Seurakuntaliitoksen vaikutukset kohdentuvat pääosin henkilöstöön – jumalanpalvelusten aikatauluista otetaan vastaan palautetta

Ari Auranen toimii Alajärven seurakunnan kirkkoherrana ja lääninrovastina.
Ari Auranen uskoo, että Alajärven seurakunnassa löydetään hyvä yhteinen suunta ja toimintatapa - ainakin Lehtimäen kappeliseurakunnalta kiitosta on tullut hyvästä keskusteluyhteydestä ja pienemmän seurakunnan tarpeiden huomioimisesta.
Ari Auranen toimii Alajärven seurakunnan kirkkoherrana ja lääninrovastina.
Ari Auranen uskoo, että Alajärven seurakunnassa löydetään hyvä yhteinen suunta ja toimintatapa - ainakin Lehtimäen kappeliseurakunnalta kiitosta on tullut hyvästä keskusteluyhteydestä ja pienemmän seurakunnan tarpeiden huomioimisesta.
ALAJÄRVEN, Lappajärven ja Vimpelin seurakuntaliitoksen vaikutukset seurakuntalaisen arkeen jäävät pieniksi, arvioi kirkkoherra Ari Auranen.

Enemmistö muutoksista tapahtuu hallinnon ja talouden puolella sekä vaikuttaa ensisijaisesti henkilökunnan käytännön työhön, sillä vaikka itse kullekin on määritelty ensisijainen työalue, toissijaisesti työskennellään työaloittain tiiminä koko seurakunnan alueella tarvittaessa sijaistaen, lomittaen ja jakaen toistensa työtä.

–Hallintoa on kevennetty, kun kappelineuvostokin jää historiaan, ja päätöksenteko nopeutuu. Uskon, että alueella ilmenneet hallinto-ongelmatkin jäävät uusien hallintoelinten myötä historiaan, kun mennään kirkkolain ja säännösten mukaan. Tiedän, että valituista kirkkovaltuutetuista löytyy osaavia ihmisiä luomaan linjaa uudelle seurakunnalle. Odotan myönteisellä mielellä yhteistyötä valtuuston, sen puheenjohtajiston ja kirkkoneuvoston kanssa.

–Paikallisen lähiyhteisön omaa toimintakulttuuria aiotaan vaalia jatkossakin. Kukin kappalainen kokoaa seurakuntalaisista toimintaryhmän, joka suunnittelee alueensa yleistä seurakuntatyötä ja toteuttaa sitä itsenäisesti. Ryhmillä on käytettävissä 2 000 euron vuosittain budjetti. Myös kasvatus- ja diakoniatyössä huomioidaan kuinkin alueen perinteet ja erityistarpeet.

LEHTIMÄEN seurakunta tuli Alajärven kappeliseurakunnaksi kuntaliitoksen myötä 2009. Yhteistyö on toiminut ja poikinut hyviä käytänteitä, joita hyödynnetään nyt myös Lappajärvellä ja Vimpelissä, esimerkkinä pappien ja kanttoreiden työparimalli ja jumalanpalvelusten ajoittaminen peräkkäin eri paikkakunnilla niin, että sama työpari voi hoitaa molemmat.

–Pidemmällä aikavälillä jumalanpalveluksen ajankohta, kello 13 Lehtimäellä, on lisännyt osallistujien määrää.

–Hallintoelimissä on ollut avointa vuoropuhelua, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta on pidetty huoli. Luottamushenkilöstö onkin kiitellyt, että pienemmänkin alueen tarpeet on otettu huomioon. Tällaisesta palautteesta muodostuu pääomaa, jota kannattaa siirtää uuteen seurakuntaan, näkee Auranen.

–Vimpelissä ja Lappajärvellä jumalanpalvelus järjestetään kevään ajan vuorokuukausin kello 10 ja 12; lyhyempi välimatka mahdollistaa tämän aikataulun. Seuraamme, miten tämä vaikuttaa osallistujamääriin ja millaista palautetta saamme. Kevään jälkeen tämä kokeilu vakinaistetaan tai mietitään uudelleen.

Koska jokaisella papilla ja kanttorilla on yksi viikonloppu kuukaudessa vapaa, vuorottelua on luontaisesti. Auranen näkee, että työparimalli, jossa papit ja kanttorit vaihtuvat, tuo vaihtelua jumalanpalveluselämään.

–Ainakin Lehtimäellä tämä on koettu hyvänä. Nyt seurakunnassa on neljä kanttoria, joista kaksi toimii Lappajärven ja Vimpelin ja kaksi Alajärven ja Lehtimäen alueella. He toimivat työpareina niin, että keskinäinen työmäärä olisi mahdollisimman tasapuolinen.

LAAJENTUNEESSA seurakunnassa on seitsemän papin virkaa, joista Alajärvellä on kirkkoherra Ari Aurasen lisäksi kaksi kappalaista, Harri Silvolahti ja Terho Kanervikkoaho, sekä seurakuntapastori Ann-Mari Häggman-Niemi. Vimpelin ja Lappajärven kirkkoherrojen virat muuttuivat kappalaisen viroiksi. Lappajärvellä pappeina ovat vt. kappalainen Jenny Kärki ja seurakuntapastori Mikko Elenius, jonka työaika jakaantuu puoliksi Vimpelin kanssa. Vimpelin kappalaisena toimii Ilkka Lehto.

Mainos

Lappajärven kappalaisen virka tulee julkiseen hakuun keväällä. Lehtimäen kappalainen Terho Kanervikkoaho on siirtymässä huhtikuun alusta Soinin kirkkoherraksi.

–Viime aikoina hakijoita avoinna olleisiin virkoihin on ollut vähän. On mahdollista, että viran haku jäädytetään vuodeksi, ja tuomiokapituli asettaa virkaa hoitamaan henkilön, jolla on kokemusta viran hoitamisesta.

Lappajärven nuorisotyöntekijän virka tulee hakuun keväällä. Lapsi- ja nuorisotyössä pohditaan keinoja, että myös Lappajärvelle saataisiin seurakunnan päiväkerhoa.

Rippikoulut keskitetään Suvirantaan. Ne toteutetaan paikkakunnittain päivä- ja vaellusrippikoulua lukuun ottamatta, mutta nuorten määrän vähentyessä ne voidaan jatkossa järjestää myös yhteisesti.

ALAJÄRVEN kirkkoherranviraston nimi on muutettu seurakuntatoimistoksi. Se palvelee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9–14. Palvelutoimisto on avoinna Lappajärvellä tiistaina ja keskiviikkona kello 9–13, Vimpelissä tiistaina ja torstaina kello 9–13.

–Iso muutos oli virkatodistusten ja sukuselvitysten siirtyminen aluerekisterille. Nyt asiakaspalvelu liittyy enimmäkseen kirkollisten toimitusten sopimiseen. Toimituksista voi sopia myös soittamalla Alajärven seurakuntatoimistoon, käytössä on sähköinen varausjärjestelmä, josta voi varata aikoja kaikille työntekijöille ja toimitiloille.

LIITOKSEN aiheuttaman organisaatiomuutoksen myötä kevättalven aikana hallintoelimissä käydään keskustelua Alajärven talouspäällikön viran muuttamisesta talousjohtajan viraksi sekä kiinteistöpäällikön viran perustamisesta. Kiinteistöpäällikkö vastaisi kiinteistöjen, metsien, hautausmaiden, suntioiden ja seurakuntamestareiden asiakokonaisuuksista ja henkilöstöhallinnosta.

Alajärven toimistosihteerin eläköityessä tehtävät siirtyvät Vimpelin toimistosihteerille, jonka työajasta kohdentuu sen jälkeen Alajärvelle 60 prosenttia. Lappajärvellä on tämän lisäksi myös yksi osa-aikainen toimistosihteeri, sillä emännän tehtäviin kuuluu asiakaspalvelua, hautapaikkojen osoittamista ja laskutusta. Lehtimäellä seurakuntamestari vastaa hautapaikkojen osoittamisesta.

Lue lisää seurakunnan kiinteistöasioista Järviseudun Sanomista 18.1.2023.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.