HUOM!
Torstaina 5.12. klo 8:30 alkaen sivuillamme on huoltokatko. Pahoittelemme häiriötä.

Suuret visiot ja perinteinen talkoohenki esillä keskusteluillassa Kivitipusta – mistä yrittäjä pyörittämään matkailun perustoimintoja? 

Lappajärven kunnan Kivitipun tilanteesta järjestämä tilaisuus veti kunnanvaltuuston salin täyteen väkeä. Kuvassa etualalla kunnanjohtaja Sami Alasara. Kuva: tilaisuuden tallenteesta.
Lappajärven kunnan Kivitipun tilanteesta järjestämä tilaisuus veti kunnanvaltuuston salin täyteen väkeä. Kuvassa etualalla kunnanjohtaja Sami Alasara. Kuva: tilaisuuden tallenteesta.

LAPPAJÄRVEN valtuustosalin tilat kävivät ahtaiksi, kun Lappajärven kunta järjesti kaikille avoimen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden Kivitipun ja Nykälänniemen tilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Jännityksen, kiinnostuksen ja yhteisöllisyyden henki oli tilaisuudessa vahvasti läsnä. Asia on ilmiselvästi kuuma puheenaihe lappajärveläisten keskuudessa. Paikalle oli saapunut myös ulkopaikkakuntalaisia. Geoparkin ulkopuolisista kunnista terveiset tulivat yleisön joukosta Kaustiselta ja Kuortaneelta sikäläisten kunnan hoitoon ottamien yritysten elinkaaresta ja kokemuksista sekä verorahojen käytöstä näihin. 

Tilaisuudessa esittäytyi myös äskettäin työssään aloittanut, Kraatterijärvi Geoparkin toiminnanjohtaja Sari Hyttinen  

–Täällähän on väkeä kuin turkkilaisessa basaarissa, en ole ennen nähnyt näin paljon väkeä Lappajärven valtuustosalissa, totesi Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara avauspuheenvuorossaan.  

Lappajärven kunnan päätös ostaa Kivitippu on ymmärrettävästi saanut paljon keskustelua aikaan, sekä kriittistä ja negatiivista palautetta, mutta myös ymmärrystä ja kannustusta. Kunnanjohtaja toi useassa kohdin selvästi esiin, että Kivitipun ostaminen ei ole ollut alun perin kunnan suunnitelma, mutta kunta joutui asiassa pakon eteen. Kunnanjohtajan mukaan oli valittava kahdesta riskivaihtoehdosta kunnan kannalta vähemmän paha vaihtoehto.  

–Unescon myöntämän Global Geopark -statuksen eteen on tehty vuosikausia valtavasti työtä, ei se ollut mikään läpihuutojuttu, että laitetaan hakemus vetämään ja odotetaan päätöstä. Ja vaikka Geopark nyt käsittää Lappajärven lisäksi Vimpelin, Alajärven ja Evijärven, aloite hakemuksesta lähti vuonna 2016 nimenomaan Lappajärven kunnalta. 

–Kylpylähotellin ostaminen ei kuulu kunnan ydintoimintaan, se on selvä. Kivitippu kuitenkin kaatui syliimme. Nykälänniemi on Geoparkin keskus ja tärkeä alue Lappajärvelle, emme voineet tässä tilanteessa antaa kontrollin valua käsistämme Kivitipun ja Nykälänniemen kehittämisen suhteen. Pahimmassa tapauksessa Kivitipun ympärillä olisi voitu nähdä rauta-aidat ja kuparinrepijät hotellissa. Meillä ei ollut etuosto-oikeutta Kivitippuun. Olen myös konsernijohtajana vastuussa alueesta ja sen tulevaisuudesta. Jos Kivitipulle olisi käynyt huonosti, olisin varmasti saanut henkilökohtaiset syytökset siitä, kuinka kunta antoi tämän mahdollisuuden valua käsistään. Tein myös valtuutetuille varsin selväksi tosiasiat ja uhkakuvat ennen päättävää kokousta, Alasara valotti tilannetta.  

Hän muistutti, että matkailu ei ole vähempiarvoisempaa kuin perinteiseksi mielletty teollisuus, vaan matkailu on teollisuutta ja tuloja tuottavaa kuten muukin liiketoiminta.  

–Nyt ei pidä riidellä ja lietsoa negatiivista ilmapiiriä, vaan kääriä hihat ja puhaltaa yhteen hiileen, ideoida yhdessä. 

VIESTINTÄ- ja hankekoordinaattori Annie Laitila kertoi Unesco Global Geoparkin olevan kansainvälisesti tunnettu brändi, jonka avulla kansainvälisiä matkailijoita on mahdollisuus saada alueelle. Geoparkin keskiö on Nykälänniemessä ja Kivitipussa, joka on alueemme majoituskapasiteetiltaan suurin hotelli ainutlaatuisissa maisemissa. Statukseen kuuluu monta sektoria, ja sen pitääkseen asioita on kehitettävä ja vaalittava tiettyjen kriteereiden, kuten kestävän matkailun puitteissa. Kestävää matkailua toteuttavat yritykset, jotka ovat sertifioituja.  

–Geopark pitää sisällään myös alueellisen kulttuurin – meteoriitin syöksyn myötä alueellemme on syntynyt Etelä-Pohjanmaasta poikkeava geologinen rakenne, joka on muovannut myös kulttuuria. Kunnilla on edessään kova eloonjäämiskamppailu. Kunnan erityispiirteiden hyödyntäminen on keino tuoda volyymia matkailulle. Yksin Lappajärvi ei pysty mittavaan matkailu markkinointiin, siksi olemme aloittaneet yhteistyön Visit Artic Coastin kanssa, joka markkinoi Länsirannikon matkailua. Tämä on meille kustannustehokasta, totesi Laitila. 

Humanoidirobotin tervetulotoivotuksesta meteoriitin syöksykokemukseen virtuaalisesti ja pelimaailmaan robottiarmeijan kera 

VARSIN innovatiivinen ja hengästyttävä on geologi, projektipäällikkö Heikki Mäkipään esittelemä suunnitelma Maailmankuutiosta Nykälänniemeen. 

Mäkipää kertoi meteoriitin törmäyksen voimasta ja törmäyksen synnyttämästä ainutkertaisesta geologiasta Geoparkin alueella.  

–Täällä on törmäystimantteja, joita löytyy Lappajärven lisäksi vain Kanadasta, Saksasta ja Venäjältä. Geoparkista noin 40 prosenttia on geologiaa ja loput muuta, kuten matkailua ja kulttuuria. Meillä on 24 matkailualan yritykseksi rekisteröitynyttä toimijaa ja viisi museota Geoparkin alueella. Lisäksi alueemme puukirkot ovat arvokkaita, sillä puukirkkoja on tuhoutunut paljon. 

Mäkipään mukaan Geoparkin koulutus- ja vierailukohteeksi suunniteltu Maailmankuutio tulisi olemaan noin 2 300 neliömetrin kokoinen kuution muotoinen monikerroksinen rakennus, joka rakennetaan puusta tai kivestä. Se olisi viisi metriä maanpinnan alapuolella. Ovella tervetulotoivotuksen vierailijalle antaisi humanoidin näköinen robotti.  

–Olemme jo olleet yhteyksissä Skotlantiin mahdollisuudesta hankkia tällainen robotti, Mäkipää kertoo. 

Maailman kuutio pitää sisällään innovaatiokeskuksen, jossa olisi näyttelyitä tai tapahtumia. Lisäksi olisi muun muassa kansalaistori, kahvila, ravintola, matkamuistomyymälä ja muita oheispalveluita. Maailmankuutiossa pääsisi virtuaaliselle aikamatkalle, ja siellä voisi virtuaalisesti kokea, miltä tuntuu, kun meteoriitti syöksyy kohti. Maailmankuutio keskittyy siis kertomaan Lappajärven syntyhistorian.  

–Lapset on huomioitu Maailmankuution suunnittelussa, sillä tunnettuahan on, että siellä missä lapset eivät viihdy, eivät voi olla lasten vanhemmatkaan. Lapsien viihtyvyys turvataan uudenaikaisella kiinnostavalla teknologialla. Lapsille on suunniteltu seikkailumaailma, jossa käytetään pelimaailmasta lapsille tuttua tapaa siirtyä tehtävästä ja haasteesta toiseen, selvittyään kustakin tehtävästä. Mobiiliaplikaation mukaan edetään kerros kerrokselta. Kuntalaisten rahoilla tätä ei kuitenkaan ole tarkoitus rahoittaa, selvensi Mäkipää ehkä hieman hämmentyneellekin yleisölle.  

–Rahoitus tulisi yksityisiltä sijoittajilta ja säätiöiltä sekä valtiolta, sekä myös lahjoittajilta. Jos vuosikävijämäärä olisi 25 000, mikä mielestäni on realistista, opetusministeriöltä voimme saada 150 000–200 000 euroa, ja kun pääsylipputuloja olisi saman verran, voisimme kattaa kuution toimintamenot kokonaisuudessaan. 

Yleisöllä riitti kommentoitavaa Kivitipun tulevaisuudesta, tahtotilaa talkootöihin 

YLEISÖLLÄ riitti kysyttävää ja kommentoitavaa monesta näkökulmasta. Yleisöstä kysyttiin, miksi sijoittajat eivät nyt sijoita, kun mahdollisuudet ovat noin hyvät kuin mitä kerrottiin. Kysyjä kommentoi, että verorahoja tarvitaan paljon muuhunkin. Alasara vastasi, että verorahoja käytetäänkin muuhunkin, esimerkiksi liikuntapalvelut ovat Lappajärvellä pieneksi kunnaksi hyvät.  

Toisella kommentoijalla oli positiivisemmat ajatukset Kivitipun tulevaisuudesta. Hän uskoi, että kun suunnitelmat ja visiot ovat noin kovat, alkaa Kivitippu varmasti kiinnostamaan yrittäjiä ja sijoittajia.  

Eräs kommentoija muistutti Lappajärven Yrittäjien aikanaan tehneen Kivitipun toiminnasta esityksen, mutta nyt kiinnostus on lysähtänyt. Kommentoijan mielestä asiassa on yhteiskunnallinen särmä, kun kunta joutuu markkinoida Kivitippua ja Geoparkkia. Hänen mielestään Kivitipun toiminta täytyy perustua täydelliseen yritysvetoisuuteen. Hän peräänkuulutti faktaa matkailuammattilaisten taholta.  

Alasara kertoi, että matkailuammattilaisia on tulossa kuntaan vierailulle, ja hän on varannut muun muassa torstain ja perjantain kokonaan Kivitipun asioista keskusteluun. Annie Laitila puolestaan muistutti, että alueen suurimuotoinen markkinointi vie yrittäjän voimavaroja ja on pois hänen konkreettisesta työstään yrityksestä. Laajempaa markkinointia hoidetaan muuallakin leveämmin hartioin, sitä eivät yksityiset yrittäjät tee.  

Toinen kommentoija puolestaan oli tyytyväinen, että kunta on ottanut koordinaattorin roolin. Esille nousi myös kysymys muiden Geopark-kuntien rahoituksesta Kivitippuun, perusteluina Kivitipun positiivinen merkitys koko alueelle. Esille nostettiin kommenteissa myös Leppävirran kunnassa oleva kylpylä Vesileppis, josta kunta nykyään saa hyvät vuokratulot.  

AIEMMIN Kivitipussa työskennelleet toivat puolestaan esille realistisia ruohonjuuritason huomioita, koskien toimintaa ja kiinteistön kuntoa ja korjaustarpeita. Keskustelussa muistutettiin hyvän ja laadukkaan ruuan merkityksestä. Sijoittajat puolestaan haluavat tärkeitä tunnuslukuja, kuten tiedon aiemmasta liikevaihdosta, koron sijoitetulle pääomalle, käyttökatteen ja niin edelleen.  

Yleisöstä muistutettiin, että lähimatkailu on mahdollisuus Kivitipulle ja että Kivitippua voitaisiin kehittää terveysmatkailukeskuksena, yli 65-vuotiaat saavat Kela-korvausta yksityisestä lääkäristä, voisiko Kivitippuun tulla lääkärien vastaanottotiloja? Konkreettisena ideana esitettiin myös vanhemmille asukkaille tarjottavia asuntoja, kuntaan olisi paluumuuttoa, jos tällaista asumismuotoa tarjottaisiin. Tällöin tuloja tulisi nopeasti.  

Huolenaiheeksi nousi myös rakennuksen kunto, tämänhetkinen lämmitys, mahdollinen korjausvelka sekä Kivitipun saattaminen kannattavaksi valtuuston yhteisesti hyväksymän ponnen aikataulun, syyskuun loppuun 2025 mennessä, mukaisesti. Alasaran mukaan konkreettisia toimia ei voida vielä Kivitipussa tehdä, koska ostopäätöksen valitusaika umpeutuu vasta 27. joulukuuta. Vasta tämän jälkeen kauppakirja voidaan allekirjoittaa ja hallinta siirtyy kunnalle.  

Yleisöstä huhuttiin vahvasti talkoohengen perään ja vapaaehtoisiksi ilmoittauduttiinkin, mikäli tarvitaan käytännön toimia. Eräs kommentoija kehotti kuntaa huolehtimaan, että Kivitipun teknisiä konkreettisia korjauksia pannaan nyt tutkimaan ja hoitamaan ”oikeat ukot, semmoset jotka käytännön asioitten päälle ymmärtää” ja saa korjattua mahdolliset viat. Kivitipun käynnistämiseen ei tarvita valtavia summia rahaa, mutta paikka on nopeasti saatava toimimaan.  

–Kyllä vuotavat patterit on kuntoon saatava. Jos sijoittaja astuu hotellissa vesilätäkköön, ei se ainakaan sijoitushaluja tai yrityshalukkuutta kasvata, kommentoitiin asiasta ruohonjuuritasolta.  

Kunnanvaltuutettu Jari Ollila muistutti, että valtuuston hyväksymä ponsi voidaan tarpeen tullessa myös muuttaa. Ennen määräajan umpeutumista on tulossa uudet vaalit ja uudet päättäjät. 

Tiina Kiviaho 

Kuvassa vasemmalta projektipäällikkö Heikki Mäkipää, hallintojohtaja Päivi Huhtala, viestintä-ja hankekoordinaattori Annie Laitila, kunnanvaltuutettu Tuija Viinamäki ja kunnanjohtaja Sami Alasara
Kuvassa vasemmalta projektipäällikkö Heikki Mäkipää, hallintojohtaja Päivi Huhtala, viestintä-ja hankekoordinaattori Annie Laitila, kunnanvaltuutettu Tuija Viinamäki ja kunnanjohtaja Sami Alasara.

Aiheesta aiemmin julkaistua

Lappajärven kunta osti Kivitipun, mitä seuraavaksi? – Infotilaisuudessa avataan tulevia suunnitelmia  – Järviseudun sanomat

Kunnanhallitukselle esitetään lisäresurssia Kivitipun kehittämiseen – rahoitus investointien määrärahoista – Järviseudun sanomat

Lappajärven kunnanvaltuusto siunasi Kivitipun oston – Järviseudun sanomat

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti