Yhdessä kiusaamista vastaan – verkkovanhempainillan paneelikeskustelu kokoaa vanhemmat ajankohtaisen aiheen äärelle 

Verkkovanhempainillassa pohditaan, mitä voitaisiin tehdä yhdessä kouluhyvinvoinnin parantamiseksi. Kuva: Stock Snap.
Verkkovanhempainillassa pohditaan, mitä voitaisiin tehdä yhdessä kouluhyvinvoinnin parantamiseksi. Kuva: Stock Snap.

ETELÄ-POHJANMAAN hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja MLL Pohjanmaan piiri järjestävät 29. elokuuta kello 18–19.30 ”Yhdessä kiusaamista vastaan” -verkkovanhempainillan paneelikeskustelun muodossa.  

Tavoitteena on antaa yhteisen kasvatusvastuun tueksi konkreettisia toimenpiteitä lasten ja nuorten kokeman turvattomuuden tunteen vähentämiseksi. Lapsille ja nuorille tulee saada viestittyä sitä, että apua on saatavilla. Aikuisten tulee olla läsnä ja kuulolla, kun lapsi tai nuori tulee kertomaan turvattomuutta aiheuttavista huolistaan. Lapsille tulee opettaa pienestä pitäen, että satuttaminen on väärin ja rajat ovat rakkautta. Näin voidaan vaalia sitä kasvatuskulttuuria, mikä kantaa sukupolvelta toiselle. 

Alkuvuodesta pidetyssä ensimmäisessä maakunnallisessa verkkovanhempainillassa Etelä-Pohjanmaalla kokoonnuttiin someasioiden ja älylaitteiden äärelle noin 350 vanhemman voimin kuulemaan median turvallisuudesta, lasten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja vanhempien vastuusta. Tilaisuudesta saatiin positiivista palautetta ja konseptia on päätetty jatkaa vanhempien toivomien aiheiden parissa.  

Koulukiusaaminen koskettaa noin 10 prosenttia oppilaista

KOULUTERVEYSKYSELYJEN mukaan viime vuonna Etelä-Pohjanmaalla on ollut koulukiusattuna vähintään kerran viikossa 4. ja 5. luokan oppilaista 8,8 prosenttia, 8. ja 9. luokan oppilaista 7,8 prosenttia, ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 4,7 prosenttia ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 1,5 prosenttia. 

Vanhempien tai muiden huolta pitävien aikuisten fyysistä väkivaltaa on kokenut kouluterveyskyselyn mukaan Etelä-Pohjanmaalla vuoden aikana 4. ja 5. luokan oppilaista 15,9, 8. ja 9. luokan oppilaista 10,9, ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 7,7 ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 5,4 prosenttia. Fyysistä uhkaa on kokenut 8. ja 9. luokan oppilaista 15, ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 14,1 ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista 8,5 prosenttia sekä seksuaaliväkivaltaa 8,1, 8 ja 6,7 prosenttia koululais- ja opiskelijaikäryhmistä. 

Paneelikeskustelussa moniammatillinen asiantuntijajoukko, joka tuo oman ammatillisen tai kokemukseen perustuvan näkökulman, paneutuu kiusaamisen ja väkivallan teemojen äärelle nuorilta saatujen kysymysten parissa. Illan aikana kuullaan muun muassa konkreettisia toimenpiteitä lasten ja nuorten kokeman turvattomuuden tunteen vähentämiseksi; mihin ollaan yhteydessä, jos tuntee olonsa turvattomaksi tai miten voidaan vähentää koulukiusaamista. Kaikesta tästä ja paljon muusta pääsemme kuulemaan Teamsin välityksellä itselleen sopivassa paikassa. Kiusaamisvapaan yhteiskunnan rakentaminen tarvitsee ympärilleen jokaista toimijaa ja meidän on tärkeää luoda toivoa sekä turvallisuuden tunnetta lasten ja nuorten elinympäristöön. Tätä työtä voi jokainen tehdä päivittäin ja olla mukana arjen askelissa lasten ja nuorten elämässä. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue juuri

julkaistu

Isojako digilehti

Ilmaiseksi