Nelimarkka-museon näyttelyt vuodelle 2022 on julkistettu; Riitta Nelimarkan uusimpia teoksia ja poikkitaiteellista tuotantoa on esillä kesän ajan

Riitta Nelimarkka: Venice, sarjasta Elise Travels.

Näyttelyvuoden avaa Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2021-kilpailun voittajan Noora Ojanperän näyttely Olen olemassa myöhemmin. Näyttely kokoaa yhteen videon, tekstiä sekä skannerilla toteutettuja valokuvia. Teoksissaan Ojanperä käsittelee nykyajasta kumpuilevia tunnekuohuja ja rinnastaa haavekuvia ristiriitaisesti polveileviin sanoihin. Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat syntyneet päämäärättömän keräilyn tuloksena, jota Ojanperä toteuttaa kuvaamalla, kirjoittamalla ja äänittämällä havaintoja jokapäiväisestä elämästään.

Samaan aikaan museossa esitellään myös Tartu maisemaan -hankkeen tuotoksia. Hanke on kahden erilaisen eurooppalaisen maiseman kohtaaminen, jossa alueilla toimivat taidekasvattajat ja varttuva nuoriso kehittävät yhteistyössä maisemateeman ympärille uusia menetelmiä taiteen tekemiselle, kokemiselle, näkemiselle ja esittämiselle.

Toukokuusta syyskuuhun Nelimarkka-museo täyttyy professori, DA Riitta Nelimarkan laajasta tuotannosta.

Näyttelyssä ELISE TRAVELS nähdään Nelimarkan uusimpia teoksia sekä ennen esittelemättömiä valokuvia ja piirroksia arkistojen kätköistä. Mielikuvituksellinen ja hilpeä taidematka museon saleissa valottaa omaleimaisen taiteilijan käyttämiä monipuolisia tekniikoita ”mantereelta toiselle risteilevien assosiaatioiden” kautta. Hänen viime vuosien tuotantoonsa kuuluu paitsi piirustuksia, maalauksia ja villareliefejä, myös videoita, elokuvia ja kirjoja.

Lokakuussa avataan kuraattori Annemaj Salinin kuratoima näyttely, joka esittelee uskonnon kuvia ja aiheita sekä vanhemmassa taiteessa että nykytaiteessa. Näyttelyn intro nähtiin viime kesänä Kauhavan Kaari-galleriassa. Näyttelyllä halutaan tutkia, miten uskonto ja uskonnollisuus näkyvät erityisesti pohjalaistaiteessa eri aikakausina. Näkyvätkö pohjalaisalueilla vahvasti vaikuttaneet ja vaikuttavat uskonnolliset liikkeet, erityisesti körttiläisyys? Monet alueen taiteilijat ovat tuoneet teoksissaan esiin omaa uskonnollisuuttaan, alueen uskonnollisia tapoja, kirkkokansaa tai henkisiä arvoja. Hyvin tunnettuja ovat mm. Eero Nelimarkka, Veikko Vionoja, Arvid Broms, Eemu Myntti ja Vilho Lampi. Mutta myös monet uudemman taiteen tekijät sekä nykytaiteilijat käsittelevät aihepiiriä – ehkä hyvin yllättävälläkin tavalla. Maallistuneessa Nyky-Suomessa taide onkin entistä enemmän kiinnostunut uskonnosta – olematta välttämättä itse uskonnollista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.