50. valtakunnallinen kuvataideleiri Lappajärvellä heinäkuussa

Juhlaleirillä opettavat Ritva Lindberg (vas.) ja Elina Försti.

Julkaistu:

Taidetta on opetettu Lappajärvellä kesäisin 50 vuoden ajan valtakunnallisella taideleirillä. Vuosien varrella kuvataideleirillä on opettanut 32 opettajaa, ja opiskelijoita on ollut noin 1 100. Opettajia on ollut yhdestä neljään ja oppilaita kymmenestä jopa yli kolmeenkymmeneen. Usein opettajia on ollut kaksi, ja sama pari on opettanut muutaman vuoden peräkkäin. 

Leireillä on piirretty, tehty akvarelleja, maalattu öljy- ja akryyliväreillä, muovailtu ja veistetty. Ikonimaalauskurssi järjestettiin kaksi kertaa, ja tällöin opettajana toimi Saara-Liisa Perä, jonka suvun omistamissa tiloissa Galleria LappaVillassa juhlaleiri kokoontuu. Opettajista kolme on opettanut kymmenellä leirillä.

– Minulle Lappajärven taideleiri antoi aikoinaan viimeisen kimmokkeen pyrkiä taidekouluun. Sen vuoksi opettaminen tällä leirillä on minulle merkityksellistä. Leiriläisissä on mukana pitkän linjan tekijöitä, joiden kehitystä olen päässyt seuraamaan. On hienoa olla mukana todistamassa sitä hetkeä, kun oppilaassa syttyy oivallus, ja voi aavistella omaa osuuttaan. Alueen kuvataiteilijoille tämä on ollut tilaisuus työskennellä yhdessä. Työtoverin merkitys on suuri, koska työmme muuten on yksinäistä, sanoo pitkän linjan taideleirin opettaja Ritva Lindberg

Elina Försti sanoo, että oppimisprosessi toteutuu tekemisen kautta. Oppilas näkee tehdessään, ja se synnyttää oivalluksia ja oppimista. Asioiden sanallistaminen tuo oivalluksia omaan tekemiseenkin. Opettaja esittelee eri näkökulmia, joista oppilaan on itse löydettävä omansa. Taiteen tekeminen ei ole vain spontaania taiteen paloon heittäytymistä, vaan omaa prosessia pystyy kehittämään, sanoo Försti. 

– Viihdyin leireillä, koska oppilaiden motivaatiotaso oli korkea. He halusivat tehdä, oppia uutta ja saada vinkkejä, muistelee kolmas taideleirien veteraani Markku-Tapani Hakala.

Tämän vuoden leirin teema ”Näin sen näimme” avaa opettajana toimineiden taiteilijoiden töiden kautta leiriläisille eri vuosikymmenten tapaa nähdä ympäristö ja esittää se kuvataiteen keinoin. Opettajien työt ovat esillä taideleirin ajan Galleria LappaVillassa. Kuvataideleirin loputtua näyttely avataan yleisölle, ja se on avoinna heinäkuun ajan.

LappaVillan näyttelyyn tulee esille pohjalaistaiteilijan töitä 1950-luvulta 2020-luvulle saakka. Työt heijastavat aikaansa ja sen vaikutusta tapaan tehdä taidetta ja nähdä ympäristö.

Näin sen näimme – pohjalaistaiteilijat opettajina

Näin sen näimme -näyttelyn teokset on suurelta osin saatu lainaksi Nelimarkka-museossa säilytettävästä Pohjalaistaiteilijoiden kokoelmasta. Leirin teeman kehittivät tämänvuotiset opettaja Elina Försti ja Ritva Lindberg. Heidän lisäkseen näyttelyn koostamiseen on osallistunut ja ripustamisesta vastaa Nelimarkka-museon museotoimenjohtaja Elina Alkio.

Nelimarkka-museo on vuodesta 2020 toiminut Etelä-Pohjanmaan taiteen alueellisena vastuumuseona, jonka tehtävänä on edistää maakunnan kuvataiteen saavutettavuutta, kertoo Elina Alkio. Eräs tapa ovat alueen kuntiin järjestettävät kiertonäyttelyt, jollainen tuleva näyttely Lappajärven Galleria LappaVillassa on. Kiertonäyttelytoimintaa järjestetään pääasiassa sellaisten kuntien kanssa, joilla ei ole taidemuseota tai -keskusta, mutta löytyy sopiva tila ja siihen sopiva näyttelykokonaisuus.

Vastuumuseon tehtävänä on avustaa alueensa kuntia taidetta koskevissa kysymyksissä. Uutena tehtävänä on julkisen taiteen hyvien käytäntöjen edistäminen ja prosenttiperiaatteesta tiedottaminen omalla alueella. Museolta on syksyllä tulossa kuntiin julkisen taiteen tietopaketti, jossa selvitellään, miten kunnat voivat suosia taidetta alueellaan.

– Taide kuuluu kaikille ja haluamme että kaikki pääsevät taiteesta osallisiksi asuinpaikasta riippumatta. Tästä syystä teemme tiivistä yhteistyötä alueen koulujen kanssa. Museon toimintaa tukeva Nelimarkka-rahasto on vuodesta 2016 alkaen avustanut koululaisvierailuja korvaamalla kouluryhmien matkakulut museoon kokonaisuudessaan. Normaaliaikana museossa vierailee useita kymmeniä kouluryhmiä ympäri Etelä-Pohjanmaata. Kouluvierailuihin sisältyy näyttelyopastus ja lapset pääsevät myös itse tekemään taidetta työpajoissa, kertoo Elina Alkio.

Elina Alkio tuli Nelimarkka-museoon ensimmäisen kerran vuonna 2014. Työskenneltyään välillä muualla hän palasi kuluvan vuoden tammikuussa museonjohtajaksi Alajärvelle. Alkiolla on pohjalaisjuuret, vanhemmat ovat Kauhajoelta.

Näin sen näimme – pohjalaistaitelijat opettajina -näyttelyyn tulee 14 taiteilijan töitä yli viideltä vuosikymmeneltä. Työt edustavat monia eri tekniikkoja perinteisestä öljyvärimaalauksesta ja akvarelleista serigrafioihin, väriliitutöihin ja sekatekniikalla valmistettuihin töihin. Kokonaan oma lajinsa ovat ikonit, joita on saatu lainaksi Saara-Liisa Perän perheeltä. Pohjalaistaiteilijoiden kokoelmista on saatu lainaksi töitä Veli Ekroosilta, Oiva Polarilta, Seppo Tanniselta ja Pentti Uusikylältä.

Lappajärven kunnan kokoelmista on lainattu Oiva Polarin ja Leo Ackleyn työt sekä Markku-Tapani Hakalan töitä. Yksityisistä kokoelmista on saatu Marra Lampin, Heikki Mäkituurin, Nina Nahkalan ja Jaakko Valon töitä. Lisäksi edustettuina ovat tämän vuoden opettajat Elina Försti ja Ritva Lindberg.

Teksti: Aino Alppinen

Näyttelyn faktat

  • Avajaiset perjantaina 2.7. klo 15. Kaikki tervetulleita.
  • 3.-31.7. näyttely avoinna ke-la. Keskiviikosta perjantaihin klo 12-18 ja lauantaina klo 10-16.
  • Näyttely on maksuton ja avoin kaikille.
  • Galleria Lappa-Villa on Lappajärven Ala-Sepässä, Luukerintie 7

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.