Vimpeli valmistautuu sopeuttamiseen,  mutta vauvaraha otetaan käyttöön

Vimpelin valtuuston talousarviokokousta johtivat Seija Kinnunen (vas.), Sam Leijonanmieli, Yrjö Koivukoski ja Hannu Särkinen.
Vimpelin valtuuston talousarviokokousta johtivat Seija Kinnunen (vas.), Sam Leijonanmieli, Yrjö Koivukoski ja Hannu Särkinen.

VIMPELIN kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 18. joulukuuta esitetyn, 4 260 euroa ylijäämäisen talousarvion ensi vuodelle. Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli alusti taloustilannetta ja kertasi, että Vimpeli kuuluu 20 kunnan joukkoon, joiden valtionosuus on negatiivinen.

–Meitä kehotettiin hakemaan harkinnanvaraista valtionosuutta, mutta suureksi yllätykseksemme emme sitä saaneet.

Vimpeli haki valtiovarainministeriöltä 1,5 miljoonaa euroa.

–Osin ehkä siksi, että meillä on (noin kaksi miljoonaa euroa) ylijäämää taseessa ja talouden tasapainottamissuunnitelmamme ei ehkä ollut riittävä tai joillakin kunnilla oli vain isompi tarve lisävaltionavustukselle, valotti päätöksen taustoja talous- ja hallintojohtaja Seija Kinnunen.

Tälle vuodelle tehty 675 252 euroa ylijäämäinen talousarvio näyttäisi toteutuvan ainakin noin 350 000 euroa ylijäämäisenä.

Energiahankkeesta keskustellaan puolustusvoimien kanssa

Talouden vaikea ennustettavuus nousi esille monessa kohtaa. Leijonanmieli viittasi tuuli- ja aurinkoenergiapuiston osalta puolustusvoimien taholta heränneisiin kysymyksiin, joiden osalta neuvottelut jatkuvat tammikuussa.

–Kunnan talouden kehittymistä tarkastellaan kevään aikana ja tarkastellaan, millaista painetta kunta tulee esimerkiksi investointien osalta kestämään. Sopeutetaan omaa toimintaamme sen mukaisesti. Meitä on keitetty kovemmissakin tilanteissa.

Investoinnit ovat nettona noin 3,9 miljoonaa euroa, niistä suurin on kirjaston ja nuorisotilan rakentaminen. Käyttötalouteen on varattu vauvaraha ensi vuonna syntyville vimpeliläisvauvoille; jokainen saa 1 000 euroa kunnanhallituksen määräämin kriteerein.

Ikäihmisten pihoja aurataan Vimpelissä

Ikäihmisten pihateiden talviaurauksesta käytiin keskustelua, jonka päätteeksi valtuusto päätti, että koti- ja ruokapalvelun asiakkaiden pihatiet ja pihat aurataan toistaiseksi teknisen toimen määrärahoilla ja mikäli ne ylittyvät, käsitellään asiaa valtuustossa. Tekninen johtaja Jarno Pulkkinen arveli, että aurauskulu on talven lumisateista riippuen noin 11 000–14 000 euroa.

Vimpelin Invest Oy herätti kysymyksiä

VALTUUSTO hyväksyi Vimpelin Invest Oy:lle myönnettävän miljoonan euron sijoituksen pääomarahastoon. Jatkossa valtuusto antaa yhtiölle taloudellista ohjausta vuosittain. Investointiyhtiön perustamisen taustalla on yritysten tilatarpeisiin vastaaminen sekä niiden kasvun mahdollistaminen.

–Suunnitteilla on muitakin ulostuloja asian tiimoilta, paljasti Leijonanmieli.

Jukka-Pekka Uusitupa (ps.) kutsui pykälää valtuustovedätykseksi.

–Pitäisi antaa miljoona euroa rahastoon valtuuston päätäntävallan ulottumattomiin SVOP-rahastoon. Perustamisasiakirjaa tai yhtiöjärjestystä ei ole saatavilla. Kaikki konkretia loistaa poissaolollaan. Vedotaan yrityssalaisuuteen, vaikka Vimpelin strategia toitottaa avoimuutta. Kestääkö tämä tilintarkastajan kriittisen tarkastelun? Esitän, että Vimpeli Invest hakee rahansa vapailta markkinoilta ja ettei pääomalainaa myönnetä.

Uusitupa jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

VALTUUSTO hyväksyi esitetyt talousarviopoikkeamat ja kaavoituskatsauksen, vuokrien ja vesimaksujen korotukset sekä valitsi Tero Havisen tilalle sivistyspalveluiden tilaaja-tuottajalautakuntaan Jyrki Niemen. Kuntayhtymä Kympin yhtiökokousedustajaksi valittiin Sam Leijonanmieli, yhtymähallitukseen valittiin Yrjö Koivukoski ja varalle Marja-Leena Laakso.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä uutiset

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.