Tartuntaketjuja jäljitetään kuuden hengen voimin

Huolellinen käsihygienia on suuressa roolissa tartuntatautien ehkäisyssä.

Julkaistu:

Aihe:

Tartunnanjäljitystiimi perustettiin kesäkuun alussa, ja se alkoi varallaolon jälkeen toimia välittömästi ensimmäisten Covid-19-löydösten ilmaannuttua 30.9.2020. Tiimi päivystää aamusta iltaan läpi viikon tavoitteenaan asettaa kaikki sairastuneet eristykseen ja altistuneet karanteeniin mahdollisimman nopeasti ja estää viruksen leviäminen.

Tiimissä toimii tartuntatautilääkäri Leena Uusitalon ja hygieniahoitaja Merja Myllykankaan lisäksi neljä terveydenhuollon ammattilaista: vastaanoton sairaanhoitaja, akuuttiosaston lähihoitaja, kouluterveydenhoitaja ja lähihoitaja kotihoidosta. He ovat suorittaneet THL:n verkkokurssin tartunnanjäljityksestä. Toiminta tapahtuu yhteistyössä EPSHP infektioidentorjuntayksikön ja heidän tartunnanjäljittäjiensä kanssa.

ENSISIJAISESTI lääkäri ottaa yhteyttä Covid-19-positiiviseen henkilöön puhelimitse ja kysyy oireiden alkamiseen liittyvät tiedot, tiedottaa tartuntatautilain mukaisesta eristyspäätöksestä sekä määrittelee tartunnanjäljityksen alkamisajankohdan. Tartunnanjäljitys alkaa ajankohdasta 48 tuntia ennen asiakkaan oireiden alkamista ja kestää lääkärin määrittelemän ajanjakson. Ensimmäisen yhteyden ottaja pyytää asiakasta kartoittamaan valmiiksi kontaktinsa sekä liikkumisensa tietystä päivämäärästä lähtien, minkä jälkeen tartunnanjäljittäjä ottaa yhteyttä asiakkaaseen.

Tartunnanjäljittäjät keräävät altistuneiden tiedot sekä soittavat heille tiedon koronavirukselle altistumisesta. On tärkeää, että tartunnanjäljittäjälle ilmoitetaan kaikki mahdolliset nimet ja paikat. Jäljittäjien tehtävä on ryhmitellä altistuneet THL:n kriteereiden mukaan niin sanotuiksi suuren riskin altistuneiksi eli lähikontakteiksi tai ”pienen riskin altistuneiksi”. Suuren riskin altistuneet asetetaan tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin. Pienen riskin altistuneita pyydetään seuraamaan mahdollisia Covid-19-infektioon liittyviä oireita ja hakeutumaan oireiden ilmaannuttua mahdollisimman pian näytteenottoon.

TARTUNNAN ennaltaehkäisyn kannalta ensisijaisen tärkeää on THL:n mukaan edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Suu-nenäsuojan oikeaan käyttöön tulee kiinnittää huomiota.

Huomioitavaa on myös, että tällä hetkellä vain oireiset testataan. Jos karanteenissa oleva henkilö saa oireita ja saa näytteenotosta negatiivisen vastauksen, se ei vaikuta karanteeniaikaan lyhentävästi.

Mainos

Altistuneet karanteeniin, sairastuneet eristykseen

Altistuneen eli karanteeniin asetetun on oltava tavoitettavissa puhelimitse, pysyteltävä kotona ja välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin sekä ilmoitettava, jos saa oireita tai terveydentila muuttuu. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Ruokahuolto voidaan tarvittaessa järjestää esimerkiksi kaupan kotiinkuljetuksella. Jos on välttämätöntä asioida kodin ulkopuolella, suu-nenäsuojaa on käytettävä ja vältettävä kontaktia ulkopuolisiin ihmisiin. Oireita, kuten lämmön nousua, yskää, väsyneisyyttä, hengitysvaikeuksia ja vatsaoireita, on tarkkailtava päivittäin.

Oireettomat, samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet voivat toimia normaalisti, esimerkiksi asioida kodin ulkopuolella, ja käydä töissä/koulussa. Jos karanteenissa olevalle perheenjäsenelle tulee oireita ja otetaan Covid-19 näyte, on perheenjäsenten suositeltavaa vapaaehtoista karanteenia siihen saakka, kunnes näytevastaus on tullut.

KUN Covid-19 tauti on todettu, henkilö on eristyksissä. Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Karanteenin ohjeet pätevät muilta osin, mutta nyt myös perheenjäsenillä on suuri riski sairastua, joten pysyttelethän erilläsi muista ihmisistä esimerkiksi omassa huoneessasi. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle.

Kaikki samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet asetetaan karanteeniin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.