Toiminta Kympin työllisyysalueella on lähtenyt odotusten mukaan käyntiin, mutta rahoitustilanteen takia palkkatukea ei myönnetä enää vuoden 2025 aikana.
Uusi työllisyyskatsaus kuvaa koronan jälkeisen työmarkkinatilanteen pohjakosketusta, jossa työttömyysluvut ovat korkealla.
–Suhdannetilanne nostaa työttömyyslukuja, mutta samaan aikaan saamme jatkuvasti viestejä markkinoiden elpymisestä. Pääsemme varmasti parempaan suuntaan kesää kohti mentäessä, sanoo Kympin työllisyysalueen johtaja Aki Ruotsala.
Haastavasta työmarkkinatilanteesta huolimatta Kympin työllisyysalueen alkuvuosi on lähtenyt liikkeelle odotusten mukaisesti. Viranomaistehtävät on otettu haltuun ja tällä hetkellä Kympin alueella palvellaan noin 5 000 asiakasta kymmenellä paikkakunnalla, kymmenessä toimipaikassa, joista yhdeksän on täysin uusia.
–Suomen ainoan TE-palveluita varten perustetun organisaation perustaminen vie oman aikansa ja olemme edelleen keskeneräisiä. Monia asioita kehitetään ja kuntakumppaneita halutaan asteittain yhä syvempään yhteistyöhön, Ruotsala jatkaa.
Työllisyyspalveluiden rahoitustilanne on ollut ja tulee olemaan haastava uuden lainsäädännön, suhdannetilanteen ja rahoitusmekanismin puristuksessa. Tähän vaikuttavat myös valtion vuonna 2024 tekemät päätökset eri etuuksista, jotka haastavat kuntayhtymän nykyistä talousarviota sen valmistelutilanteen tilannekuvatietoa merkittävästi enemmän. Näiden valtion tekemien päätösten vaikutukset ulottuvat pitkälle vuoden 2025 puolelle, jonka myötä sidontamäärärahat osittain jopa ylittävät Kympin työllisyysalueen eri etuuksiin talousarviossa varaamat rahat. Tämän vuoksi useat kunnat ovat joutuneet tekemään ratkaisuja palkkatuen myöntämiseen liittyen vuoden 2025 aikana.
–Myös Kympin työllisyysalueen osalta olemme tehneet alkuvuodesta priorisointeja liittyen muun muassa palkkatukeen. Tänään olemme linjanneet, että Kympin työllisyysalueen osalta emme enää myönnä palkkatukea vuodelle 2025 määrärahatilanteen takia, lukuun ottamatta yli 55-vuotiaiden työllistämistukea, joka on subjektiivinen oikeus.
Palkkatuki, mitäs se olikaan…
Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu harkinnanvarainen tuki, jonka myöntää ja maksaa työvoimaviranomainen.
Työnantaja, joka palkkaa työttömän työnhakijan, voi saada taloudellista tukea palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada 70 prosenttia tukea. Eräissä tilanteissa yhdistys, säätiö tai rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta voi saada palkkatukea 100 prosenttia palkkakustannuksista sekä laskennallisista työnantajan sivukuluista.
Palkkatuki myönnetään aina määräajaksi. Pääsääntöisesti palkkatukijakson pituus on 5 tai 10 kuukautta riippuen palkkatuella tuettua työtä edeltävän työttömyyden kestosta.
Lähde: tem.fi.