Tupakkatuotteet, rahapelaaminen, humalajuominen ja huumeet kuuluvat yhä nuorten arkeen – Huomio nuorten päihteidenkäyttöön verkkovanhempainillassa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja MLL Pohjanmaan piiri järjestävät ehkäisevän päihdetyön viikolla 7. marraskuuta ”Nuoret ja päihteet – Yhdessä nuorten hyvinvoinnin puolesta” verkkovanhempainillan paneelikeskustelun muodossa.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja MLL Pohjanmaan piiri järjestävät ehkäisevän päihdetyön viikolla 7. marraskuuta ”Nuoret ja päihteet – Yhdessä nuorten hyvinvoinnin puolesta” verkkovanhempainillan paneelikeskustelun muodossa.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja MLL Pohjanmaan piiri järjestävät ehkäisevän päihdetyön viikolla 7. marraskuuta ”Nuoret ja päihteet – Yhdessä nuorten hyvinvoinnin puolesta” verkkovanhempainillan paneelikeskustelun muodossa. Tilaisuudessa moniammatillinen asiantuntijajoukko tuo oman näkökulmansa nuorten päihteiden käytön ennaltaehkäisyyn, vanhempien tukemiseen ja nuorten hyvinvointiin.

Tilaisuus on suunnattu kaikille lasten ja nuorten vanhemmille.

–Toivomme, että mahdollisimman moni vanhempi pääsee Teamsin äärelle kuulemaan ja saamaan ajankohtaista tietoa, tukea sekä ideoita lastensa päihdekasvatukseen itselleen sopivassa paikassa. Tässä tilaisuudessa kuullaan arvokasta tietoa ja saadaan käytännön neuvoja, joilla voidaan olla hyvinvoinnin tukena nuorten arjessa. Yhdessä voimme tehdä paljon nuorten hyvinvoinnin ja turvallisen kasvuympäristön eteen. Meidän tulee olla avoimia, läsnä ja kuunnella – nämä ovat tärkeimpiä askelia nuorten päihteiden käytön ehkäisyssä, toteavat tilaisuuden järjestäjät.

Illan avaa perhekeskuksen palveluyksikköjohtaja Sirpa Tuomela ja paneelikeskustelussa ovat mukana Jesse Keskinen, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, Seinäjoen kaupunki, Johanna Perä, sairaanhoitaja, Nuorisoasema Steissi, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelut, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Sonja Vuorio, sosiaalityöntekijä, Nuorisoasema Steissi, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelut, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue. Keskustelun fasilitaattoreina toimivat Henna Rantasaari, hyvinvointipäällikkö, Seinäjoen kaupunki, sekä Anna Granlund, järjestöpäällikkö, MLL Pohjanmaan piiri.

Verkkovanhempainillat käynnistyivät suurella yleisöllä

 Alkuvuodesta pidettiin ensimmäinen maakunnallinen verkkovanhempainilta Etelä-Pohjanmaalla. Tuolloin kokoonnuttiin someasioiden ja älylaitteiden äärelle noin 350 vanhemman voimin kuulemaan median turvallisuudesta, lasten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja vanhempien vastuusta. 29.8.2024 pidettiin paneelikeskustelu teemalla ”Yhdessä kiusaamista vastaan” ja tässä tilaisuudessa oli noin 150 Teams-linkkiä avattuna ja joidenkin linkkien takana oli suurempi joukko vanhempia.

Tupakkatuotteita käyttää useampi kuin joka kolmas ammattikoululainen

Kouluterveyskyselyjen (2023) mukaan Etelä-Pohjanmaalla 8. ja 9. luokan oppilaista 11,5 prosenttia ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 33,1 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 6 prosenttia käyttää päivittäin jotain tupakkatuotetta tai sähkösavuketta.

8. ja 9. luokan oppilaista 4,6 prosenttia, ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 15,4 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 2,6 prosenttia nuuskaa päivittäin.

8. ja 9. luokan oppilaista 7 prosenttia, ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 21,6 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 3,1 prosenttia tupakoi päivittäin.

Huolta herättävää päihteiden tai tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä tai rahapelaamista on 8. ja 9. luokan oppilaista 7,1 prosentilla; ammatillisen oppilaitoksen 1. 2. vuoden opiskelijoista 21,8 prosentilla ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 4,6 prosentilla.

Tosi humalassa on vähintään kerran kuukaudessa 8. ja 9. luokan oppilaista 9,5 prosenttia; ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 27,8 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 13,6 prosenttia.

8. ja 9. luokan oppilaista 2,7 prosenttia; ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 8,1 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 2,5 prosenttia on kokeillut kannabista vähintään kaksi kertaa.

Laittomia huumeita on kokeillut ainakin kerran 8. ja 9. luokan oppilaista 4,9 prosenttia; ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 12,5 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 4,6 prosenttia.

8. ja 9. luokan oppilaista 42,7 prosenttia; ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 57 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 49,4 prosenttia on sitä mieltä, että Omalla paikkakunnalla helppo hankkia huumeita.

Iltaan ei tarvitse ennakkoilmoittautua, mukaan Teamsiin voit liittyä painamalla hyvinvointialueen kotisivulla Tapahtumat-osion linkkiä.

Tilaisuutta ovat järjestämässä: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja MLL Etelä-Pohjanmaa.

Lue myös nämä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

ETUSIVULLA uusia juttuja