SOSTEn selvitys: Koronakriisi lisäsi peruspäivärahalla olevien työttömien määrää

VTT Pertti Honkasen Suomen sosiaali ja terveys ry:lle tekemässä selvityksessä “Koronakriisin vaikutukset sosiaaliturvaan” tarkastellaan koronakriisin aikana tehtyjä muutoksia etuusjärjestelmään sekä etuuksien saajien määrän kehitystä.

Verrattuna edellisvuoteen 2020 työttömyysturvan ansiopäivärahan saajien määrä ja ansiopäivärahamenot kasvoivat yli 50 prosenttia. Suhteellisesti vielä enemmän on kasvanut peruspäivärahaa saavien määrä. Työttömäksi on joutunut suuri joukko henkilöitä, jotka täyttävät työssäoloehdon, mutta eivät ole työttömyyskassan jäseniä. Työmarkkinatuessa kasvu on vaatimattomampaa.

–Työttömyys on koskettanut pääosin työelämään jo sijoittuneita eikä niitä, joilla ei ole vielä työuraa ja jotka sen takia olisivat vain työmarkkinatuen varassa, toteaa Pertti Honkanen.

Koronakriisi lisäsi osa-aikaista työttömyyttä. Kun työtön työnhakija tekee osa-aika- tai keikkatyötä, hänelle voidaan maksaa soviteltua työttömyysetuutta. Vuoden 2020 aikana soviteltua työttömyysetuutta saavien määrä kasvoi selkeästi. Joulukuussa lukumäärä oli ennätyksellinen, noin 70 000, kun se vuotta aiemmin oli vajaat 54 000.

Työttömyyden kasvu heijastuu helposti asumistukeen ja toimeentulotukeen, mutta vuonna 2020 kasvu oli näissä menoissa suhteellisen maltillista. Yleisen asumistuen saajien määrä kasvoi 5,4 prosenttia ja perustoimeentulotuen 4,4 prosenttia.

Yrittäjille avuksi väliaikainen työmarkkinatuki

Koronavuonna ahdinkoon joutuneille yrittäjille myönnettiin väliaikaisesti työmarkkinatukea. Enimmillään tukea sai yli 30 000 henkilöä toukokuussa ja kesäkuussa 2020. Sen jälkeen lukumäärä on pysytellyt 20 000:n yläpuolella.

–Väliaikainen työmarkkinatuki osoittautui merkittäväksi tukimuodoksi, sen sijaan yrittäjien normaalissa ansiosidonnaisessa turvassa muutokset olivat vähäisiä, sanoo SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Yrittäjäkassa maksoi viime vuonna päivärahaa 1 657 jäsenelleen, mikä on vain 63 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna.

Etuusjärjestelmä on toiminut suhteellisen hyvin kriisin aikana

Selvitys osoittaa, että etuusjärjestelmä näyttää toimineen hyvin koronakriisin aikana. Hallitus teki ripeästi päätöksiä väliaikaisista etuuksista ja lievensi etuuksien saamisen ehtoja. Esimerkiksi Kelassa helpotettiin toimeentulotuen hakukäytäntöjä ja lisättiin viestintää.

–Näyttää siltä, että järjestelmämme on ollut poikkeustilanteessa joustava. Tarvitaan vielä laajempaa arviointia, missä onnistuttiin ja missä oli puutteita, arvioi SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas.

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti