisen jälkeen on tarkoitus jo päästä kokoamaan taloa Brysseliin, kertoi Matti Eikkula.  

Juttu paneutuu kaksikon ammattitaitoon ja kertoo, että Raimo Kuoppamaalla on vankka taito kirvesmiehenä ja Matti Eikkula on maanviljelystyön ohella paneutunut puun jalostukseen ja käyttöön. Aivan kaksistaan miehet eivät taloa pykänneet, mukana oli 2–5 ulkopuolista työntekijää. Samalla kertaa yritys vie toisenkin hirsirakennuksen Brysseliin: se meni sikäläisen puualayrityksen yksityiseksi näyttelytilaksi.  

Rakentajat kertoivat, että suomalaisten valtteina ovat kotimaiset materiaalit ja vankka käsityön jälki. Rakennuksen hirret olivat parkattu kokonaan käsin. Tuon maakuntatalon lisäksi alueelle valmistettiin kaksi grillikatosta ja sauna. Maakuntatalo toimi porttina alueelle, alakertaan tuli näyttelytiloja ja yläkertaan myyntitiloja. Koko projekti oli kolmivaiheinen, jossa mukana oli myös Suomen Yrittäjäopisto. Koko hankkeen kustannusarvio oli 974 000 markkaa. Alueella, johon talo nousi, kävi vuodessa noin 4–4,5 miljoonaa kävijää. Brysselissä talo oli esille neljä kuukautta, jonka jälkeen se siirrettiin Ranskaan neljäksi kuukaudeksi. Ranskan jälkeen talon matka jatkui Hollantiin.  

Luitko jo nämä jutut?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti