”Jokainen suomalainen hoidetaan!” 

Keskustan aluevaltuuston jäsenet Antti Kurvinen, Juho Niemistö ja Esko Ahonen jalkautuivat Evijävelle kertomaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen taloudesta ja palvelurakenteen muutoksista.
Keskustan aluevaltuuston jäsenet Antti Kurvinen, Juho Niemistö ja Esko Ahonen jalkautuivat Evijävelle kertomaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen taloudesta ja palvelurakenteen muutoksista.

Aluevaltuutetut kertoivat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen taloudesta ja palvelurakenteiden muutoksista 

MARRASKUUN viimeisen päivän aamuna kokoontui Evijärvellä runsaslukuinen kuulijakunta saamaan tilannekatsauksen kiistellystä ja kritisoidusta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuuston keskustaryhmästä olivat Antti Kurvinen, Jaakko Niemistö ja Esko Ahonen kertomassa ja vastaamassa kysymyksiin. 

Uutiset hyvinvointialueiden taloudellisesta tilanteesta ja paikallisten palveluiden saatavuudesta ovat puhuttaneet myös evijärveläisiä. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kassa painui tämän vuoden lokakuussa nollan alapuolelle ja loppukuun menoihin jouduttiin ottamaan lyhytaikaista lainaa. Näin tapahtui nyt ensimmäistä kertaa, eikä tuleva vuosi ole luvannut parempaa. Miksi näin? 

Aluehallituksen jäsen Esko Ahonen piti lyhyen historiakatsauksen tapahtumiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kesti vuosia. Kun Marinin hallituksen aikana kesäkuussa 2021 vihdoin laki hyväksyttiin, sen toimeenpanolle annettiin todella tiukka aikataulu. Ensimmäiset aluevaalit järjestettiin tammikuussa 2022, joissa valittiin hyvinvointialueiden aluevaltuustot, ja vuoden 2023 alusta hyvinvointialueille siirtyi vastuu sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen että pelastustoimen tehtävien järjestämisestä.  

–Uudistuksen toteutuksen aikataulu oli aivan liian tiukka, kertoi Ahonen.  

–Olisi ehdottomasti tarvittu vielä vuosi 2023 järjestää hyvinvointialueen organisaatio ja sen toiminta ja toiminta olisi aloitettu vasta vuoden 2024 alussa. Palveluiden rahoituksesta vastaa valtio. Hyvinvointialueiden budjetointi osoittautui alijäämäiseksi ja tämä on tuonut paineet korjaustoimenpiteille. Yli kymmenen tunnin pituiset maratonkokoukset osoittavat työtaakkaa. Aluevaltuusto on käsitellyt organisaatiouudistusta, joka tarkoitus on vähentää toimi- ja palvelualueita. Johtajia irtisanotaan ja kahden toimialanjohtajan virat yhdistetään. 

Vuoden 2025 aikana tehdään päätökset, joilla talous pyritään saamaan tasapainoon.  

–Valtiovarainministeriö myönsi lainanottovaltuutta 53,8 miljoonaa euroa vuodelle 2025, kertoi talous- ja investointilautakunnan puheenjohtaja Jaakko Niemistö.  

–Ehdot ovat tiukat. Hyvinvointialueen pitää osoittaa lainanhoitokykynsä ja edelleen tasapainottaa talouttaan. 

Säästöjen toimeenpano herättää kuulijoissa huolta Evijärvelle jäävien palveluiden kohtalosta. Vaikka palvelurakenteen lopulliset päätökset tehdään ensi vuonna, antoi Esko Ahonen toivoa. Evijärven toimipiste säilyy ja pääosin nykyiset palvelut säilyvät tiettyinä viikonpäivinä. Diabetespotilaiden hoito, lasten hammashoito ja perheneuvola siirtyvät muualle. Palveluita voidaan tuoda sekä fyysisesti että digitaalisesti Evijärvelle. Jo nyt on jokaisen käytössä OmaEP digipalvelu, jossa voi hoitaa sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä asioita ajasta ja paikasta riippumatta. OmaEP:ssä on mahdollista esimerkiksi asioida ammattilaisen kanssa chatin välityksellä, liittyä varatulle etävastaanotolle ja varata aikoja. 

Kysymykseen ambulanssipalveluista vastasi asiantuntevasti Juha Alkio. Soitto numeroon 112 ohjaa lähinnä sijaitsevan ambulanssin paikalle, joka antaa ensiavun saamalla konsulttiapua lääkäriltä. 

–Jokainen suomalainen hoidetaan, vakuutti kansanedustaja Kurvinen.  

–Toimintatapojen ennakkoluuloton kehittäminen ja uuden tekniikan käyttöönotto tuovat säästöä ja hyvää palvelua. 

Leevi Norrena 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti