Rintasyöpään sairastuneen ennuste ja hoito ovat kehittyneet paljon, kertoi syöpätautien lääkäri Taavintuvalla

Syöpätautien erikoislääkäri Ravi Ravichandra luennoi Lappajärven Taavintuvalla.
Syöpätautien erikoislääkäri Ravi Ravichandra luennoi Lappajärven Taavintuvalla.
Syöpätautien erikoislääkäri Ravi Ravichandra luennoi Lappajärvellä Järviseudun syöpäosaston järjestämässä tilaisuudessa.

SYÖPÄTAUTIEN erikoislääkäri Ravi Ravichandra luennoi Lappajärven Taavintuvalla tiistaina 8.11. Järviseudun syöpäosaston järjestämässä tilaisuudessa. Paikalla oli viitisentoista ihmistä.

Vaasalainen Ravichandra keskittyi pääasiassa kertomaan rintasyövän hoidosta, mutta kuulijoilla oli jälkeenpäin mahdollisuus esittää hänelle kysymyksiä muistakin syöpiin liittyvistä aiheista.

Suomessa ilmenee vuosittain noin 34 122 uutta syöpätapausta. Miehet sairastuvat hieman naisia yleisemmin. Kuten lähes koko Euroopassa, miehillä syöpä esiintyy yleisimmin eturauhasessa ja naisilla rinnoissa. Syöpiin sairastuneiden keski-ikä maassamme on 67.

Ravichandra totesi, että rintasyöpä tunnettiin jo 1600-luvulla ennen ajanlaskun alkua, ja esimerkiksi antiikin Kreikassa elänyt lääkäri Hippokrates kirjoitti siitä 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Nykypäivän Suomessa siihen sairastuu vajaat 4 900 naista vuosittain. Yleisin se on 50- ja 60-vuotiailla, mutta sitä esiintyy myös sitä nuoremmilla ja vanhemmilla. Miehillä tauti on harvinainen, tapauksia on noin 21 vuodessa.

–Rintasyöpään sairastuneen ennuste on Suomessa Euroopan ja koko maailman parhaimpia. Yksi syy tähän on se, että naiset käyvät täällä aktiivisesti seulontamammografioissa, Ravichandra kertoi. –Täällä myös tavataan hakeutua hoitoon nopeasti. On tosi harvinaista, että potilaat odottavat hoitoon menoa kuukausia tai vuosia, Ravichandra totesi.

RINTASYÖVÄN syntyyn vaikuttavia riskitekijöitä tunnetaan hyvin, mutta ne ovat kuitenkin luonteeltaan sellaisia, etteivät ihmiset usein kykene itse niihin vaikuttamaan.

–Yksinomaan omilla elintavoilla ei ”hankita” rintasyöpää, Ravichandra korosti. –Riskitekijät ovat yhteydessä nyky-yhteiskunnan elämäntyyliin: myöhäisempiin ja harvempiin raskauksiin, aikaisin alkaviin ja myöhään päättyviin kuukautisiin sekä pitkäkestoisiin hormonikorvaushoitoihin. Nainen ei kuitenkaan voi valita, milloin esimerkiksi kuukautiset loppuvat tai milloin lapsi tulee tai millaisia hormonihoitoja hän tarvitsee.

Rintasyöpätapauksista 5–10 prosenttia on perinnöllisiä.

–Jos suvussa on rinta-, munasarja- tai haimasyöpää, on tosi tärkeää käydä aktiivisesti seulonnoissa, Ravichandra muistutti.

RINTASYÖVÄN hoitovaihtoehdot ovat leikkaus, erityyppiset lääkehoidot ja sädehoito. Vaihtoehdoista valitaan kullekin potilaalle paras, ja yleensä päädytään käyttämään kahden tai useamman vaihtoehdon yhdistelmää.

Yleensä hoito alkaa leikkauksella, paitsi jos kasvain on ehtinyt jo levitä erityisen laajalle.

–Leikkaus pyritään aina tekemään rintaa säästävästi. Kansainvälisen suosituksen mukaan tänä päivänä rintasyöpää hoidettaessa rinnan osittainen poisto riittää. Koko rinnan poisto eli mastektomia on kuitenkin yhä yleistä.

Leikkauksen seurauksena olkavarren liikeradat saattavat heikentyä, tunto voi heikentyä rintakehältä ja käsivarren sisäsyrjältä ja leikkauksen puoleinen käsivarsi saattaa turvota.

–Nykyään on kuitenkin tosi harvinaista, että leikkauksesta jää pitkäaikaisia kipuja tai oireita.

ENITEN erilaisia haittoja aiheuttava hoitomuoto on solunsalpaaja- eli sytostaattilääkitys. Suonensisäisesti tai suun kautta annettavilla lääkkeillä pienennetään rintasyövän uusiutumisen riskiä ja hoidetaan levinnyttä syöpää.

–Onneksi haittavaikutusten hoito on viime vuosina kehittynyt paljon, Ravichandra sanoi. –Paljon tutkitaan myös uusia vaihtoehtoja. Seuraavan kolmen–neljän vuoden aikana tulee erilaisia täsmähoitoja, jotka auttavat naisia, joilla on aggressiivisempi tauti, ja joihin nykyhoidot tepsivät huonommin.

Sädehoitoa annetaan nykyisin vähemmän kuin vielä 5–6 vuotta sitten. Aiemmin tapana oli antaa pieniä annoksia usein, mutta tänä päivänä annetaan suurempia annoksia harvemmin.

–Aiemmin oli tyypillistä, että rintasyöpää sairastavat naiset saivat sädehoitoa jopa 35 kertaa. Tänä päivänä sitä ei anneta kenellekään yli 15 kertaa. Nyt tutkitaan mahdollisuutta antaa sitä vain viisi kertaa. Lähitulevaisuudessa rintasyövän liitännäissädehoitoa voi olla enää vain yksi kerta viikossa.

RINTASYÖPÄPOTILAITA seurataan leikkauksen ja liitännäishoitojen ajan viisi vuotta keskussairaalassa ja sen jälkeen toiset viisi vuotta terveyskeskuksessa.

–Minkä tahansa syövän sairastaneiden on tärkeää käydä seurannassa. Jos syöpähoidon jälkeen on mitä tahansa oireita, esimerkiksi painon putoamista tai nousua, kipuja, ihottumaa, suolen oireita, mitä tahansa, niistä pitäisi käydä puhumassa syöpälääkärin kanssa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.