”Mitä enemmän on myyjiä, sitä enemmän on tuotevalikoimaa ja sitä kautta asiakkaitakin”

Alajärven REKO-jako toteutetaan Palotorilla. Kuva: Tuula Ylivinkka

Julkaistu:

Vuonna 2016 perustettuun Alajärvi–Soini–Ähtäri–Vimpeli REKO-ryhmään kuuluu facebookissa hieman yli 1 800 jäsentä.

–Soinilaisen Vanhapaikan luomutilan yrittäjä perusti ryhmän alun perin, mutta lähdin viemään asiaa eteenpäin Ahon Hannelen kanssa, muistelee REKO-tuottaja Kati Neuvonen. Paikallisten tuottajien kesken yhteisymmärrys oli vahva: suoramyyntiin haluttiin panostaa.

Neuvonen ryhtyi yrittäjäksi Paavolantorille perustettuun lähituottajien myymälään ja vastasi sen toiminnasta vuodenvaihteeseen 2018 saakka, minkä jälkeen toinen yrittäjä piti myymälää kahden vuoden ajan. Asiakkaita ei luonnollisesti riittänyt enää REKO-jakoon, joten jako lakkasi toimimasta asiakkaiden noutaessa tuotteet myymälästä, ja REKO-piirin alueella myynti keskittyi Ähtäriin.

Myymälän suljettua ovensa vuosi sitten oli jälleen tarvetta Alajärven REKO-jaolle. Jako päätettiin liittää Kuortaneen ja Alavuksen jaon yhteyteen niin, että tuottajat voisivat samalla ajolla myydä tuotteitaan kuuteen eri paikkaan. Isompi osa tuottajista tarjoaa tuotteitaan kaikkiin jakojen myyntipisteisiin, ja tuottajien yhteiskuljetukset mahdollistavat muun muassa Pienen juurileipomon ja Hyödynmaan tilan tuotteiden kuljetuksen Alavuden REKOsta tänne.

AIVAN ongelmitta REKO-toiminnan uudelleen käynnistely Alajärvellä ei ole sujunut. Vaikka asiakkaita on ryhmässä todella runsaasti, joinakin kuukausina he eivät kuitenkaan jakoihin löytäneet, vaan Palotorin ilta on ollut hiljainen. Ongelma lienee alustassa eli facebookin algoritmissä.

–Facebook alustana rajaa pois lähinnä ikäihmisiä, ja jotkut eivät halua tehdä tilausta ryhmässä, koska silloin muut näkevät, mitä he tilaavat. Enemmän haittaa se, että vaikka kuuluu REKO-ryhmään, sen julkaisut eivät nouse omaan uutisvirtaan, jos ei ole klikannut ja katsonut ryhmän päivityksiä aktiivisesti. Täytyy olla itse skarppina ja käydä sivulla usein, jolloin kuvat ja tuotteet alkavat taas näkyä ilman hakuja. Moni ei välttämättä edes tiedä ryhmän ja jakojen aktivoituneen uudelleen.

Jos jonkun tuottajan tuotteita tilataan, julkaisu nousee muidenkin sivulle ja poikii lisää kiinnostusta. Julkaisu, johon ei reagoida, jää näkymättömiin, mikä vaatii aktiivisuutta myyjältäkin.

Viime kerroilla asiakkaiden määrä on kuitenkin kasvanut.

–Kivasti on myyjiäkin tullut lisää, ihan hiljattain valkosipulituotteita sekä magalitza-possua. REKOON on kirjautunut 12 tuottajaa. Tarjolla on niin lihaa, erilaisia juustoja ja maitotuotteita, marjatuotteita, munia kuin leipomotuotteitakin. Mitä enemmän on myyjiä, sitä enemmän on tuotevalikoimaa ja sitä kautta asiakkaitakin.

Tässä on kyse lumipalloefektistä. Kasvupotentiaalia on. Neuvonen uskoo REKOn tulleen jäädäkseen, mutta sen toimiminen facebookin kautta ei ole ainoa vaihtoehto.

–Jossakin pohjoisemmassa oli tehty tilaukset nettikauppapohjalle. Vaihtoehtoja on varmasti kehitetty ja kehitetään koko ajan lisää.

NEUVONEN palasi niin ikään Reko-tuottajaksi tauon jälkeen. Hän on toiminut viime aikoina käsityöyrittäjänä, mutta lampaan lihaa ja lihajalosteita on jälleen tulossa myyntiin lähiaikoina.

–Mielestäni REKO on paras suoramyyntikanava, ja meille se on ollut tärkein myyntikanava. REKOssa pääsee asioimaan suoraan asiakkaan kanssa ilman välikäsiä ja liiketiloja. Korona-aikanakin REKO on turvallinen tapa tehdä ostoksia, kunhan ohjeistuksia noudatetaan, ja loistava tapa tukea kotimaisia tuottajia.

Toiminnan haastavuus tuottajalle on siinä, tuleeko niin paljon myyntiä, että kannattaa liikkua paikasta a paikkaan b. Tässä auttavat yhteiskuljetukset.

Neuvosen tilalle on valmistumassa nettisivut, joilla lihatuotteita ja käsitöitä voi myydä tällaisenakin aikana, jolloin markkinoita ja vastaavia tapahtumia ei järjestetä.

–Kokeilen sellaista, että tuotteet voi ostaa verkkokaupastani ja toimitan ne REKO-jakoon.

Reko Vimpeliin?

ALUKSI Alajärvi-Soini-Ähtäri-Vimpeli -REKOryhmän jakopaikat olivat ryhmän nimen mukaisesti Alajärvellä, Soinissa, Ähtärissä ja Vimpelissä, mutta Vimpelin ja Soinin jaot kuivuivat nopeasti kokoon.

–Soinissa ei kovin montaa kauppaa tehty, Vimpelissä vähän enemmän, Kati Neuvonen toteaa, vaikka lähituottajat kartoittivat kiinnostusta ja tarvetta etukäteen Soinissa järjestetyillä markkinoilla ja saivat paljon kiinnostunutta palautetta.

–Pienet paikkakunnat ovat ongelmallisia, jos toiminta ei lähde heti kunnolla vauhtiin. Lehtimäki on tällä hetkellä mukana, koska se on suoraan matkan varrella Ähtäristä Alajärvelle ajettaessa. Sitä, minkä verran siellä tehdään kauppoja, en ole seurannut.

NOPEA gallup vimpeläisten keskuudessa paljasti, että useimmille Reko-toiminta oli tuttua ja kiinnostusta Reko-ostoksille olisi ainakin jossain määrin.

–Jos tuollaisia tuotteita olisi täällä tarjolla, niin ilman muuta voisin olla kiinnostunut ostamaan. Puhdasta lähiruokaa ja samalla voi tukea paikallisia lähituottajia, mikä sen parempi teko näinä aikoina. Kiinnostusta herättäisivät erityisesti marjat, kuivakukat ja ketogeeniseen ruokavalioon soveltuvat leivonnaiset ja ruoat, kertoo eräs vastaaja.

 –Jos kävisin, ehkä ostaisin kanamunia ja leivonnaisia, arvelee toinen.

–Tietysti tällaista toimintaa kannattaisin. Usein vain, kun täällä keskustassa on myyjiä, ne kellonajat eivät onnistu työtäni ajatellen, sanoo kolmas.

–Kyllä varmasti käyttäisin, jos täällä olisi sellainen. Lihat, kasvikset, juurekset ja kala kiinnostaisivat. Kalaa täällä kyllä myydäänkin jo. Mahtavaa olisi syödä lähituottajien tuotteita.

Ainoastaan yksi vastaajista ei kokenut toimintaa mielekkääksi sinkkutaloutensa osalta. –Näen myös tämän ”torilta myynnin” vähän niin kuin askeleena taaksepäin. Toki ostan paikallisia tuotteita, mutta mielellään valvotuista liiketiloista.

JOS Vimpeli lisättäisiin Alajärven Reko-ryhmään, nykyisillä järjestelyillä jakoaika olisi myöhään perjantai-iltana.

–Toinen vaihtoehto olisi liittää se Järvilakeuden jaon yhteyteen, Neuvonen arveli.

info

Alajärvi–Soini–Ähtäri–Vimpeli REKO-jako järjestetään aina kuun neljäntenä perjantaina. Seuraavat jakopäivät ovat 29. tammikuuta ja 26. helmikuuta. Järviseudulla on kolme jakopistettä, joista Ähtärissä Elinkeinotalon pihalla jako tapahtuu kello 18, Lehtimäellä Nettopuodin piha-alueella kello 19 ja Alajärven Palotorilla kello 19.30.

REKO Alajärvi-Soini-Ähtäri-Vimpeli on lähiruokarengas, jossa alueen tuottajat myyvät itse tuottamaansa tai valmistamaansa ruokaa suoraan kuluttajalle. Tilaukset tehdään REKO Alajärvi–Soini–Ähtäri–Vimpeli -ryhmän kautta. Ryhmän tiedostossa on ohjeet, kuinka toimia.

REKO on lyhenne sanoista rejäl konsumtion eli reilua kuluttamista. Renkaan tavoitteena on, että niin kuluttaja kuin tuottajakin voittavat.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.