Hyviä uutisia, teinien vanhemmat: ”Yhteys hyvissä hetkissä kantaa vaikeidenkin hetkien yli”

Siiri Ahopelto (vas.), Katri Nikkari, Jani Kantonen, Kristiina Mäki ja Ulla Anttila toteuttavat Järvi-Pohjanmaan ensimmäisen Teinineuvolan, joka saa tarvittaessa jatkoa. Yhteistyössä on voimaa, toteavat SITKO- ja Yhdessä -hankkeiden edustajat.
Siiri Ahopelto (vas.), Katri Nikkari, Jani Kantonen, Kristiina Mäki ja Ulla Anttila toteuttavat Järvi-Pohjanmaan ensimmäisen Teinineuvolan, joka saa tarvittaessa jatkoa. Yhteistyössä on voimaa, toteavat SITKO- ja Yhdessä -hankkeiden edustajat.
USEIN koetaan, että pienten lasten kanssa eteen tuleviin haasteisiin saa helpommin tukea, mutta teini-ikäisen kanssa jää yksin, vaille vertaistukea, kertovat Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueella toimivien SITKO-hankkeen ja Moms For Kidsin Yhdessä -hankkeen työntekijät. He ovat ideoineet Teinineuvolan, jossa alajärveläiset ja vimpeliläiset vanhemmat saavat työkaluja haasteisiin, vertaistukea sekä muistutuksen armollisuudesta itseään kohtaan.

USEIN koetaan, että pienten lasten kanssa eteen tuleviin haasteisiin saa helpommin tukea, mutta teini-ikäisen kanssa jää yksin, vaille vertaistukea, kertovat Alajärven, Vimpelin ja Lappajärven alueella toimivien SITKO-hankkeen ja Moms For Kidsin Yhdessä -hankkeen työntekijät. He ovat ideoineet Teinineuvolan, jossa alajärveläiset ja vimpeliläiset vanhemmat saavat työkaluja haasteisiin, vertaistukea sekä muistutuksen armollisuudesta itseään kohtaan.

SITKO-hankkeen Jani Kantonen, Siiri Ahopelto ja Katri Nikkari työskentelevät ”syvässä päässä” eli nuorten kanssa, joiden koulunkäynti on hankalaa eri syistä. Kantonen näkee nuorten ongelmat läheltä.

–On ihan seiskaluokkalaisiakin, jotka elävät perheissään aivan omaa elämäänsä. Moni nuori on jäänyt vaille huomiota.

Hän myöntää, että oma näkemys on työn vuoksi ehkä hieman vinoutunut: on myös paljon nuoria, joilla menee ihan hyvin.

–Yleisesti on paljon ahdistusta ja minäkuvan rakentumisen ongelmia. Itseä peilataan somemaailman kautta. Lisäksi tingitään nukkumisesta ja perusasioista. Vanhemmasta voi tuntua, että nuori tietää kaiken ja jää itse yksin tilanteeseen. Ei ehkä tiedä, mitä tehdä nuoren kanssa. Voi tuntua, ettei kenelläkään muulla ole tällaista.

Puhumattomuus synnyttää ongelmia

Teinineuvolan teesi on, että yhteys hyvissä hetkissä kantaa vaikeidenkin aikojen ohitse.

–Kun nuoren ja vanhemman välejä hankaa, löytyy usein syy puhumattomuudesta. Arki on hajanaista ja jokaisella on omat työnsä ja puuhansa. Teinit ottavat lisäksi etäisyyttä ihan lajityypillisesti, toteaa Yhdessä -hankkeessa työskentelevä Ulla Anttila.

 –Puhumattomuus tulee salakavalasti ja aiheuttaa paljon muitakin ongelmia.

Hän peräänkuuluttaa vanhemman asiantuntijuutta lapsestaan. Se syntyy kontaktista.

–Se tarkoittaa arjen pieniä hetkiä, siitä että on kiinnostunut toisesta. Aikuisena voi hoksauttaa itseään, ettei jää väsyneenä roikkumaan ruudun äärelle, vaan tehdä oman elämän valintoja, joista nuorikin voi ottaa oppia.

Työpari Kristiina Mäki muistuttaa, että vanhemman on tärkeää antaa teinille tilaa näyttää tunteensa ja ottaa ne vastaan. Kun enin kuohu on laantunut, käydään tapahtunut yhdessä läpi.

–Aina on syy sille, miksi lapsi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.

Yhteyden parantamisen tulee lähteä vanhemmasta.

–Voi olla pienikin juttu, minkä aikuinen muuttaa omassa käyttäytymisessään ja parantaa vuorovaikutusta, pohtii Ulla Anttila.

–Tarvitaan hyväksyntää ja kunnioitusta nuorta kohtaan, mutta myös rajat. Aikuisen ei tarvitse olla teinin tunteiden roskakori. Joskus menee hermo, mutta se, mitä sen jälkeen tekee, ratkaisee. Voi sanoittaa ja mallintaa omia ajatuksiaan. Teinit ovat kuitenkin fiksuja.

Vastaavaa ryhmää suunnitellaan myös Lappajärven suunnalle.

Vertaistukea teinien vanhemmille

TEININEUVOLA käynnistyy tiistaina 21. helmikuuta Alajärvellä Kaupunkiolkkari Keitaan tiloissa. Viiden kokoontumiskerran teemoina ovat muun muassa konfliktit ja ratkaisukeskeisyys sekä armollisuus itseä kohtaan. Ohjelma ei ole niin kiveen hakattu, etteivätkö esiin nousevat kysymykset ja tärkeät pohdinnat saisi tilaa.

–Ilmoittautuminen jatkuu 14. helmikuuta saakka. Ryhmään mahtuu 10 vanhempaa, kertoo Ulla Anttila.

–Ryhmän koko pidetään pienenä, että siinä voidaan keskustella avoimesti ja kaikille on tilaa. Koko toimintaa leimaa sallivuus, armollisuus ja ihmisläheisyys. Ei kuitenkaan niin, että jäädään vellomaan haasteisiin ja ongelmiin, vaan etsitään ratkaisuja ja työkaluja.

–Meillä on tässä ryhmässä vahvaa osaamista ja monen alan kokemusta, kontakteja eri verkostoihin, joten voimme ohjata tarvittaessa eteenpäin, totesi Jani Kantonen.

–Parhaimmillaan voi myös löytää kontaktin, jonka kanssa voi jatkaa yhteydenpitoa ryhmän päättymisen jälkeenkin.

–Yhdessä -hankkeen kautta on myös saatavilla keskustelutukea, jatkoi Anttila.

–Osalla meistä on lapsia, joten tuomme itsemme tähän paitsi eri alojen ammattilaisina, myös ihmisinä, vajavuutta kokevina vanhempina.

Yhteinen hanke on koeponnistus, ja jos kiinnostusta on paljon, Teinineuvolalle mietitään jatkoa.

–Kun on uusi juttu, tunnistetaan, että on kynnys tulla. Ehkä tästä muovautuu Järvi-Pohjanmaan oma malli.

TEININEUVOLAN ohjelmassa on aina kahvit ja hankkeet kisaavat siitä, kumpi keittää paremmat kahvit.  Ryhmä kokoontuu joka toinen tiistai kello 18–20.

–Toivomme, että ilmoittautujat myös sitoutuisivat tälle yhteiselle matkalle. 

Ilmoittautumislinkki löytyy Moms For Kidsin somesta. Ilmoittautua voi myös puhelimitse Ullalle (p. 041 315 5230).

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.