Evijärven lukio osana vaihto-oppilastoimintaa

Fanchon De Carvalho kertoo matkustavansa mielellään Suomeen joskus uudestaankin.
Fanchon De Carvalho kertoo matkustavansa mielellään Suomeen joskus uudestaankin.
Fanchon De Carvalho kertoo matkustavansa mielellään Suomeen joskus uudestaankin.
Fanchon De Carvalho kertoo matkustavansa mielellään Suomeen joskus uudestaankin.
EVIJÄRVEN lukio on ollut alkuvuoden aikana osana opiskelijavaihtoa. Lukion opiskelija Heidi Sironen, 18, matkusti tänä keväänä Ranskaan ja vietti kolme viikkoa ranskalaisen Chaumontissa asuvan Fanchon De Carvalhon perheessä. Pian Sirosen kotiuduttua Carvalho, 16, matkusti Suomeen ja asui kolme viikkoa Sirosen perheessä Evijärvellä ja kävi koulua Evijärven lukiossa.

Sironen kertoo halunneensa jo pitkään lähteä vaihto-oppilaaksi, sillä matkustaminen ja ulkomailla opiskelu on aina viehättänyt häntä. Hän on alakoulusta lähtien ollut innostunut kielten opiskelusta ja opiskelee Evijärven lukiossa ruotsin ja englannin lisäksi myös ranskaa ja saksaa.  

–Tällä hetkellä kielten opiskelussa kiinnostaa taito oppia kommunikoimaan toisten ihmisten kanssa ja samalla oppia lisää heidän kulttuureistaan, Sironen lisää.  

Hän kertoo lähteneensä Ranskaan hyvin avoimin mielin ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia.  

–Ranskassa eniten yllätti ehkä ihmisten sosiaalisuus, ainakin suomalaisen näkökulmasta katsottuna.  

Ranskassa koulunkäynti oli jokseenkin samanlaista, kuin Suomessa. Suurimmat erot suomalaiseen koulunkäyntiin olivat Sirosen mukaan opettajien teitittely sekä kouluruokailu.  

–Ranskassa ruokailuun oli varattu todella pitkä aika ja tarjolla oli aina erilaisia leipiä, juustoja ja jälkiruokia. Lisäksi koulupäivät loppuivat yleensä paljon myöhemmin, kuin meillä Evijärven lukiossa, Sironen sanoo.  

FANCHON De Carvalho kuuli vaihto-oppilastoiminnasta englannin opettajaltaan ja kiinnostui heti ideasta. Carvalho kertoo haaveilevansa journalistin urasta ja uskoo englannin kielestä olevan hyötyä mahdollisessa haaveammatissaan.  

–En tiennyt paljoakaan Suomesta etukäteen, ennen lähtöä ajattelin vain, että täällä on todella kylmä, Carvalho naurahtaa.  

Hän kertoo kuitenkin olevansa hyvin tyytyväinen vaihto-oppilaskokemukseensa, eikä kylmyyskään ollut osoittautunut haitaksi.  

Mainos

Suomessa Carvalho kertoo yllättyneensä siitä, miten paljon rennompia opettajat täällä ovat verrattuna ranskalaisiin opettajiin. –Lisäksi luokkahuoneet ovat paljon kylmempiä, kuin Ranskassa, Carvalho lisää.  

Vaihto-oppilaiksi Sironen ja Carvalho lähtivät Suomen Ranskan instituutin järjestämän vaihto-opiskelijaohjelman kautta.  

–Suomalaisille vaihto-opiskelijoille etsittiin parit ranskalaisista vaihto-opiskelijoista. Minä asuin kolme viikkoa parini Fanchonin luona ja opiskelin hänen koulussaan sekä pian hän tuli Suomeen ja asui minun perheeni kanssa kolme viikkoa, Sironen selventää.  

Evijärven lukiossa on mahdollista opiskella ruotsin ja englannin kielten lisäksi ranskaa ja saksaa. Myös espanjaa on mahdollista opiskella etäopetuksessa. Tuija Järvelä opettaa lukiolaisille englantia sekä ranskaa lukion ja peruskoulun valinnaisryhmille.  

–Ranskan opiskelun aloittivat aikoinaan 5–6 oppilasta, mutta nyt heistä muutama on jatkanut opiskelua pidemmälle, Järvelä kertoo.  

Fanchon De Carvalho osallistui Suomessa ollessaan lukuisille Järvelän englannin ja ranskan oppitunneille ja antoi käytännön vinkkejä ranskan kielen opiskelijoille.  

–Suomesta on jäänyt todella hyvä muisto ja on hyvin haikeaa lähteä takaisin Ranskaan, vaikka kotiinkin on tietysti mukava palata, Carvalho kertoo.  

Minttu Kangasmetsä 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.