Kauhava kotouttaa ukrainalaisia kuntamallilla

Ukrainalaisille pakolaisille on sisustettu asuntoja Kauhavalla vapaaehtoisvoimin. 43 asuntoa on pakolaisten käytössä. Kuva: Eija Pippola
Ukrainalaisille pakolaisille on sisustettu asuntoja Kauhavalla vapaaehtoisvoimin. 43 asuntoa on pakolaisten käytössä. Kuva: Eija Pippola
Ukrainalaisille pakolaisille on sisustettu asuntoja Kauhavalla vapaaehtoisvoimin. 43 asuntoa on pakolaisten käytössä. Kuva: Eija Pippola
Ukrainalaisille pakolaisille on sisustettu asuntoja Kauhavalla vapaaehtoisvoimin. 43 asuntoa on pakolaisten käytössä. Kuva: Eija Pippola
KAUHAVAN kaupunki ja SPR:n Seinäjoen vastaanottokeskus ovat tehneet kesäkuun alussa Maahanmuuttoviraston kuntamallin mukaisen sopimuksen vastaanottopalveluiden tuottamisesta. Sopimus on voimassa takautuvasti toukokuun alusta alkaen.

Kuntamallin tarkoituksena on mahdollistaa Ukrainasta tulleiden tilapäistä suojelua hakevien ja saavien henkilöiden majoittuminen siellä, mihin he ovat asettautuneet Suomeen saapuessaan. Kyseessä on väliaikainen ratkaisu, jossa kunta tuottaa vastaanottoon kuuluvat majoitus- ja ohjauspalvelut. Kuntamallia toteutetaan Maahanmuuttoviraston, vastaanottokeskusten ja kuntien yhteistyössä ja yhteistoimintana.

Tällä hetkellä Kauhavalla on Ukrainasta tulleita yli 220, pääosin naisia ja lapsia. Kouluikäisten osalta valmistava opetus Kauhavan kaupungin toimesta alkoi huhtikuussa. Myös työnantajat ovat olleet tulijoista kiinnostuneita ja kymmenet ovat jo työllistyneet kauhavalaisten yritysten palvelukseen.

–Kauhavalaisissa yrityksissä työskenteli jo ennestään ukrainalaisia työntekijöitä, joten meille alkoi saapua Ukrainan sotaa paenneita maaliskuun alusta alkaen. Kaupunginhallitus teki nopeasti avustuspäätöksen, jonka puitteissa ukrainalaisia ryhdyttiin majoittamaan Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n asuntoihin. Asunnot on vapaaehtoisten kanssa siivottu ja kalustettu valmiiksi kodeiksi. Kaupungin ruoka-apupäätöksen, vapaaehtoisten, seurakuntien ja keräysten avulla on kyetty järjestämään myös jatkuvaa ruoka-apua ennen vastaanottorahan saamista siten, että ruokaa on ollut koko ajan saatavilla joka kotiin. Vapaaehtoisverkostot ovat toimineet kaupungin koordinoimana hyvin. Siitä iso ja lämmin kiitos, kiittää Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

–Meillä on myös muutama asunto varalla ja valmiiksi kalustettuna mahdollisia uusia tulijoita varten. Kyse ei ole pelkästä majoituspalvelusta, vaan kokonaisuuteen kuuluvat myös henkilöille annettava neuvonta ja ohjaus. Tätä varten meillä on jo yksi henkilö palkattuna ja toinen aloittaa parin viikon kuluessa, kertoo Kauhavan Vuokra-Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Hannu Ristaniemi.

MAAHANMUUTTOVIRASTO korvaa ukrainalaisten vastaanotosta aiheutuvat kustannukset kunnalle. Huhtikuun loppuun mennessä aiheutuneet kustannukset kuten majoituspalvelu, ohjaus ja terveyspalvelut korvataan takautuvasti. Toukokuun alusta alkaen käytössä on kuntamallin mukainen korvausmenettely, jossa vastaanottokeskus korvaa kunnalle palveluiden tuottamisesta kuntakohtaisen majoitusvuorokausihinnan. Hinta maksetaan jokaista majoittunutta henkilöä kohden ja se määräytyy kunnan ARA-vuokratason neliöhinnan mukaisesti. Lisäksi korvataan kiinteällä hinnalla muut kulut.

–Nyt tehty sopimus on aluksi voimassa tämän vuoden syyskuun loppuun ja optiokausi kestää enimmillään ensi vuoden maaliskuun alkuun saakka, toteaa Seinäjoen vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kokko.

–Kokonaisuudessaan Etelä-Pohjanmaalle on saapunut Ukrainasta kevään aikana yhteensä noin 1 200 henkilöä, joista Kauhavalle merkittävä määrä.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.