Uusimmat kesäblogit:

Lappajärven kunnanhallituksen listalla vanha osuuskaupan kiinteistökaupan purkaminen ja Rantakankaan koulun siirtyminen yhteiskoulun tiloihin kirkonkylään

Rantakankaan koulu sulkeutunee lukukauden päättyessä. Kuva: Eija Pippola.
Rantakankaan koulu sulkeutunee lukukauden päättyessä. Kuva: Eija Pippola.

Hannu Takala

Maanantain kokouksessa Lappajärven kunnanhallituksen listalla oli vanhan osuuskaupan kauppasopimuksen purkaminen KPO:n kanssa. Kauppa on solmittu vuonna 2019 joulukuussa; Lappajärven kunta ostajana ja Osuuskauppa KPO (y-tunnus 024821-1) myyjänä ovat 19.12.2019 päivätyllä kauppakirjalla solmineet kiinteistön kaupan kiinteistöistä Irjala (403-402-9-32), Alppinen (403-402-9-58), Remula (403-402-9-33), Aunela (403-402-9-61), Lakia (403-402-9-118), Havu (403-402-9-9, määräala kiinteistöstä) ja Havu I (403-402-9-94, määräala kiinteistöstä) sekä kiinteistöillä osoitteessa Nissintie 30-32, 62600 Lappajärvi sijaitsevasta liikerakennuksesta liittymineen. Kauppakirjassa on klausuuli, jossa mainitaan sisäilmaongelmat ja mahdolliset niihin liittyvät korjauskustannukset ovat myyjän (KPO) vastuulla viisi vuotta kaupantekohetkestä. Myös koko kiinteistökaupan purkaminen mainitaan ko. kohdassa. Osuuskauppa KPO on esittänyt sovintoehdotuksen Lappajärven kunnalle. Kunnanhallitus esitti valtuustolle: Lappajärven kunta esittää Osuuskauppa KPO:lle, että 19.12.2019 tehty kiinteistökauppa puretaan kauppakirjan ehtojen ja maakaaren mukaisesti. Lappajärven kunta esittää Osuuskauppa KPO:lle erillisen vaatimuksen kohtuullisesta korvauksesta, kun kaupan purkuun liittyvät seikoista on sovittu osapuolten välillä. Kunnanvaltuusto valtuuttaa teknisen johtajan allekirjoittamaan kaupan purkamista koskevan sopimuksen, sopimaan kaupan purkuun liittyvistä seikoista sekä esittämään Osuuskauppa KPO:lle vaatimuksen kohtuullisesta korvauksesta. Esitys hyväksyttiin kunnanhallituksessa ja menee valtuuston käsittelyyn

Rantakankaan koulun asiaa käsiteltiin uudestaan. Asian käsittely oli kesken, koska edellisessä kokouksessansa oli yksimielisesti siirretty asian käsittelyä esteellisyyksien selvittämiseksi. Kuntaliitosta oli pyydetty lausuntoa esteellisyyksistä. Kuntaliiton kanta oli avattu kirjeessä, joka oli jaettu oheismateriaaliksi kunnanhallituksen jäsenille. Kantaa asiaan oli ottanut Minna Antila lakimies Lakiyksikkö, Kuntaliitosta. Antila toteaa, että esteellisyysarvioinnissa on merkitystä sillä, kuinka konkreettisesta asiasta päätetään. Se mitä suppeammasta asiakokonaisuudesta on kysymys, on todennäköisempää asian käsittelyyn osallistuneen esteellisyys intressijäävin perusteella. Lähtökohtana tulisi kuitenkin olla henkilön oma vastuu esteellisyydestä.

– Lautakunnan ja kunnanhallituksen jäsen ei ole esteellinen yksinomaan sillä perusteella, että on kenties ottanut selkeän kannan tietyn vaihtoehdon puolesta. Oikeuskäytännön perusteella esteellisyyttä ei synny ennakkoasenteen perusteella tilanteessa, jossa henkilöllä ei ole omaa intressiä asiassa, Antila toteaa viestissään. Lisäksi hän viittaa KHO oikeuskäytäntöihin koskien koulujen lakkauttamispäätöksiä. Jossa esteellisyyttä ei ole katsottu syntyvän, vaikka asialla on ollut välittömiäkin vaikutuksia valtuutetun asemaan. Tällä viitataan KHO rajaukseen edustukselliseen demokratiaan kuuluvan vaikutusmahdollisuuden ja henkilökohtaisen edun välille.

Rantakankaan koulun siirtyminen yhteiskoulun tiloihin tapahtunee syksyllä 2023

Asian käsittelyn aluksi kunnanhallitus keskusteli lausunnosta ja esteellisyyksistä. Vesa Luomalla oli käsitys, että hän ei ole esteellinen asian käsittelyyn. Keskustelun jälkeen Luoman esteellisyydestä suoritettiin nimenhuutoäänestys. Luoman esteellisyyden puolesta äänestivät Honkaniemi Heikki, Kraatari Vuokko, Lammi Pirkko ja Ala-aho Ville. Esteellisyyttä vastaan olivat Kuoppala Petri ja Juttuniemi Aku-Matti. Hallitustotesi äänin 4–2 Vesa Luoman esteelliseksi asian käsittelyyn.

Käsittelyn aikana Petri Kuoppala esitti, että hallitus esittää valtuustolle, että koulun siirto yhteiskoululle peruttaisiin syksyllä 2023 ja siirto voisi tapahtua aikaisintaan syksyllä 2025, jos oppilasmäärä Rantakankaan koululla laskee noin 20 oppilaaseen. Aku-Matti Juttuniemi kannatti Kuoppalan esitystä ja asiasta äänestettiin. Kuoppalan esityksen puolesta äänestivät Kuoppala Petri ja Juttuniemi Aku-Matti. Vastaan äänestivät Honkaniemi Heikki, Kraatari Vuokko, Lammi Pirkko ja Ala-aho Ville. Äänin 4–2 kunnanhallitus päätti, ettei kunnanvaltuustolle esitetä, että Rantakankaan koulun siirtyminen yhteiskoulun tiloihin perutaan.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.