Nelimarkka-Rahaston nykytaiteen kokoelman näyttely avautuu 18. toukokuuta

Inari Krohn: Intohimo, 1990. Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta.
Inari Krohn: Intohimo, 1990. Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta.
Inari Krohn: Intohimo, 1990. Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta.
Inari Krohn: Intohimo, 1990. Nelimarkka-Rahaston kokoelmasta.

60-vuotta täyttävällä Nelimarkka-museolla on ilo esittää Alajärvellä ennen näkemättömiä teoksia Nelimarkka-Rahaston uushankintakokoelmasta. Esillä on kollaaseja, maalauksia, taidegrafiikkaa ja -tekstiilejä sekä veistoksia tunnetuilta kotimaisilta taiteilijoilta, muun muassa Outi Heiskaselta, Anna Retulaiselta, Stiina Saaristolta ja Kim Simonssonilta.

Näyttelyssä tarkastellaan kokoelman kahta pääteemaa. Toinen on lähes lapsenomainen näkökulma, joskus leikkisä, joskus absurdi, toisinaan jopa raskas. Toisena tarkasteluvinkkelinä on rakkaus väreihin ja materiaalisuuteen: kaiverrettuun metalliin, paksuihin maalikerroksiin, valokuvan varjoiseen emulsioon jne.

Teosten aiheet vaihtelevat vakavista, kuten sodan vaikutuksista lapsiin, kevyempiin. Mukana on hurjia sairaanhoitajia, lapsia, leluja ja kummia eläimiä.

Professori Eero Nelimarkan vuonna 1945 perustaman Nelimarkka-Rahaston tehtävänä on perustajansa tuotannon ja elämäntyön vaaliminen. Rahasto myös omistaa vuonna 1964 avatun, Eero Nelimarkan perustaman Nelimarkka-museon peruskokoelman.

Nelimarkka-Rahasto myös tukee elävien taiteilijoiden kuvataidetta kaikissa sen tämänhetkisissä muodoissa pääasiallisina kriteereinään teosten omaperäisyys, mielenkiintoisuus ja laatu. Sen uushankintakokoelmaan kuuluu yli 300 teosta parinkymmenen viime vuoden ajalta. Säätiö kartuttaa kokoelmaa vuosittain. Nelimarkka-Rahasto tukee Nelimarkka-museon toimintaa, ja sen kotipaikka on Helsinki.

Näyttelyn avajaisia vietetään Nelimarkka-museossa torstaina 16. toukokuuta kello 18–20, puhujana Nelimarkka-Rahaston puheenjohtaja Joonas Seeck. Näyttely on avoinna 18. toukokuuta – 15. syyskuuta 2024 välisen ajan.

Näyttelyn maksuton, varsinainen avajaispäivä on lauantaina 18. toukokuuta. Avajaispäivänä kello 12 ilmainen 45 minuutin opastus ja lapsiperheille tehtäväpaperi, jonka avulla voi tutustua teoksiin yhdessä.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.