Kovia pyörämiehiä Kortesjärvellä 

Ota kuva äkkiä, ei nyt jaksa jäädä jaarittelemaan. Kuvassa vasemmalta Hannu Antintupa, Jyrki Ryhänen ja Matti Lahti.
Ota kuva äkkiä, ei nyt jaksa jäädä jaarittelemaan. Kuvassa vasemmalta Hannu Antintupa, Jyrki Ryhänen ja Matti Lahti.
Ota kuva äkkiä, ei nyt jaksa jäädä jaarittelemaan. Kuvassa vasemmalta Hannu Antintupa, Jyrki Ryhänen ja Matti Lahti.
Ota kuva äkkiä, ei nyt jaksa jäädä jaarittelemaan. Kuvassa vasemmalta Hannu Antintupa, Jyrki Ryhänen ja Matti Lahti.

MAANTIEPYÖRÄILYSTÄ on viime vuosien aikana tullut suosittu liikuntaharrastusmuoto. Heti ilmojen lämmettyä keväällä ilmestyvät aktiiviharrastajat kuten myös kunto- ja sunnuntaipyöräilijät maanteille kuin muuttolinnut ja syksyllä kun lämpötilat taas putoavat pannaan pyörä naftaliiniin odottamaan seuraavaa kesää. Varustetaso on suoraan verrannollinen harrastajan tavoitetasoon. 

Enemmän kuntopyöräilyä harrastavilta löytyy tavallista polkupyörää, maastopyörää, läskipyörää, maantiepyörää ja näistä vielä sähkövariantteja. Enemmän veren maku suussa porhaltavat hankkivat alleen huippuluokan maantiepyörän. 

Tähän viimeksi mainittuun porukkaan lukeutuu kova kolmikko kortesjärveläisiä aktiiviliikkujia. 

Hannu Antintupa, Jyrki Ryhänen ja Matti Lahti on trio, joka on tuttu näky kesäisin Kortesjärven ja sen lähikuntien maanteillä ja talvisin maakunnan hiihtoladuilla. Hannu ja Matti intoutuivat näihin harrastuksiin tosi mielessä vasta aikuisiällä, Jyrkillä on aktiiviliikunta kuulunut päivärutiineihin jo lapsuudesta saakka. 

Aina silloin tällöin kolmikko intoutuu johonkin harakirihankkeeseen joko suksilla tai pyörällä. Viimeksi päättivät kaverukset kokeilla rahkeitaan vuorokauden mittaisella pyörälenkillä tavoitteenaan tuossa ajassa polkea 370 kilometriä. Olihan tällä asialla tietenkin juurensa jo aikaisemmissa tapahtumissa.  

VIITISEN vuotta sitten Hannu ja Matti kokeilivat saman tapaista juttua ja veivasivat yhtä soittoa hiukan runsaat 300 kilometriä. Asiantilaan tuli kuitenkin pian hiukan harmillinen pohjalaista mielenrauhaa kalvava juttu. Timo Hanhikoski meni rikkomaan poikien kilometrit ja sekös jäi karvastelemaan erityisesti Hannun mieltä. Asia olisi kuitattu jo aiemmin, mutta kuten tiedetään, koronapandemia pani jäihin pariksi vuodeksi melkein kaikki hankkeet ja niin homma siirtyi ja siirtyi. Tänä kesänä Hannu tuli lopulta siihen tulokseen, että nyt se on tehtävä ja kun Hannu jotain sanoo, ei sitä voi muuttaa korkein hallinto-oikeuskaan. Olihan se Matinkin hyväksyttävä ja Jyrki Ryhänen oli oitis valmis kolmanneksi pyöröksi tähän hankkeeseen. Ei siis muuta, kun töpinäksi.  

Sunnuntaina 20. elokuuta pakattiin evästä ja juotavaa reppuihin ja kello 13 hyppäsivät miehet satulaan ja reitille Kortesjärvi–Kauhava–Uusikaarlepyy–Kokkola–Kyyjärvi–Lappajärvi–Kortesjärvi. Vuorovedolla viiden kilometrin vaihtovälein paineltiin pikitietä eteenpäin. Homman ajoitus ei ehkä ollut ihan parhaalla mahdollisella tavalla suunniteltu, nimittäin Kokkolan ABC oli illan viimeinen avoinna ollut palvelupiste, josta sai ostaa suuhun pantavaa ja seuraavan kerran tarjoutui mahdollisuus energiatäydennyshankintoihin vasta maanantaiaamuna Lappajärvellä. Onneksi oli reppuihin varattu energiageelejä ja juotavaa, mutta kyllä suolainen olisi välillä maistunut. Sitkeästi kolmikko kuitenkin paineli läpi yön Kokkolasta eteenpäin ja urakka oli valmis maanantai aamuna jo ennen kello kymmentä. Nuottimäessä sattui porukka kameramiehen eteen ja suoritus dokumentoitiin. Toki väsyneitä miehet olivat. Ei heillä ollut siinä vaiheessa kovinkaan suurta halukkuutta ryhtyä kertoilemaan reitin vaiheista. Totesivat vain, että ota kuva äkkiä, soitellaan sitten kun on tästä palauduttu. 

PITI kolmikon kuitenkin pieni ketunlenkki vielä jaksaa, kun se 370 kilometriä ei olisi muuten tullut täyteen. 

Aikaraja, joka ehdottomana oli asialle asetettu, alittui jonkin verran ja näin ollen pelivaraa vielä on, jos tulee vielä tarve tehdä 400 kilometrin lenkki. 

Mauri Jokela 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.