Etsinnän peruskurssilta vapaaehtoistoiminnan käytänteet haltuun

Kuva: Eija Pippola

–Mitään ennakkotietoja tai -taitoja ei kurssilaiselta vaadita.  

Etsinnän peruskurssi sopii kaikille hädässä olevan ihmisen auttamisesta ja etsinnästä kiinnostuneille. Myös alaikäiset voivat tulla kurssille mukaan, mutta varsinaiselle etsintätehtävälle pääsee mukaan vasta 18 vuotta täytettyään. Erilaisissa tukitehtävissä voi kyllä toimia jo ennen sitäkin.   

Mitään erityisiä kuntovaatimuksia ei ole, joskin maastoetsinnässä suhteellisen hyvä fyysinen kunto on eduksi.  

–Etsintöjä voidaan suorittaa tilanteesta riippuen myös esimerkiksi autopartiointina, jolloin pienet liikkumiskyvyn rajoitteetkaan eivät ole esteenä. Sama koskee myös toimimista Vapepa-operaation johtopaikan tukitehtävissä. 

ETSINNÄN peruskurssin käytyään osallistuja tuntee Vapepan toimintaperiaatteet ja viranomaisyhteistyön sekä tavallisimmin käytettävät maastoetsintämenetelmät ja osaa soveltaa niitä etsintätilanteessa. Osallistuja osaa toimia etsintähälytyksissä, tietää etsinnän eri vaiheet, henkilökohtaisen etsintävalmiuden, vastuuasiat, Vapepan hälyttämisen ja toiminnan johtamisen periaatteet.  

Hälytysryhmään liittyminen kurssin jälkeen on vapaaehtoista, eikä kurssille osallistuminen sido sinua toimintaan. Kurssi on kaikille avoin, eikä osallistuminen edellytä ennakkotietoja. Harjoitukset järjestetään ulkona, joten osallistujan on kyettävä liikkumaan turvallisesti maastossa.  

Etsinnän peruskurssi toimii ikään kuin lähtölaukauksena Vapepan vapaaehtoistoimintaan. Sen suoritettuaan voi liittyä Vapepan hälytysryhmään ja toimia osana etsintäryhmää tai -partiota. Myöhemmin voi hakeutua erilaisiin Vapepan järjestämiin koulutuksiin (esim. johto- ja koulutustehtävät).  

Ilmoittautumiset 22.11. mennessä: https://www.lyyti.in/EtsinnanperuskurssiAlajarvi. (Linkki löytyy myös Vapepan tapahtumakalenterista: vapepa.fi/tapahtumakalenteri). Kurssille otetaan 20 henkilöä. Kurssihintaan (20 euroa) sisältyy kurssimateriaalit, Vapepan kevytliivi ja henkilökortti, sekä välipala molempina iltoina.  

–Loppukiteytyksenä voisin luonnehtia, että vapepalaisia yhdistää yhdessätekemisen ja auttamisen halu. Sillä asenteella pääsee pitkälle ja löytää motivaation pyyteettömään vapaaehtoistyöhön, toteaa Tauriainen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.