Härmänmaan sote-ala etsii työntekijöitä osaajapulaan koulutus- ja rekrytointitapahtuman avulla

Terhi Kultalahti TE-palveluista esitteli lähihoitajien työvoimakoulutusta medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Julkaistu:

SEDU, Etelä-Pohjanmaan TE-palvelut ja Kuntayhtymä Kaksineuvoinen järjestävät yhteistyössä yksityisten sote-alan yritysten kanssa koulutus- ja rekrytointitapahtuman Kauhavan Hela-ravintolassa maanantaina 24. toukokuuta kello 15‒18.

Ikäihmisten palvelujohtaja Katri Nikkola Kaksineuvoisesta kertoo, että kuntayhtymässä havahduttiin keväällä siihen, että hoitajia ikääntyy ja eläköityy hälyttävällä tahdilla.

–Seuraavan viiden vuoden aikana kuntayhtymästä jää eläkkeelle noin parikymmentä ihmistä per vuosi. Meitä tietysti hätkähdytti huomata, että eläköityminen on näin suurta, hän sanoo. –Lisäksi hoitajien tarve on lisääntynyt sen takia, että esimerkiksi tehostetun palveluasumisen mitoitukset kasvavat koko ajan, ja sinne on saatava lisää hoitajia. Sama koskee varmasti tulevaisuudessa kotihoitoakin. Tarve hoitajien määrän suhteen ei ole ainakaan vähenevä.

Samaan aikaan Härmänmaan alueen yksityiset sote-alan yritykset kärsivät osaajapulasta. Haasteena on löytää sopivia työntekijöitä.

–Paikkoja on auki paljon, ja hakijoita ei tahdo löytyä, kertoo Terhi Kultalahti TE-palveluista. –Vaikka Lapualla on ollut koulutusta, osaajapula on niin valtava, että opiskelijat ovat työllistyneet koulutuspaikkansa lähelle. Sen vuoksi koetaan tärkeäksi, että Kaksineuvoisen ja Kauhavan kaupungin alueella olisi omaa koulutusta.

24. TOUKOKUUTA järjestettävässä tapahtumassa esitellään mahdollisuuksia sekä työvoimakoulutukseen että oppisopimuskoulutukseen sote-alalla. Koulutukset alkavat syksyllä Härmänmaan alueella.

–Toivomme paikalle mahdollisimman matalalla kynnyksellä kaikkia sotealasta kiinnostuneita ihmisiä, jotka haluavat hakeutua näihin koulutuksiin, kertoo Hanna Peräaho Sedusta.  

Työvoimakoulutuksen ajalta maksetaan sitä työttömyysetuutta, johon henkilöllä olisi oikeus työttömänä työnhakijana. Oppisopimuskoulutus tapahtuu pääosin työpaikalla, siitä saa palkkaa ja kontaktipäiviä on vähän.

Työvoimakoulutus hallinnoi TE-keskus. Siinä koulutetaan työntekijöitä erityisesti ikääntyvien hoitoa ja kuntoutusta varten. Koulutus alkaa 25. lokakuuta. Teoriaopinnot järjestetään kanta-Kauhavan alueella, ja työssäoppimisjaksot tapahtuvat Kaksineuvoisen ja yksityisten sote-yritysten yksiköissä.

Tavoitteena on saada mukaan 12 opiskelijaa, jotka voivat olla joko työvoimakoulutettavia tai suorahakijoita. Työvoimakoulutukseen päästäkseen on oltava joko työtön työnhakija tai työttömyysuhan alla oleva henkilö.

Oppisopimuskoulutuksen järjestää Sedu yhteistyössä kuntayhtymä Kaksineuvoisen kanssa. Se alkaa myös syksyllä. Kaksineuvoisessa on tarjolla 8–10 oppisopimuspaikkaa ikäihmisten palveluissa, eli tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidon puolella, sekä vammaispalveluissa. Lisäksi paikkoja on alueen yksityisissä sote-yrityksissä ikäihmisten ja vammais- ja mielenterveyspuolen asumispalveluissa.

–24.5. olevassa tilaisuudessa me ja yritykset esittelemme paikkavaihtoehtoja, mitä meillä on tarjolla. Opiskelijat voivat kysyä meiltä lisätietoa paikoista, jotka heitä kiinnostavat, jotta sopiva paikka ja sopiva opiskelija kohtaisivat, Katri Nikkola kertoo. –Sedu ja TE-toimisto ovat myös paikalla ohjaamassa oikeaan koulutukseen.

KAKSINEUVOISESSA kootaan päivittäin palapeliä, jotta jokaiseen työvuoroon löytyy tekijä.

Kauhavalla ja Evijärvellä on käytetty hoitohenkilökunnan sijaisina paljon eläkeläisiä, jotta työvoimaresurssi saadaan riittämään, kertoo Kaksineuvoisen rekrytoinnin palvelupäällikkö Sari Kuikka.

–Meillä on tällä hetkellä viikoittain töissä 22 eläkeläistä paikkaamassa työvoiman tarvetta. Osa heistä tekee enemmän töitä, osa vähemmän — toki he itse haluavat tehdä töitä ja ovat hyvin ammattitaitoisia — mutta jos heitä ei olisi, olisi melkoinen pula. He ovat tosi tärkeä voimavara, mutta emme me voi pelkästään heidän varassaan olla, Kuikka sanoo.

Useat harjoittelujaksojaan tekevät opiskelijat ovat suorittaneet Kaksineuvoisessa jaksojaan oppisopimuskoulutuksena. Katri Nikkola toivoo, että osa heistä myös jäisi kuntayhtymän alueelle.

–Tarvetta on varmasti yhdellä sun toisella toimijalla, ja tekijöitä pitäisi olla alueella enemmän, Katri Nikkola sanoo. –Yhdenkin sijaisuuden tekijän löytämiseksi joutuu soittamaan monta puhelua.

–Ja tämä ei ole vain Kaksineuvoisen ongelma, vaan maanlaajuinen. Esimiesten aika menee rekrytointiin, Terhi Kultalahti lisää.

Sari Kuikka on viime aikoina haastatellut Lapuan Sedun 16–17-vuotiaita lähihoitajaopiskelijoita.

–Kaikille on voinut sanoa, että oletpa valinnut ihanan alan, tältä alalta löytyy varmasti töitä, hän naurahtaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.