Karhuahon kaikuja: ”Summassa vaan niinku karstuset Amerikkaan!”

js9
js9
OTSIKON sanonnan kerrotaan syntyneen, kun karstuset lähtivät Amerikkaan tietämättä, mikä siellä odottaa. Sanonta sopii moneen paikkaan ja varsin hyvin vaikkapa ammatinvalintaan.

Palataanpa taas hetkeksi 1960-luvulle, kun meillä oli vielä kansakoulu, kansalaiskoulu ja yhteiskoulu. Kansakoulua käytiin vähintään neljä vuotta, jonka jälkeen voi pyrkiä oppikouluun vai onko parempi sanoa yhteiskouluun. Kansakoulua voi käydä myös kuusi vuotta, jonka jälkeen oli kolmen vuoden kansalaiskoulu. Valinnan yhteiskoulun ja kansalaiskoulun välillä tekivät lähes poikkeuksetta vanhemmat. Kuinka 10–11-vuotias olisi voinutkaan mitään ammatinvalintoja vielä tehdä. Jotkut vanhemmat pitivät yhteiskoulua herrakouluna ja sen takia ohjasivat lapsensa kansalaiskouluun. Jotkut taas nimenomaan halusivat lapsilleen mahdollisuuden kouluttautua, ja sen takia valintana oli yhteiskoulu. Joillakin vanhemmilla oli tavoitteena saada maatilalleen tai yritykselleen jatkaja ja valintana oli kansalaiskoulu.

Kansalaiskoulussa tietääkseni kehitettiin paljon kädentaitoja, mikä olikin järkevää. Yhteiskoulussa päntättiin kieliä, historiaa, algebraa, geometriaa ja paljon muutakin ja päämääränä oli päästä ylioppilaaksi tai ainakin suorittaa keskikoulu, mikä kesti viisi vuotta. Tuskin kenelläkään oli moneen vuoteen mitään käsitystä, mitä ylioppilaaksitulon jälkeen tapahtuisi. Näin ollen opiskelumotivaatiokaan ei varsinkaan pojilla kummoinen ollut. Kouluun tultiin syrjäkyliltä kouluautoilla ja nälkävuoden pituiselta tuntuvan koulupäivän jälkeen köröteltiin helpottuneena kotosalle.

Mainos

Kansalaiskoulun, keskikoulun ja lukion jälkeen olikin sitten äkkiä edessä ammatinvalinta eli hakeudutaanko töihin vai jatketaanko koulunkäyntiä. Isona ongelmana oli silloin ja on yhä edelleen se, että eri ammateista ei tiedetä paljonkaan ja jatko-opintoihin hakeudutaan enemmän tai vähemmän summassa niin kuin karstuset Amerikkaan tai sitten mihin satutaan pääsemään.

Heikki Salmela

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.