Vimpeliin rakentui ikkunagalleria: “Wautsi, tavalliset akat tekevät tällaista!”

Pirjo Laaksonen (vas), Pirjo Mäntynen, Kirsti Jaakkola, Sirpa Kataja ja Kirsti Korkea-aho (edessä) kokosivat entisen Siwan tiloihin viime talven aikana syntynyttä taidetta ja kudontakurssilaisten töitä.

Julkaistu:

JÄRVI-POHJANMAAN kansalaisopiston Vimpelin taideryhmät halusivat koota talvikauden tuotoksiaan esille, vaikka esimerkiksi Alajärvellä perinteistä kansalaisopiston näyttelyä ei toteuteta. Viime vuonna kaikki näyttelyt jäivät toteuttamatta.

–Koska näyttelyä ei voitu koota sisätiloihin kokoontumisrajoitusten vuoksi, pohdimme, minne saisi ikkunanäyttelyn, kertoi kuvataideryhmien opettaja Sirpa Kataja.

Sopivaksi tilaksi valikoitui entinen Siwan kiinteistö, jonka kunta lupasi käyttöön.

–Tämä on hyvä: keskeisellä paikalla ja tässä on paljon ikkunoita, Kataja kehui.

Maalausten lisäksi esillä on posliinia sekä jonkin verran Vimpelin kudontaryhmien tuotoksia. Ikkunanäyttely on avoinna 6. toukokuuta saakka.

TALVI oli Katajan luonnehdinnan mukaan kaksijakoinen. Tammikuussa ryhmät päästiin aloittamaan viikkoa suunniteltua myöhemmin. Ryhmät jaettiin kahteen tilaan ja maalattiin maskit kasvoilla.

–Kurssilaiset ovat olleet kuitenkin todella aktiivisia, eikä poissaoloja juuri ole ollut. Ehkä maalaaminen ja kurssille kokoontuminen on ollut henkireikä, vaihtelua kotona kökkimiselle.

Suosittuja tekniikoita ovat olleet Katajan kehittämä kuplamuovilla ja akryylivärillä tehtävä viimeistely, jolla maalauksen pinnalle on painettu esimerkiksi hortensian ja koiranputken kukintoja jäljitteleviä kuvioita.

–Tämä on helppo tekniikka, joka sopii myös aloittelijoille. Moni teki tällaisen ensimmäisenä työnään. Kukkien lehdet on voinut tehdä veitsellä tai pensselillä.

Suosittuja uusia tekniikoita ovat olleet sementtityöt, joilla on tehty erityisesti abstrakteja aiheita, sekä mannasuurimoiden avulla saatava pinta maalauksiin. Pouring-tekniikallakin on tehty paljon töitä.

JÄRVISEUDULLA, erityisesti Vimpelissä taideharrastus on hyvässä nosteessa. Kataja veti viime talvena kolmea kurssia: kahta posliininmaalaus/taideryhmää sekä päivämaalareitten ryhmää. Iltaryhmässä aloitti viisi ja päivämaalareissa kaksi uutta taideharrastajaa.

–Monesti kuvataideryhmiin tuloa pelätään turhaan, kyllä siellä keksitään aloittelijoille sopivia tekniikoita ja tyylejä, joilla pääsee alkuun. Kenenkään ei tarvitse olla Rembrandt alkujaan. Pyrimme pitämään kynnyksen matalana.

TOIVON, että tästä näyttelystä katsoja saa inspiraatiota omaa tekemiseen, sanoi Pirjo Laaksonen. Hän on osallistunut taidepiireihin vuodesta 1994 ja maalaa paitsi tauluja, myös posliinia, ompelee ja askartelee.

–Jos kursseille tulee kuluttamaan aikaa, saa samalla uusia ystäviä.

Lappajärveläinen Kirsti Korkea-aho totesi, että näyttelyä katsoessaan ihmiset saavat ihmetellä, että wautsi, tavalliset akat tekevät tällaista! Se onnistuu, kun on hyvä opettaja. Itse olen kehittynyt vuosien varrella maalarina paljon taitavien ohjaajien avulla. Öljyvärimaalauksessa kiehtoo sen haastavuus, mutta toisaalta se on kiitollinen tekniikka; pinnan kuivuttua sitä voi työstää uudelleen.

Myös Korkea-aho nostaa esille sosiaalisen kanssakäymisen tärkeänä osana kansalaisopiston toimintaa.

–Täällä koemme ihania onnistumisia, välillä myös epäonnistumisia. Aina se kotiolot voittaa!

Hän tuli Vimpelin taidekurssille nimenomaan Sirpa Katajan vuoksi.

–Opettajalla on siinä suuri merkitys, että jokainen voi tehdä oman taitotasonsa mukaan ja saada onnistumisen kokemuksia, Pirjo Mäntynen kertoi.

–Tämä on sellaista rentoa piirillä oloa, jatkoi Kirsti Jaakkola. –Jokainen voi tehdä sellaista taidetta, mistä tykkää. Vaikka kaikki kurssilla alkaisivat tehdä samaa työtä, tulee niin monta erilaista versiota kuin on tekijääkin! Se on kuin kastikkeen teko: vaikka sen samalla tavalla kaikille opettaa, ei siitä tule aivan samanlaista, jokaisella keitoksessaan on oma vivahteensa.

JÄRVI-POHJANMAAN kansalaisopiston muut kevään näyttelyt ovat kädentaitojen näyttely Soinin kirjastossa 23.4.–16.5. ja Kuvataidekoulu Eeron Alajärven ryhmien näyttely 11.5.–28.5. Villa Väinölässä.

Työ taiteen parissa jatkuu

AIKA monta näyttelyä on pystytetty 20 vuoden aikana, totesi Sirpa Kataja kootessaan näyttelyä keskiviikkona maalauspiiriläisten kanssa. Hänellä on ollut ryhmiä Evijärvellä, Lappajärvellä, Kortesjärvellä ja Alajärvellä Vimpelin lisäksi, joten samana keväänä on koottu useampiakin näyttelyitä.

Teosten saamiseksi hyvin esille tarvitaan runsaasti tarpeistoa: pöytiä, tuoleja, maalaustelineitä, muita pintoja, joille ripustaa, siimaa ja rautalankaa sekä rekvisiittaa, kuten oksia, kiviä, kankaita, koreja ja niin edelleen.

–Kyllähän tämä vaatii visuaalista silmää, mutta sitä taidepiiriläisillä usein on.

VAIKKA Kataja jäi keväällä virallisesti eläkkeelle, hän ei malta jättää työtään kansalaisopiston opettajana.

–Jatkan vielä ainakin ensi talven. Otan Alajärvelle yhden ryhmän ja Vimpeliin kolme, lisäksi lyhytkursseja Kortesjärvelle ja Evijärvelle Järvilakeuden kansalaisopistoon. Aina sitä innostuu kursseja suunnitellessa, unohtaa, että voisi jo hellittää ja viettää eläkepäiviä. Tämä työ vain on niin mukavaa!

Kesäkursseille on ollut tunkua, ja ne ovat jo täynnä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.