• Pieni pala maaseutua -järjestökampanjan merkeissä tehtiin viime vuonna muun muassa hyönteishotelleja. Kuva Eija Pippola, Järviseudun Sanomien kuva-arkisto.

Maa- ja kotitalousnaiset kutsuu suomalaiset tekemään arjen ilmastotekoja

Pienillä arjen teoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä.

Maa- ja kotitalousnaisten tavoitteena on rakentaa tulevina vuosina Suomesta maistuva, monimuotoinen, kestävä ja elinvoimainen Unelmien Suomi. Järjestö on sitoutunut työhön ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja monimuotoisen luonnon puolesta. 

–Rakennamme mahdollisuuksien Suomea, jonka hyvinvoinnista hyötyvät myös tulevat sukupolvet. Tähän työhön tarvitsemme kaikkia suomalaisia mukaan, Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallituksen puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste painottaa.

Pieniä, suuria arjen ilmastotekoja

Ilmassa ristivetoa -kansalaiskysely paljastaa, että enemmistö suomalaisista (61 %) pitää ilmastokeskustelua tavallisia ihmisiä syyllistävänä. Ilmastouutisoinnin kokee vaikeaselkoiseksi 40 prosenttia suomalaisista. Ilmastoahdistus voi lamauttaa. Lamaantuminen ei kannata.

Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa kaikki suomalaisia iästä, sukupuolesta tai asuinpaikasta riippumatta tekemään konkreettisia tekoja, niitä pieniäkin.

–Tuemme ja neuvomme eri-ikäisiä kuluttajia arjen ilmastoteoissa ja teoissa luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Jotta tekoihin tarttuminen olisi helppoa, julkaisemme esimerkiksi joka viikko yhden helposti toteutettavan arjen ilmastoteon sosiaalisen median kanavissamme.

Ilmastomyönteisten ja kestävän yhteiskunnan edistäminen näkyy kaikessa Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijatyössä.

–Ruoka-asiantuntijamme opastavat ilmastomyönteisiin valintoihin. Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntijamme neuvovat luonnon monimuotoisuuden edistämisessä niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Yritysasiantuntijamme opastavat vastuullisen liiketoiminnan kehittämisessä.

Luonnon hyväksi toiminen on keskiössä myös Maa- ja kotitalousnaisten yhdistystoiminnassa.

–Pieni pala maaseutua -järjestökampanjan merkeissä tehtiin viime vuonna muun muassa hyönteishotelleja ja muita pörriäistekoja, harrastettiin omatarveviljelyä ja säilöttiin satoa ympäri Suomea. Kampanja jatkuu tänä vuonna. Toivottavasti tilanne sallisi jo isompien ryhmien kokoontumiset.

Jaa juttu: