Pitkä yhteinen yritysnaapuruus 

Anne-Mari Laukkonen ja Inkeri Loukola ovat toimineet yrittäjinä pitkään naapureina.
Anne-Mari Laukkonen ja Inkeri Loukola ovat toimineet yrittäjinä pitkään naapureina.
Anne-Mari Laukkonen ja Inkeri Loukola ovat toimineet yrittäjinä pitkään naapureina.
Anne-Mari Laukkonen ja Inkeri Loukola ovat toimineet yrittäjinä pitkään naapureina.

Hoitola Mari ja Parturi-Kampaamo Inkeri Loukola ovat toimineet naapureina Säästöpankin rakennuksessa 25 vuotta. Sitä ennen toimittiin vanhassa, nyt jo puretussa rakennuksessa 10 vuotta. Yrittäjät saivat vaikuttaa uusien tilojen suunnitteluun. He ovat olleet tyytyväisiä toimiviin tiloihin, jotka sijaitsevat keskeisellä paikalla. Naapuruus yrittäjinä on toiminut hyvin ja yrityksillä on yhteiset sosiaalitilat. −Se, joka on tullut ensin töihin, keittää kahvit.

Jalkahoidosta lähdetään kevyin jaloin 

HOITOLA MARIN omistajan Anne-Mari Laukkosen ura hoitolayrittäjänä on kestänyt kohta 40 vuotta. Liiketilat sijaitsevat Säästöpankin rakennuksessa Kauhavan Kortesjärvellä. 

−Aloitin vuonna 1983 Keiteleellä, jossa pidin hoitolaa 3,5 vuoden ajan. Kaksilahkeisen perässä tulin tänne Kortesjärvelle, menin naimisiin ja aloitin hoitolan pitämisen vuonna 1987. Hoidot painottuvat hierontaan ja jalkahoitoon, teen myös kasvohoitoa.  

Asiakaskunta käsittää eri ikäiset lapsista vanhuksiin. Lapsilla esiintyy jännitysniskaa, jota hoidetaan hieronnalla. Jalkahoitoa Laukkonen tekee niin miehille kuin naisillekin. Vanhuksiakin hierotaan, mutta heidän ikäryhmässään tehdään enemmän jalkahoitoja. Laukkonen tekee myös laitoskäyntejä sekä kirkonkylän alueella yksittäisiä kotikäyntejä, kun kyseessä on vanhempi ihminen, joka ei pysty liikkumaan tai hänellä on huonot kulkuyhteydet hoitolaan. 

−Suurin osa asiakkaista on Kortesjärveltä, jonkin verran myös Kauhavan puolelta. Lahjakortteja menee lähikuntiin. Hoitola on käynyt monelle tutuksi ja tämä on helppo vaihtoehto, kun ei tarvitse lähteä minnekään kauemmas. 

Laukkonen kertoo pitävänsä hieronnan ja erityisesti jalkahoidon tekemisestä. −Jalkahoito on hyvin kiitollista tehtävää. Jos jaloissa on ollut jotain vikaa, ne usein paranevat käsittelyssä ja täältä lähdetään kevyin jaloin. Haastetta tuovat asiakkaiden isommat vaivat ja niiden saaminen kuntoon. Jos jaloissa on vaivoja, annan vielä kotiin hoito-ohjeita.  

Asiakastyössä saa kuulla monenlaisia tarinoita, mutta asiat pysyvät Laukkosen omana tietona, jopa niin hyvin, että toisinaan puolisolle välitettäväksi tarkoitettua viestiäkään ei ole enää kotiin tullessa muistanut. 

−Kun aikanaan aloitin täällä, tuli esiteltyä kasvo- ja jalkahoitoa kunnan johdon vieraillessa hoitolassa. Siinä joku totesi, että kaipa täälläkin tällaista puuterin putsausta tarvitaan. Sellaiset hoidot olivat 80-luvulla vielä ylellisyyttä, toisin kuin tänä päivänä, kun on aivan normaali asia, että käydään jalkahoidossa. Sanoin siihen heti, että tämä on kyllä ihan terveyden hoitoa, eikä mitään puuterin putsausta, nauraa Laukkonen. 

Viisi vuosikymmentä parturi-kampaajana. ”Asiakkaiden kanssa on ollut kivaa.” 

−AINA on ollut mukava tulla töihin, ja lomankin jälkeen olen odottanut töihin pääsyä, toteaa Inkeri Loukola, joka on toiminut parturi-kampaajana Kauhavan Kortesjärvellä huikeat 51 vuotta. Nyt on tullut aika siirtyä mieluisasta työstä eläkkeelle. Haastattelua tehdessä töitä oli jäljellä enää kolme viikkoja ja Loukola kertoi tyhjentävänsä vähitellen paikkoja. 

Evijärveläissyntyinen Loukola tuli Kortesjärvelle vuonna 1972, puoliso on paikkakuntalaisia. Paljon on muuttunut vuosikymmenten aikana. 

−Kun tulin tänne, oli Kortesjärvellä yli 3000 asukasta ja nyt on varmasti alle 2000. Kampaajia oli silloin kaksi ja tällä hetkellä meitä on viisi. Alkuaikoina kampaamossa tehtiin paljon permanentteja ja leikkausta, värjäyksiä ei paljonkaan. Nyt asia on toisin päin: värjätään ja leikataan enemmän ja permanentteja otetaan vähemmän. Tässä on 50 vuoden aikana ollut pitkiä asiakassuhteita ja asiakkaat ovat vanhenneet mukanani, naurahtaa Loukola.  

ALKUPERÄISIÄ asiakkaita käy edelleen ja muutenkin on muodostunut omaa asiakaskuntaa. Loukola on nähnyt myös useampaa sukupolvea kampaamossaan. Hän pitää työssään parhaana puolena sitä, että saa olla ihmisten kanssa. – Tykkään ihmisistä. Sitä puolta tässä työssä tulen varmasti kaipaamaan eniten. Myös permanenttien tekeminen on ollut mieluista sekä työn vaihtelevaisuus ja oma vapaus. Alkuun ei kyllä ollut paljon vapautta, töitä oli todella paljon.  

Työn haasteista Loukola mainitsee sen, että aina tulee paljon uutta, muoti muuttuu ja leikkausmallit vaihtuvat. Vaikkakin kaikki myös palaa takaisin − samoja töitä hän kertoo tehneensä nyt, kuin silloin alussa. Kursseilla ja koulutuksissa on pitänyt käydä säännöllisesti ja seurata alaa muutenkin 

Myös kampaamokemikaaleissa on tapahtunut muutosta vuosikymmenien varrella. −Permanenttiaineet ovat muuttuneet paljon. Aiemmin oli kädet vähintään kolmekymmentä minuuttia permanenttiaineessa, kun permanenttia rullattiin. Nykyisin hiukset rullataan vedellä ja aine levitetään nokkapullosta. Kädet ovat tänä päivänä aivan eri kunnossa kuin silloin. Hajusteallergiaa on ollut, mutta olen pärjännyt sen kanssa. Työtilan ilmastointi on ollut hyvä. 

Eläkepäivien varalle ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa. −Katson kesän ja etsin sitten uusia juttua. Puutarha ainakin odottaa.  

Luitko tämän?

Kan-koti kohtaa elämässään särkyneen päihderiippuvaisen armolla ja rakkaudella – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.