Ensi vuonna 70 vuotta täyttävää Alajärvi-seuraa herätellään uuteen eloon

Kai Rantala on teetättänyt Alajärvi-seuralle t-paitoja myytäviksi. Osmo Kyrönlahtikin sai omansa.
Kai Rantala on teetättänyt Alajärvi-seuralle t-paitoja myytäviksi. Osmo Kyrönlahtikin sai omansa.

KESÄKUUSSA pidetyssä Alajärvi-seuran järjestäytymiskokouksessa seuran puheenjohtajaksi valittiin Kai Rantala. Rantala seuraa tehtävässä Juhani Saloa.

Viitisen vuotta seurassa mukana ollut Kai Rantala kertoo, että pitkäaikaisen aktiivin ja puheenjohtaja Pentti Jukantuvan kuolema teki seuran toimintaan ison loven. Jukantupa houkutteli aikoinaan Rantalan mukaan seuraan.

–On pidetty sääntömääräiset kokoukset ja museota auki pyydettäessä, tapahtumia ei viime vuosina ole kovin paljon ollut.

Myös korona-aika taannutti toimintaa, toteaa seuran hallituksen jäsen Tuija Matintupa.

–Osalla aktiivijäsenistä alkaa olla ikää, ja työikäisillä puolestaan aika on rajallinen. Nyt on saatu muutama uusi jäsen, ja innostusta ilmassa. Kai on pitänyt Tuluutin museon ovia auki muutaman kerran ja viimeksi oli väkeä oikein mukavasti paikalla.

–Nyt syksyllä on tarkoitus yhdessä maakuntamuseon kanssa järjestää tilaisuus muinaislöytöihin liittyen. Paikka on Kanavan Kevari, mutta ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Ensi vuonna juhlitaan seuran 70-vuotista toimintaa. Juhlapäivä on 6. heinäkuuta.

–Yritetään saada tähän uutta eloa, Matintupa tuumaa.

Oltermannin sauva siirtyi kesäkuussa Juhani Salolta Kai Rantalalle. Kuva: Tuija Matintupa.
Oltermannin sauva siirtyi kesäkuussa Juhani Salolta Kai Rantalalle. Kuva: Tuija Matintupa.

Kaikki alajärveläiset ovat seuran jäseniä

TARKKAA TIETOA seuran jäsenmäärästä ei ole. Rantala pohtii, että tarkkojen tietosuojakäytäntöjen aikana rekistereiden pitäminen on haastavaa.

–Ajatuksena on, että toimintaan voisi tulla mukaan matalalla kynnyksellä, kuka vain, että me kaikki alajärveläiset oltaisiin jo valmiiksi seuran jäseniä ja yhteyksiä hallituksessa oleviin otettaisiin matalalla kynnyksellä. Mitä ideoita olisi tapahtumiin ja yhteiseen tekemiseen, mitä seuralta toivottaisiin? Tarkoituksena on viedä Alajärveä eteenpäin. Samalla on hyvä muistella mistä tullaan ja kunnioittaa vanhaa ja antaa sille arvoa, mikä sille kuuluu.

Seuratoiminta on nykyaikana vähän heikoilla, havainnoi Rantala. Kuitenkin yhteisölliselle tekemiselle on tarvetta ja kaipuuta. Esimerkiksi Alajärven ja Järviseudun kylillä on viime vuosina ollut pientä heräämistä ja aktivoitumista.

 –Uusia jäseniä ja tekijöitä voi olla vaikea saada, jos ei ole valmis tekemään muutoksia toiminnassa sen mukaan, mitä nuorempi polvi ja se yhteisö haluaa ja kokee tärkeäksi.

Alajärvi-seuran hallitukseen kuuluvat Rantalan ja Matintuvan lisäksi Antti-Kalle Levijoki, Tapani Tallbacka, Pekka Viitaniemi, Osmo Kyrönlahti, Pentti Hotakainen ja Tapio Kangastie.

–Hallitus huolehtii viralliset asiat ja erikseen voisi olla vaikka toimintaryhmä, joka suunnittelisi ja toteuttaisi erilaisia tapahtumia. Monella hallituksen jäsenistä on omat mielenkiinnon kohteensa ja erikoisuutensa, joita voi hyödyntää toiminnassa.

Tällä hetkellä seuran tiedotuskanavana toimii facebook. –Sitä sivua kannattaa seurata.

Yhdistyksen juoksevat kulut ovat pieniä, joten jäsenmaksujen kerääminenkään ei ole kynnyskysymys. Erilaisia tapahtumia ja toimintoja varten kerätään rahaa myymällä kirjoja ja hakemalla avustuksia.

–Seuran julkaisut on menneet kautta linjan hyvin kaupan, paljon teoksia on myyty loppuun, kertoo Osmo Kyrönlahti.

–Kaikki tehdään talkoilla, eikä tässä ole tarkoituskaan kerätä mitään pääomia, Rantala sanoo.

Makasiinimuseota parempaan kuntoon

RANTALALLE terveyskeskuksen piha-alueella sijaitseva makasiinimuseo oli seuran toimintaan tullessa ihan uusi juttu.

–Ihastuin ja huomasin, että vanhat esineet ja tiedot todella pitää säilyttää. Museo nosti oman paikkakunnan juuret näkyville, miten tärkeää se on, mistä on lähtenyt. Kesän aikana on museota siivottu ja kunnostettu, rakenneltu hyllykköjä lisää, mutta vielä ovat vähän tavarat sekaisin. Talkoot jatkuvat. Olen nauttinut puuhailusta ja rakentelusta, että on muutakin elämää ja ympäristöä kuin työ ja koti, se on virkistystä. Nyt siellä on käynyt pari koululaisryhmääkin, mikä ilahduttaa. Tarkoitus on pitää ovia useammin auki.

–Museo kiinnostaa nyt, kun tässä on ollut taukoa. Ihmisiltä on tullut kyselyjä, voiko lahjoittaa. Otamme vastaan vanhoja esineitä, paitsi kangaspuita ja aseita, mielellään kuitenkin sellaista, mitä ei ole tällä hetkellä.

Aiheesta aiemmin julkaistua

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti