Virtaamat keskimääräistä suurempia Pohjalaismaakunnissa

Kyrönjoen alaosalla virtaama oli joulukuussa keskimäärin 70 kuutiota sekunnissa, joka on lähes kaksinkertainen ajankohdan tavanomaiseen virtaamaan verrattuna. Lapuanjoella, Ähtävänjoella ja Perhonjoella virtaama joulukuussa oli noin 1,5-kertainen joulukuun keskimääräisiin virtaamiin verrattuna.

Säännösteltyjen järvien vedenpinnat olivat pääosin lähellä ajankohdan tavanomaisia korkeuksia tai hieman tavanomaista korkeampia. Lappajärven pinta oli joulukuussa noin 30 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla. Joulukuun lopussa myös Patanan tekojärvi oli noin 30 cm tavanomaista korkeammalla.

Mainos

Ähtävänjoella pienennettiin juoksutusta joulukuun pakkasjaksojen aikana hyyteen synnyn hillitsemiseksi. Pakkasjaksolla kuun alkupuolella ja joulun aikana muodostui jonkin verran hyydettä Ähtävänjoen koskiosuuksilla, mutta vedenpinnat eivät nousseet haitallisen korkealle.

RUNSAIDEN sateiden vuoksi jokien happamuustilanne pysyi melko heikkona myös joulukuussa. Happamuus oli kuitenkin hieman lievempää. Suurista joista alin arvo havaittiin jälleen Lapuanjoessa (5,0). Muiden suurempien jokien pH oli välillä 5,3–6,2. Pienemmistä joista tietoa ei ollut saatavilla, mutta pahiten happamuusongelmista kärsivillä joilla pH-arvo oli oletettavasti välillä 4,5–5,0. Kalakuolemista ei ole kuitenkaan ilmoitettu. Loppukuusta virtaamien käännyttyä laskusuuntaan alkoi happamuustilanne myös hellittää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.