Alajärven valtuusto hyväksyi talousarvion sopuisasti

Alajärven kaupunginvaltuusto kokousti viimeistä kertaa 35-paikkaisena. Etualalla Jukka Joensuu (oik.), Mauri Penninkangas, Aino-Maija Ojala, Kuisma Kujala, Jarmo Hänninen, Jari Hämeenniemi ja Heikki Honko.
Alajärven kaupunginvaltuusto kokousti viimeistä kertaa 35-paikkaisena. Etualalla Jukka Joensuu (oik.), Mauri Penninkangas, Aino-Maija Ojala, Kuisma Kujala, Jarmo Hänninen, Jari Hämeenniemi ja Heikki Honko.

ALAJÄRVEN KAUPUNGINVALTUUSTO päätti vuoden työskentelyn 25. marraskuuta talousarviovaltuustoon. Talousarvioesitys ja taloussuunnitelma hyväksyttiin ilman muutosesityksiä tai äänestyksiä. Puheenvuoroissa korostui yhdessä tekeminen ja pääosin suunnitelmiin oltiin hyvin tyytyväisiä. Hurmeentien perusparannus, kaavailtu liikenneympyrä ja teollisuusalueella sijaitsevan Juurikaskydöntien investoinnit herättivät keskustelua, mutta eivät esityksiä.

Keskustelua käytiin myös siitä, kenelle kuuluu ikäihmisten pihojen talvikunnossapito ajatellen hälytysajoneuvoja ja kotipalvelun työntekijöitä.

–Ikäihmisten pihojen auraus on monimutkainen kysymys, koska pihojen auraus ei ole kytköksissä palveluun joskin kotipalvelun työntekijöiden työolosuhteet ovat hyvinvointialueen asia. On kunnan positiivista syrjintää järjestää palvelua, mutta lain pohjalta henkilöt vastaavat itse kiinteistökuluistaan, joihin aurauspalvelukin kuuluu. Jos raha ei riitä, pitää hakea toimeentulotukea, avasi Jenni Kuisti (vihr.) asiaa.

Myös varautuminen nousi keskusteluun. Tekninen johtaja Jouni Hänninen myönsi, että olisi hyvä saada muutamia agregaatteja sivistystoimen käyttöön pidemmän sähkökatkon varalle. Ne maksavat noin 30–50 000 euroa kappale. Myös vesilaitokset vaatisivat lisävoimaa poikkeustilanteissa.

Ensi vuoden talousarvio laskettu 400 000 euroa ylijäämäiseksi

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen totesi, että taloudessa on erinomaisen hyvä tilanne, kertyneitä ylijäämiä noin 13 miljoonaa ja lainakanta selkeästi alle keskiarvon, kunnallisprosentti maakunnan yksi alhaisimpia.

Vs. talousjohtaja Sanna Matintupa kertoi, että tuleva valtionosuus kasvaa työllisyysuudistuksen myötä, mutta vähenee toisaalla. Kuntayhtymä Kympin kustannuksiksi arvioitu noin 800 000 euroa.

–Ensi vuoden talousarvio on noin 400 000 euroa plussalla, kuluvan vuoden noin 700 000.

Alajärven tulevan vuoden talousarviosta lisää täällä

Valtuutettujen määrästä äänestettiin

VALTUUTETTUJEN lukumääräksi ensi vaalikaudella päätettiin 33, kun tällä hetkellä valtuuston koko on 35. Sampo Latvala (kd.) esitti 27 valtuutettua. Hän perusteli vähennystarvetta kaupungin väkiluvun laskulla, samoin tämän valtuustokauden aikana perusturvan myötä vähentyneellä työmäärällä ja päätäntävallan vähentymisellä. Antti-Kalle Levijoen (kesk.) ehdotus oli 31. –Lakisääteinen 27 valtuutettua piisaisimeille kovasti. Kokoukset sujuvoituisivat, mikä kannustaisi työikäisiä lähtemään ehdolle kuntavaaleihin. Kuntalaisten tahtoa tulisi ajatella, eikä omia valtuustopaikkoja. Esitän kuitenkin 31 valtuutettua.

Levijokea kannatettiin, mutta valtuusto päätyi äänestyksessä kaupunginhallituksen pohjaesityksen taakse 21–14. 

Jukka Joensuu (kok.) kannatti Levijokea ja arveli, että valtuuston kutistamista vastustetaan siksi, että se estäisi demokratian toteutumista syrjäkylissä. Hän muistutti, että ääniharavat ovat tulleet muualta kuin keskustasta.

–Se, mitä tekee neljän vuoden aikana, vaikuttaa.

Perussuomalaisten Jari Hämeenniemi ja Anne Matokangas muistuttivat, että valtuuston kokoa pienentämällä voitaisiin osallistua kuntatalouden säästötalkoisiin. JP Matintupa vastusti valtuuston kutistamista.

– Alajärvellä on ollut 35 valtuutettua aina ja väkiluku on ollut pienempikin. Alajärvi on hyvin laaja kunta, ja että saadaan kattavasti kuntalaisten mielipiteet esille, tarvitaan saman kokoinen valtuusto kuin ennenkin.

Kokouspalkkiot per kokous ovat ensi vuonna 100 euroa ja kokouksia järjestetään 9–10.

Mauri Penninkangas (kesk.) muistutti, että väkeä on nykyisin vaikea saada liikkeelle ja osallistumaan.

–Jos haluaa olla kunnallispolitiikassa mukana, pitää olla paikkoja osallistua.

Asuinosakeyhtiölle myydään parkkipaikkaa

TARKASTUSLAUTAKUNNAN jäseneksi edesmenneen Jorma Tiistolan tilalle valittiin Jukka-Pekka Matintupa (sd.). Yksityisteiden avustus on ensi vuonna 2 000 euroa per avustettava kilometri ja siihen varataan 95 000 euron määräraha. Keskusvaalilautakunnalle myönnettiin 18 000 euron lisämääräraha, koska valtion vaalikorvaukset ovat viivästyneet. Maa-aineslain viranomaistehtävistä perittävät maksut päivitettiin. Maa-ainestaksa on tarpeen tarkistaa yleisen kustannustason nousun sekä käytäntöjen tarkistamisen selkeyttämiseksi. AS oy Lehtimäen Koivurinteen maanostotarjous hyväksyttiin. Kaupunki myy noin 1 081 neliön määräalan omistamastaan tilasta 540,50 euron hinnalla.

Tulosraportti merkittiin tiedoksi. Verotulot laskivat tänä vuonna 600 000 eurolla viime vuodesta. Miksi, kysyi Jari Mäenpää (kok.) ja talousjohtaja Matintupa vastasi, että verohäntien poistumisen johdosta: tulonalenema on pysyvä, ellei yhteisö- tai tuloveroja tule lisää.

JUKKA-PEKKA Matintupa esitti valtuustoaloitteena, että kaupunginhallitus käynnistää arviontikeskustelun elinvoimalautakunnan tehtävistä, tekee selvityksen hyvinvointialueen ja kaupungin toimien rajapintaan kuuluvista tehtävistä ja selkeyttää JPYP:n ja kaupungin elinvoimatoimialan välistä työnjakoa sekä käynnistää neuvottelut kolmannen sektorin kanssa hyvinvointipalvelujen toteuttamiseksi yhteistyössä. Hän esitti, että hyvinvointisuunnittelija voisi koordinoida yhteistyössä kyläyhdistysten ja Kympin kanssa esimerkiksi kylä- ja kaupunkitalkkaritoimintaa.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

”On pitänyt puskea läpi harmaan seinän” – Latvala palkittiin lastenkulttuurin ja tanssitaiteen edistämisestä – Järviseudun sanomat

80-vuotias Ankkurit juhli: ”Panostamalla nuoriin rakennetaan vahvaa tulevaisuutta” – Järviseudun sanomat

Sami Hautamäki on Alajärven vuoden urheilija 2024 – Järviseudun sanomat

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti