Hyvinvointia elämään -kampanja kannustaa kunnan väkeä liikkeelle

Aleksi Lassila ja Santeri Syynimaa vetävät Vimpelin kunnan työntekijöille taukojumppia ja toteuttavat viikoittain kunto-ohjelmia sekä videotreenejä. Taukojumpan voi toteuttaa vaikka Saarikentällä. Kuva: Ari Takala

Julkaistu:

Kategoria:

,

Keinoina muutokseen ovat yhteiset taukojumppahetket, liikuntaneuvonta ja -ohjaus, tiedon jakaminen terveellisemmistä elämäntavoista sekä liikuntakampanja, jossa palkitaan paitsi ahkerin liikkuja ja paras tsemppaaja, myös arvotaan lahjakortteja paikallisiin liikkeisiin osallistujien kesken.

Kampanja käynnistyi kehonkoostumusmittauksella 10. maaliskuuta ja puolen vuoden kuluttua siitä on uusintamittaus, jossa pääsee konkreettisesti näkemään työnsä tulokset. Alkumittauksiin osallistui 40 kunnan 44 työntekijästä, kertoi vapaa-aikasihteeri Ari Takala.

–Yksittäisillä pienillä tuokioilla on pieniä vaikutuksia, mutta kun niitä saadaan kerrytettyä viikkoon useita, saadaan erittäin hyviä terveysliikuntavaikutuksia. Liikunnalla on suotuisa vaikutus mielen hyvinvointiin ja painon hallintaan.

Toivomuksena on, että ihmiset innostuisivat tekemään taukojumppaa myös itsenäisesti työn lomassa ja kotona, liikunta muuttuisi rutiiniksi ja siitä saisi iloa.

TÄRKEITÄ tekijöitä kampanjassa ovat liikunta-alan opiskelijat Aleksi Lassila ja Santeri Syynimaa, jotka tekevät työharjoittelua kunnassa kevään aikana. He toteuttavat henkilökunnan taukojumppia ja antavat ohjausta kuntosalilla sekä tekevät joka viikolle kolmen tasoiset liikuntaohjelmat ja treenivideot nettiin.

–Ohjelmat ja videot ovat vapaasti hyödynnettävissä kunnan kotisivulla. Sieltä löytyy esimerkiksi kahvakuulaohjelmia ja venyttelyvinkkejä sekä linkkejä artikkeleihin, joissa kerrotaan liikunnan terveysvaikutuksista ja hyviä vinkkejä istumisen vähentämiseen.

–Tulossa on myös tietoa ravitsemuksesta ja unesta, kunhan pojat ehtivät sitä toteuttaa.

Liikuntasuorituksiaan oli nettisivulle kirjannut jo parikymmentä eli noin puolet työntekijöistä, niitä oli kertynyt reilu 200.

–Tärkeintä ei ole se, kuka on liikkunut eniten, vaan että jokainen lähtisi liikkeelle jossakin muodossa. Pohdin ennen kampanjan alkua, miten työntekijät ottavat tämän vastaan. Aluksi oltiin vähän epäileväisiä, mutta hyvää palautetta on tullut. Etenkin ravitsemus- ja siivouspuolen työntekijät ovat olleet iloisia taukojumpista ja kuntosaliharjoittelusta. Taukoliikunta on päivän piristys.

–Kehonkoostumusmittaus herätti pelkoa, mutta sitä lievitti tieto siitä, että sen tulokset jäävät kunkin omaan tietoon. Kampanjan päätteeksi järjestetään kysely, parantuivatko tulokset, onko työhyvinvointi lisääntynyt ja kivut vähentyneet.

SUURIN osa kunnan työntekijöistä on keski-ikäisiä ja eläkeikää lähestyviä. –Se on kriittinen ikä, siinä voi vielä vaikuttaa siihen, kuinka jaksaa työssä, missä kunnossa jää eläkkeelle ja millainen on vanhuus. Lapsetkin ovat sen verran isoja, että tekosyitä liikkumattomuudelle on vähemmän.

Takala tiedostaa, että tavan muodostaminen on hankalaa ja aloittaminen vaatii motivaatiota, jos ei ole aiemmin juuri liikkunut. Alkuun päästyä helpottaa ja alkaa tehdä mieli lähteä liikkeelle. Itselle sopivien lajien löytäminen on tärkeää. Hän muistuttaa liikuntakolmiosta, jossa reipasta liikuntaa tulisi harrastaa viikossa 2,5 tuntia, rasittavaa 1,15 tuntia ja lihaskuntoa ja kehonhuoltoa vähintään kaksi kertaa.

Kampanja on lisännyt myös vapaa-ajan liikkumista

RAVITSEMUSPALVELUESIMIES Anni Niemitalon mukaan Hyvinvointia elämään -kampanjalle on tarvetta.

–Suurin osa ravintohuollon työntekijöistä on viisikymppisiä ja vanhempia. On meissä pari himoliikkujaakin, mutta suurin osa ei liiku kovin paljon. Useimmat ovat varmaankin samanlaisia kuin minä, tiedän kyllä, että pitäisi lähteä lenkille, mutta aina tuntuu löytyvän joku syy, ettei tule lähdettyä. Työ on aamupainotteista ja fyysistä, joten töiden jälkeen on yleensä väsynyt olo.

Niemitalo kertoi ilahtuneensa kuultuaan, että Hyvinvointia elämään -hanke on käynnistymässä.

–Oli pieni huolikin, että miten me keretään tällaiseen osallistua työkiireiden keskellä, mutta ihan hyvin on keretty.

Alun perin ohjattua taukojumppaa piti toteuttaa keittiöllä kahdesti viikossa, mutta koska siellä työskennellään myös viikonloppuisin ja osa työntekijöistä on viikolla vapailla, saatiin Toimelaan neuvoteltua kolme viikoittaista jumppatuokiota.

–Se on ollut tosi hyvä, siitä on tykätty paljon. Poikien vetämä taukojumppa on aina muistutus liikunnan hyvää tekevistä vaikutuksista. Lisäksi käymme joka toinen viikko tekemässä tunnin treenin kuntosalilla.

Oma vapaa-ajan liikkuminen on kampanjan käynnistyttyä lisääntynyt. –Olettaisin, että muillakin on. Etenkin kehonkoostumusmittauksen tulos antoi sysäyksen. Se oli herättävä: jotain täytyisi tehdä! Olen innostunut kirjaamaan suorituksiani ylös ja tiedän, että muutama muukin on kirjannut. Toiselle raportoiminen motivoi liikkumaan, ja kampanjan palkinnotkin ovat pienenä kannustimena.

Niemitalo innostui hiihtämään useamman kymmenen vuoden tauon jälkeen ja sauvakävelykin on palannut viikko-ohjelmaan. –Myös soutulaite on päässyt jälleen käyttöön. Pyörän hankinta on suunnitteilla.

Keittiön väki on suunnitellut alkavansa käymään Mirjanpellon kiinteistössä tekemässä kuntosaliharjoittelua omalla ajalla. Sinne on viety Toimelassa aiemmin olleet kuntosalilaitteet. –Etenkin niska-hartiaseudun vahvistaminen on keittiötyössä tärkeä.

KAIKEN kaikkiaan kampanja on saanut keittiöllä hyvän vastaanoton. –Aiemminkin vastaavantyyppisiä mahdollisuuksia on ollut, mutta jotenkin ne ovat lässähtäneet. Nyt yllätyin, että kaikki olivat niin innoissaan. Se vakuutti minua, kun Ari puhui tästä ensimmäisen kerran ja painotti, ettei ketään ole tarkoitus laihduttaa, eikä mitään velvoitteita ole, vaan tavoitellaan hyvää oloa ja jaksamista. Osaan jo arvostaa sitä. Etenkin ulkona liikkuminen antaa myös henkistä vireyttä.

Kampanjasta halutaan saada kaikki irti. –Täytyy tutustua myös muuhun netissä olevaan kampanjan aineistoon.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.