Luin kirjan: Vimpeliläisten sotataival

Seppo Katajan teoksesta on myyty jo kaksi painosta.
Seppo Katajan teoksesta on myyty jo kaksi painosta.

TEOS Vimpeliläiset talvi- ja jatkosodassa kuvaa kattavalla tavalla vimpeliläisten miesten osallistumista viime sotiin. Lehtori Seppo Kataja on tehnyt uskomattoman työn kerätessään haastatteluja ja etsiessään ja yhdistellessään tietoja eri lähteistä. Tämä työ on tehty viime hetkillä, kun haastateltavia vielä on löytynyt. Tästä syystä kirja dokumentoi merkittävällä tavalla sotien tapahtumia ja on kulttuuriteko.

Kirjan laajin, yli 200-sivuinen osuus on koottu sotapäiväkirjoista. Niitä on täydennetty haastatteluista ja muista lähteistä saaduin yksityiskohdin. Päivästä toiseen kuvataan sotimista ja muita tekemisiä, lumen luontia, tien tekoa, halon hakkuuta, jopa heinän tekoa ja viljan korjaamista. Välillä järjestettiin pesäpallo-otteluita sekä ampumamestaruus- ja hiihtokilpailuja.  

PÄIVÄKIRJA on toisteinen luettava monine lyhenteineen, mutta arvokas dokumentti erityisesti niille lukijoille, joiden läheisten nimet esiintyvät sivuilla. Päivästä toiseen toistuvat lakoniset merkinnät saavat muistelemaan Antti Tuurin tapaa puhua sotatyöstä.

Päiväkirjaosuus heijastelee myös sodan eri vaiheita. Talvisodan merkinnät poikkeavat jatkosodan kirjauksista. Ensin hyökätään ja jossain vaiheessa aletaan valmistella perääntymistä. Kesäkuussa 1944 siltoja miinoitettaan ja tuhotaan.

Kataja on tehnyt merkittävän työn kerätessään muisteluita ja tarinoita ja nivoessaan niistä kokonaisuuden. Hän on yhdistänyt huolellisesti tapahtumat oikeisiin yhteyksiin. Näin jälkipolville jää mukana olleiden kertomuksia tapahtumista.

Sotavangeiksi joutuneista kertovassa osiossa ovat muun muassa Antti Haverin ja Tenho Kivisen vankeusajasta kertovat kappaleet. Ne antoivat uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta. Mukana olleiden kuvaukset rikastavat kirjan sisältöä.

LUNKULANSAARI-RUNO oli ennestään tuttu. Nyt sain siihen taustan. Lehtiartikkelin mukaan Lunkulansaaren taistelu on laajin yksittäinen kirjassa kuvattu taistelu.

Lottien työn esittelyä jäin kaipaamaan. Lopun nimiluettelosta oli runsaasti lottia, joiden tehtävänimikkeet kuvasivat naisten monipuolista osallistumista sodan aikana.

Pieni yksityiskohta ajattelutti ja vähän huvittikin. Kataja oli johdonmukaisesti säilyttänyt ryssä-nimityksen miesten puheissa. Niinhän ne tarinat Pohjanmaalla kerrottiin riippumatta siitä, mikä valtion virallinen suhde kulloinkin oli itäiseen naapuriin.

Kirjan yksityiskohtaisuutta kuvaa sekin, että itärajan asukkaiden evakuoinnin yhteydessä ilmoitetaan, minne heidät sijoitetaan. Kerrotaan, montako henkilöä siirrettiin Impilahdelta ja Suistamolta Lapualle ja Vimpeliin. Yhteiskunta toimi vaikeissakin olosuhteissa järjestelmällisesti.

RAUHAN aikana eläneelle kuolemaan suhtautuminen järkyttää. Sotapäiväkirjaosuudessa luetellaan kaatuneita ja loukkaantuneita. Sodassa tapahtuu myös onnettomuuksia, jotka johtavat ihmishenkien menetyksiin. Kirjan toisessa osassa nimetään Vimpelin sankarivainajat. Kerran toisensa jälkeen laskin, miten moni kaatuneista oli vain vähän yli 20-vuotias. Sotapäiväkirjassa 8.8.1944 mainitaan vuonna 1926 syntyneiden toisen saapumiserän koulutustarkastus. Vaikka miten lasken, saan näiden miesten iäksi 18 vuotta. Nuorukaisiahan he olivat.

Uutisissakin esillä ollut sodassa kadonneiden tunnistaminen ja hautaaminen kotiseudulle 2000-luvulla on kuvattu kirjassa muutaman sotilaan osalta. Nämä osiot ovat lohdullista luettavaa.

Kirja on kokonaisuudessaan ansiokas laajan tietomäärän ja lukemattomien yksityiskohtien ansiosta. Jos jotain lisää voisi toivoa, niin muutama kartta olisi auttanut hahmottamaan joukkojen sijoittumista ja liikkeitä. Nyt katsoin netistä, missä suunnalla liikuttiin.

Tärkeä ja ansiokas kirja, jonka tekemistä ja tekijää arvostetaan varmasti!

Aino Alppinen

Kuvateksti:

Seppo Kataja teki suurtyön kerätessään kirjan vimpeliläisten sotataipaleesta.

FAKTA
Kirjasta on otettu kaksi painosta ja se on tällä hetkellä loppuunmyyty. Seppo Kataja sanoo, että uusi painos ei ole ainakaan tällä hetkellä suunnitteilla.
Kirjaa on varmuudella lainattavissa Vimpelin, Lappajärven ja Seinäjoen kirjastoista, mahdollisesti muualtakin.
Vimpeliläiset talvi- ja jatkosodassa, kirjoittaja Seppo Kataja. Taitto Jani Levijoki. Painopaikka Bookwell Oy, omakustanne. ISBN 978-952-94-6070-0

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.