Marra Lampin grafiikkaa Lappajärvellä: Sininen hetki Onnintuvalla

Marra Lampi: Marsin taivas.
Marra Lampi: Marsin taivas.
LAPPAJÄRVELÄISSYNTYISEN, viime vuonna edesmenneen kuvataiteilija Marra Lampin näyttely Sininen hetki – Marra Lampin grafiikkaa on esillä Taide- ja kulttuurikeskus Onnintuvalla Lappajärvellä 22.6. –13.8.2022. Näyttelyn avajaiset ovat juhannusviikon keskiviikkona kello 19.

Marra Lampi oli taidegraafikko, taidemaalari sekä valo- ja ympäristötaiteilija. Hän toimi myös taidekriitikkona ja opettajana. Lappajärven taideleirillä hän opetti kahtena kesänä, 1980 ja 1981.

Töiden keräämisestä ja valinnasta on vastannut Silja Aronpuro, Marra Lampin tytär.

–Jos halutaan mainita näyttelyn keskeisiä nimittäjiä, ne voisivat olla grafiikka, abstraktius ja sininen väri.

MARRA Lampi teki jo varhain abstrakteja töitä. Islamilaisen ornamentiikan löytyminen oli hänelle iso käännekohta. Taiteilija on kertonut, että kun hän tajusi, että abstraktilla taiteella oli idässä vuosisatojen perinne, hänen ei enää tarvinnut katsoa länsimaista abstraktia traditiota. Idästä hän löysi valtavan moninaisuuden ja rikkauden. Teokset johdattivat hänet monimutkaiseen ja monipuoliseen ilmaisuun. Näyttelyssä esillä oleva Leonardon tähti -työtä voi ajatella eräänlaisena siltana länsimaisesta abstraktista taiteesta islamilaiseen ornamentiikkaan.

–Runoteoksista syntyy kokonaisuus, joka on mielenkiintoinen osa Marran tuotantoa. Nämä työt syntyivät yhteistyössä Marran puolison runoilija Kari Aronpuron kanssa. Tämä puolestaan johti yhdessä tekemiseen myös muiden runoilijoiden kanssa, kertoo Silja Aronpuro. Näyttelyssä on esillä viisi runokaappia ja kaksi vedosta.  

Marra Lampi oli lahjakas koloristi, joka tutki väriä ja valoa tuotannossaan. Nämä kaksi yhdistyvät teoksissa toistuvassa sateenkaariaiheessa, joka esiintyy kahdessa näyttelyn teoksessa.

LAMPI kirjoitti ylioppilaaksi Lappajärvellä ja hänen taiteen harrastuksensa tunnettiin paikkakunnalla jo silloin. Hän suoritti taideopinnot Bourneville School of Arts and Craftsissa Isossa-Britanniassa vuosina 1974–75 ja Lahden taideinstituutissa vuosina 1977–80. Lampi toimi taidegrafiikan opettajana Kankaanpään taidekoulussa 1993–2000.

Marra Lampi osallistui yksityis-, yhteis- ja ryhmänäyttelyihin vuodesta 1979 vuoteen 2018 saakka sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen teoksiaan on kaupunkien, yritysten ja julkisten laitosten kokoelmissa kotimaassa ja ulkomailla. Lampi sai vuonna 1984 Valtion grafiikan palkinnon ja vuonna 2009 hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

MARRA Lampi ja runoilija Kari Aronpuro tekivät yhteistyötä ja toimivat toistensa ateljeekriitikkoina yli 30-vuotisen avioliittonsa ajan. Kari Aronpuro on moneen kertaan palkittu runoilija ja kääntäjä, jonka esikoisteos ilmestyi 1964 ja viimeisin teos Rouheimmat vuonna 2021. Kirjoittamisen ohella Kari Aronpuro on toiminut kirjastonhoitajana vuosina 1964–2003.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.