Rakentamisen luparumba helpottuu uuden rakentamislain myötä – painopiste siirtyy valvontaan

Vimpelissä rakennetaan parhaillaan kirjasto- ja nuorisotilaa, joka valmistuu ensi vuonna.
Vimpelissä rakennetaan parhaillaan kirjasto- ja nuorisotilaa, joka valmistuu ensi vuonna.

UUSI RAKENTAMISLAKI tulee voimaan ensi vuoden alusta, mutta ei kokonaisuudessaan: osaan pykälistä on annettu vuosi siirtymäaikaa. Eduskunta käsittelee parhaillaan muutoksia maaliskuussa 2023 hyväksymäänsä lakiin, siis jo ennen kuin se on edes otettu käyttöön.

–Uusien rakennusjärjestysten on oltava kunnissa päivitettyinä vuoden 2026 alusta, kertoo Vimpelin tekninen johtaja Jarno Pulkkinen.

Rakentamislakiin tällä hallituskaudella tehtävät muutokset keventävät hallinnollista taakkaa ja byrokratiaa sekä selkeyttävät valitusoikeutta. Lailla torjutaan ilmastonmuutosta, edistetään kiertotaloutta, sujuvoitetaan rakentamista ja tuetaan rakennetun ympäristön digitalisaatiokehitystä.

Rakentamislupa tarvitaan yhä harvemmin

RAKENTAMISLAIN myötä maankäyttö- ja rakennuslaista (MRL) muodostetaan rakentamislaki, jolla nykyiset rakentamista koskevat pykälät kumotaan. Maankäyttö- ja rakennuslaista muodostetaan 1.1.2025 alkaen alueidenkäyttölaki.

Rakentamislain myötä rakennuslupa, toimenpidelupa ja rakentamiseen liittyvä ilmoitusmenettely poistuvat ja rakentamislain myötä ne korvaa rakentamislupa. Maisematyölupa, rakennuksen purkamislupa ja purkamisilmoitus sisältyvät rakentamislakiin. Painopiste siirtyy kuntien viranomaisilla uuden lain myötä ennakkovalvonnasta jatkuvaan valvontaan. Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävä on jatkossa valvoa rakentamista yleisen edun kannalta ja valvoa myös alueidenkäyttölain noudattamista sekä huolehtia rakentamisen yleisestä ohjauksesta ja neuvonnasta. Rakennusvalvontaviranomainen ei kuitenkaan vastaa rakentamisen laadusta.

Alle 30 neliön ja 120 kuution rakennuksia samoin kuin alle 50 neliön katoksia saa rakentaa ilman rakentamislupaa, mutta rakentajan täytyy huolehtia, että on rakennusalaa, noudattaa kaavaa eli rakentaminen ei ole lain vastaista, ja paloturvallisuusseikat on huomioitava.

–Käytännössä lupaprosessien määrä vähenee, kun ei ole toimenpidelupia, mutta työtä siirtyy enemmän valvontapuolelle. Seurailemme muun työmme ohessa eri puolilla kulkiessamme, onko tullut uusia rakennuksia, onko ne rakennettu kaavan mukaisesti ja onko rakennusoikeutta. Pahimmat skenaariot ovat, että jos rakennat saunan ja sauna palaa, polttaa samalla omakotitalon, korvaako vakuutus, jos ei ole standardeja noudatettu.

Rakentamista voi ohjata rakennusjärjestyksellä

Rakentamislain myötä rakennusjärjestyksen rooli kasvaa. Rakentamislailla luvanvaraisuudesta vapautettua rakentamista ei voida rakennusjärjestyksellä määrätä luvanvaraiseksi, mutta niiden koosta tai ympäristöön soveltuvuudesta voidaan määrätä. Rakennusjärjestyksellä voidaan määrätä, edellyttääkö esimerkiksi jätevesijärjestelmän, laiturin, aallonmurtajan tai aidan rakentaminen, ilmalämpöpumpun, aurinkokeräimen tai aurinkopaneelien sijoittaminen, rakentamislupaa.  Jos luvanvaraisuudesta vapautettu rakennus poikkeaa vähäisestikin esimerkiksi kaavamääräyksistä tai muodostaa ranta-alueelle uuden rakentamispaikan, edellyttää rakennuksen rakentaminen myönteisen poikkeamisluvan, muttei rakentamislupaa.

Vimpelissä on alustavasti ajateltu, että lämpökaivot ja lämpökentät ovat luvanvaraista toimintaa, mutta esimerkiksi aidan rakentaminen ei; laitureiden osalta koko määrittelee, tarvitaanko lupaa. Valtuusto kuitenkin aikanaan hyväksyy rakennusjärjestyksen ja lopulta määrittelee, mitä tulee luvan varaiseksi.

–Kuntakohtaisia tulkintoja voi olla siitä, kuinka rakennusjärjestystä hyödynnetään ohjaamisessa; kunnissa on erilaisia näkemyksiä, mikä on kenenkin kohdalta paras toimintatapa.

Rakennusjärjestyksen määräykset voivat koskea rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa ja sen sijoittumista, rakentamisen sopeutumista ympäristöön, rakentamistapaa, istutuksia, aitoja tai muita rakennelmia, rakennetun ympäristön hoitoa, vesihuollon järjestämistä, suunnittelutarvealueiden määrittelemistä sekä muita niihin rinnastettavia paikallisia, rakentamista koskevia seikkoja.

–Rakennusjärjestykseen on tulossa ohjeistusta rakentamiseen. Esimerkiksi rakennuksista tulee jäädä rajaan viisi ja seuraavaan rakennukseen kahdeksan metriä. Lisäksi kaavoilla voidaan rajata rakentamista. Meillä kaavan uusiminen on tulossa lähivuosina.

Rakennusjärjestyksen määräyksiä ei sovelleta, jos oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa, asemakaavassa tai Suomen rakentamismääräyskokoelmassa on asiasta toisin säädetty.

Rakentamislupakäsittelyyn tulee uusina huomioitavaksi elinkaariominaisuudet ja laadittavaksi materiaaliseloste sekä selvitys hiilijalanjäljestä. Nämä astuvat voimaan 2026.

Lue myös nämä jutut

Vimpeli tähyää tulevaan: tarvitaan asuntoja, hallitilaa ja oma lukiolupa – Järviseudun sanomat

Kympin työllisyyspalvelut tarjoavat ajanvarauksetonta asiakaspalvelua viikosta 4 alkaen – Järviseudun sanomat

Sisukas kuntoutuminen aivovammasta johti kolmoisvoittoon maaottelussa  – Järviseudun sanomat

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti