Etelä-Pohjanmaan aluetukien leikkaus on kohtuuton isku maakuntaamme

Antti Kurvinen. Kuva: Katarina Koch.
Antti Kurvinen. Kuva: Katarina Koch.
Antti Kurvinen. Kuva: Katarina Koch.
Antti Kurvinen. Kuva: Katarina Koch.

Työ- ja elinkeinoministeriön esitys aluetukikartan muuttamisesta on huono uutinen Etelä-Pohjanmaalle. Esityksen mukaan kaikki maakunnan tällä hetkellä perustasoa korkeammiksi luokiteltavat tukialueet alennettaisiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin, Vimpelin, Alavuden, Kuortaneen ja Ähtärin tukialueluokituksen pudottamista. Tämä iskisi taloudellisesti kohtuuttoman kovaa jo valmiiksi hankalassa tilanteessa oleviin alueisiin.

Valtioneuvosto vahvisti kesällä 2022 Kuusiokuntien ja Järviseudun pääsyn korkeampaan II-tukiluokkaan vuosille 2022–2027. Nyt kuitenkin vain kahta vuotta myöhemmin työ- ja elinkeinoministeriö on lyömässä kapuloita rattaisiin. Tämä on kohtuutonta paikallisille yrityksille ja alueiden elinvoimalle.

Yritykset tarvitsevat investointipäätösten tueksi pitkäjänteistä ja vakaata elinkeinopolitiikkaa. Ministeriön esitys horjuttaa tätä vakautta ja vaikeuttaa entisestään yritysten toimintaedellytyksiä Etelä-Pohjanmaalla.

Järviseudun ja Kuusiokuntien alueet ovat erityisen vaikeassa tilanteessa. Väkiluku laskee voimakkaasti, koulutustaso ja TKI-panostukset ovat maan heikoimpien joukossa ja Kuusiokuntien seudulla on meneillään vakava rakennemuutostilanne, joka kohdistuu erityisesti Alavuden teollisuuteen ja työpaikkoihin. Korkeamman tukiluokan menettäminen heikentäisi entisestään alueiden heikkoa taloudellista tilannetta.

Mainos

Hallituksen olisi aika nyt herätä. Aluetukien leikkaaminen Etelä-Pohjanmaalta on lyhytnäköistä ja vastuutonta politiikkaa. Se vaarantaa maakunnan tulevaisuuden ja pahentaa alueellisia eroja.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

Kauhava

Tästä on kyse

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.