Monipaikkaisuuden helmeä etsimässä

Elina Rantalahti, Aana Vainio ja Marjo Vistiaho kokoavat monipaikkaisten verkostoa Järviseudulle.
Elina Rantalahti (vas.), Aana Vainio ja Marjo Vistiaho kokoavat monipaikkaisten verkostoa Järviseudulle.

Monipaikkaisuus on piilotettu helmi, josta tullaan saamaan elinvoimaa Järvi-Pohjanmaalle. Alueella on alkanut syksyllä Järvi-Pohjanmaa monipaikkaisen asumisen edelläkävijäksi -hanke, jossa rakennetaan monipaikkaisuuden uomaa, joka johdattelee monipaikkaisuuden helmen luo. Tässä tiedonvälityshankkeessa tuotetaan tietoa, verkostoja ja toimintasuunnitelma monipaikkaisuuden hyödyntämiseksi hankealueella.

–Pureudumme monipaikkaisuuden teemaan ja mahdollisuuksiin sekä haemme yhteistyössä, yhteisellä veneellä vastauksia ja tapoja siihen kuinka monipaikkaisuuden ja etätyön mahdollisuudet saadaan hyödyksi. Samalla kehitetään kausiasukkaille soveltuvia paikallisia palveluita ja parannetaan niiden saavutettavuutta, kertoo Marjo Vistiaho SeAMK Maakuntakorkeakoulusta.

Monipaikkaisuus on kasvava ilmiö ja siitä syystä sen tunnistaminen ja huomioiminen osana maaseudun kehittämistä on tärkeää. Edistämme monipaikkaista työn tekemistä, etätyön edellytyksiä ja etäopiskelumahdollisuuksia. Tavoitteena on rakentaa Järvi-Pohjanmaasta monipaikkaisen asumisen edelläkävijä Etelä-Pohjanmaalla, saada monipaikkaiset asujat viihtymään entistä paremmin ja pidempään sekä edistää monipaikkaisen asumisen palvelutarjontaa.

–Monipaikkaiset asukkaat ovat moninainen joukko, mutta pääsääntöisesti he kaipaavat samoja palveluita kuin vakinaisetkin asukkaat. Palvelujen löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa, jos on paikkakunnasta rajallisesti tietoa, kommentoi Elina Rantalahti Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelusta.

MONIPAIKKAISUUDELLA tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan sitä, että ihmisten elämä keskittyy entistä enemmän useampaan paikkaan sekä liikkumiseen ja vuorovaikutukseen näiden paikkojen välillä. Monipaikkaisuus koostuu muun muassa eri paikoissa tapahtuvasta asumisesta, työskentelystä, opiskelusta, harrastamisesta ja liikkumisesta.

–Monipaikkaisuus koskettaa jo nyt miljoonien suomalaisten elämää, myös minun, kertoo Aana Vainio Järviseudun ammatti-instituutista.

Työikään tulevien ikäluokat pienenevät ja kilpailu niin asukkaista (kunnat) kuin työvoimasta (yritykset) kovenee. Samalla kun nuorempien ikäpolvien ajatukset työelämästä ja hyvinvoinnista muuttuvat, syntyy uusia mahdollisuuksia saada maaseudulle elinvoimaa. Väestön keskittyminen kaupunkialueille tulee jatkumaan (Sitra 2023). Monipaikkaisuuden merkitys korostuukin erityisesti maaseutualueilla. Monipaikkaiset asukkaat voivat tuoda maaseudulle verkostonsa, ostovoimansa ja osaamisensa, jos vetovoimatekijät ovat kunnossa. Esimerkiksi vapaa-ajanasukkailla on taloudellisen pääoman lisäksi osaamis- ja verkostopääomaa.

Järviseudulle kootaan monipaikkaisten verkostoa

Tunnistitko itsesi monipaikkaiseksi? Olisitko halukas tulemaan mukaan kehittämään toimintaa ja verkostoja? Jos vastasit jompaankumpaan kysymykseen kyllä, niin ilmoittaudu mukaan perustettavaan monipaikkaisten verkostoon Marjo Vistiaholle.

Hankkeen päätoteuttajana on Seinäjoen Ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat Järviseudun koulutuskuntayhtymä ja Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy. Yhteistyötahoiksi ovat lupautuneet Alajärven kaupunki ja Leader Aisapari.

Hanke on saanut Leader Aisapari ry:n myöntämää EU:n maaseuturahoitusta ja se kestää vuoden 2025 loppuun saakka.

Lue myös nämä uutiset

Mäkelä Alun energiauudistusprojekti palkittiin YK:n ilmastokokouksessa Bakussa – ”Kyseessä on merkittävä kansainvälinen palkinto”  – Järviseudun sanomat

Vimpelin Voima on pitänyt Vimpelin sähköisenä jatkosodan vuosista saakka – Järviseudun sanomat

Lappajärven kunta osti Kivitipun, mitä seuraavaksi? – Infotilaisuudessa avataan tulevia suunnitelmia  – Järviseudun sanomat

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti