Kauhavan kaupunginhallitus 11.1.: Vääntöä Kortesjärven koulukeskuksesta

Julkaistu:

KORTESJÄRVEN koulun B-osan purkamisen jälkeen kaupunginhallitus on pohtinut jäljelle jääneen, vuonna 2016 rakennetun A-osan kohtaloa.

Viimeisimmässä kokouksessaan kaupunginhallitus päätti, että A-osa säilytetään ja sen harjakorkeutta nostetaan esteettisistä syistä 60 senttimetrillä. Tarvittaessa sen päähän rakennetaan palomuuri suojaamaan vanhaa hirsikoulua, mikä on tarpeen, jos hirsikoulusta tulee suojelukohde ja se päätetään säilyttää nykyisellä paikallaan.

Asiaa puitiin pitkään. Kokouksessa äänestettiin kahteen kertaan.

Ensin äänestettiin, koska koulun rakennuttamistoimikunnan vetäjä Tuula Mäki-Fränti esitti, että A-osa puretaan ja tilalle rakennetaan uudisrakennus. Hänen esityksensä puolesta äänestivät lisäksi Annukka Annala, Jari Välikangas ja Anna-Maria Sironen.

Eri kannalla oli Petri Hietamäki, joka esitti, että A-osa säilytetään, mutta puretun B-osa ja säilytetyn A-osan välissä oleva, 1960-luvulla rakennettu kivijalka poistetaan kokonaan. Palomuuria ei rakenneta, ja vanhasta puukoulusta puretaan 1920-luvulla valmistunut osa. Häntä kannatti Anna-Leena Sorvisto.

Loput äänestivät tyhjää. Mäki-Fräntin esitys jatkoi toiseen äänestykseen. Vastassa oli kaupunginjohtajan esitys, että A-osaa ei pureta ja sen harjakorkeutta nostetaan, ja että tarvittaessa rakennetaan palomuuri.

Mäki-Fränti hävisi tämän äänestyksen äänin 3–9. Häntä kannattivat hänen itsensä lisäksi Jari Välikangas ja Anna-Maria Sironen. A-osan säilyttämisen puolella olivat Annukka Annala, Teemu Hakala, Petri Hietamäki, Mika Kankaansyrjä, Jorma Kari, Helena Kuoppala, Seppo Malmi, Matias Peltonen ja Anna-Leena Sorvisto.

PALOMUURI on rakennettava, jos hirsikoulu jää paikalleen. Se on 13 metriä korkea ja 27 metriä pitkä paloseinä. Valtavan rakennelman kokonaishinta on 98 200 euroa.  

Kokouksessa hyväksytyn päätöksen mukaiset järjestelyt tuovat lisäkustannuksia enintään 268 000 euroa. Lisäkustannukset mahtuvat hankkeen talousarvioon lisätyönä.

Rakennuttamistoimikunta on A-osan purkamisen ja uudisrakennuksen tekemisen kannalla. Sitä varten valtuuston pitäisi päättää 532 000 euron lisämäärärahasta hankkeelle vuodelle 2021 sekä talousarvion tuloslaskelmaosan ja rahoitusosan muuttamisesta. A-osan purkamisesta aiheutuva kertapoisto olisi 1,2 miljoonaa euroa vuonna 2021. Rakennusten purkamisesta päättää hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta.

Vaihtoehtojen rakentamiskustannusten erotus on siis 264 000 euroa ja kokonaisvaikutuksen erotus 1,46 miljoonaa euroa.

Koulukeskuksen pääurakoitsija Lujatalo oy on ilmoittanut, ettei se ota vastuuta A-osan rakennuksen rakenneosista tai rakennuksen liitospinnoissa mahdollisesti ilmenevistä ongelmista. Tämä on kaupungin mukaan ymmärrettävää, koska yhtiöllä ei ole mitään tekemistä A-osan rakentamisen kanssa.

KAUPUNKI on tammikuun aikana selvittänyt, mitä toimenpiteitä koululla on tehty FCG:n vuonna 2019 laatiman raportin jälkeen.

Uuden ja vanhan osan päätyseinä on tiivistyskorjattu. Linoleum-matto ja tasoite on jyrsitty pois. Alaslaskujen yläpuoliset osat on imuroitu ja hormit tukittu. Ilmanvaihtokanavat on nuohottu ja tuloilmakanavat eristetty. Salaojat on uusittu A-osan ympärille.

Toimenpiteillä on selvästi pystytty parantamaan sisäilmaa. Lattiakorjauksessa on poistettu mikrobivaurioitunut materiaali. Kaikki FCG:n raportissa mainitut riskirakenteet on korjattu.

Esikoulun vuonna 2019 tekemät ilmoitukset sisäilmasta aiheutuivat käyttökiellossa olleista B-osan tiloista, joihin esikoulu oli omatoimisesti levittäytynyt. Helmikuussa 2020 korjatusta esikoulutilasta, eli A-osan ensimmäisestä kerroksesta, tehtyjen sisäilmailmoitusten johdosta imuroitiin alaslaskujen yläpuoliset osat, mikä poisti ongelmat. Nuorisotiloista eli A-osan toisesta kerroksesta ei ole tullut sisäilmailmoituksia.

Johtopäätöksenä kaupunki toteaa, että koulukeskuksen A-osa on koulurakennuksena täysin käyttökelpoinen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.