Lukijan mielipideartikkeli:

Koulujen sisäilman aiheuttaman terveyshaitan arvioinnista

Arkistokuva: Suvi Hosionaho
Arkistokuva: Suvi Hosionaho
Järviseudun Sanomissa oli 18.5.2022 laaja kirjoitus Aapiskujan koulun tilanteesta. Kirjoituksessa tuotiin esiin mm. koulusta otetut sisäilmanäytteet ja niiden tulosten tulkinta koulun terveydellisten olojen selvittämisessä.

Koulujen terveyshaitan arviointi kuuluu kunnallisen terveystarkastajan tehtäviin. Kouluihin tehdään säännöllisiä suunnitelmallisia tarkastuksia. Lisäksi terveyshaittaa voidaan selvittää lasten vanhemmilta ja muilta yhteistyötahoilta tulleiden epäilyilmoitusten perusteella.

Koulujen sisäilman aiheuttama epäilty terveyshaitta liittyy useimmiten rakennuksen mahdolliseen kosteus- ja homevaurioon. Rakennuksen vaikutus oppilaan tai työntekijän oireiluun on hyvin monimutkainen prosessi, mihin vaikuttavat monet yksilölliset ja rakennukseen liittyvät tekijät.

Terveystarkastajan tekemään terveyshaitan arviointiin liittyvät olennaisesti ilmanlaadun aistinvarainen arviointi, rakennuksen mahdollisten näkyvien rakennevaurioiden, ilmanvaihdon toimivuuden sekä vaurio- ja korjaushistorian selvittäminen. Lisäksi oppilaille voidaan yhdessä kouluterveydenhuollon kanssa tehdä oirekysely. Terveyshaitan arviointi tehdään aina kokonaisarvioon perustuen, ei koskaan yksittäisen havainnon tai mittaustuloksen perusteella.

Terveystarkastajan tekemän arvion perusteella tehdään tarvittaessa jatkotutkimuksia, joiden tulisi kohdistua rakenteiden kunnon selvittämiseen, mahdolliseen materiaalinäytteenottoon sekä ilmanvaihdon säätöön. Sisäilmasta otettujen mikrobinäytteiden tuloksissa on hyvin paljon virhelähteitä, eikä niitä missään tapauksessa yksistään käytetä sisäilman terveydellisen laadun arvioinnin perusteena.

Virpi Ala-Risku ympäristöterveysjohtaja Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuolto

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA