Lukijan mielipideartikkeli:

Jätevesiasiaa Länsirannalta

MUUTAMIA poimintoja viemärihankkeesta Lappajärven Länsirannalle, niin sanotusta kakkosvaiheesta, joka on eri asia kuin Tarvola–Söyrinki-linjalla.  

Aloite tähän tuli Länsirannan kyläyhdistykseltä, joka käynnistyi vuonna 2015. Muutamia poimintoja matkan varrelta. Kyläyhdistyksen tavoitteena oli liittää 200 hankkeen sisällyttämää kiinteistöä, eli katteeksi tuli 100 %. Miten tavoitteessa on onnistuttu? Helmikuussa 2015 kyläyhdistys ilmoitti jo liittyjien määräksi 50. Se innostikin varmaan toteamaan, että Länsirannalla on innostunut “pöhinä” viemärin suhteen. Vaan vauhti kyllä hiipui aika nopeaan. 

Mihin hanke jumiutui? Järviseudun Sanomat kirjoitti 16.5.2017, että Länsirannan viemäröinti etenee. Vaan näinhän ei käynytkään. Missä syy? Lopullinen ja viimeinen jätevesilaki annettiin samaan aikaan, 3.4.2017. Luonnollisesti se vapautti haja-asutusalueen kiinteistöt. Eduskunta oli antanut ensimmäisen jätevesiasetuksen 2004, jolloin määrättiin kaikkien kiinteistöjen jätevedet puhdistettavaksi 10 vuoden kuluessa. Useat puolueet näkivät toteutuksen mahdottomana. 

Viimeisin nykyisin voimassa oleva jätevesilaki annettiin 3.4.2017. Siinä määrätään kiinteistöt alle 100 metriä vesirajasta (järvet ja meret). Samainen laki vaati kaikki rantakiinteistöt ja alle sata metriä vesirajasta kunnostamaan jätevesien käsittelyn lain edellyttämään tasoon. Takaraja näille umpeutui 31.10.2019. 

Onko jätevesiasiat kunnossa tältä osin? Kaikkien kiinteistöjen tarkastaminen on lähes mahdotonta, mutta raportteja pistokohtaisesti voi aina pyytää. Kunnillahan on kaikki tiedot myös rantakiinteistöistä, mikäli rakennus ei ole luvattomasti kyhätty.  

SITTEN se, mikä kiinnostaa eniten, on tämänhetkinen tilanne 23.8.2020. Viemäröinnin kustannukset Länsirannalla 827 800 euroa. Liittyjiä 70. Liittymismaksu 4 700 * 24% arvonlisävero. Liittymismaksuilla on kunta saanut 329 000 euroa. Saamatta 498 000 euroa. Muutama samanlainen, niin kunta on kriisikunta.  

Liittymishalukkaita ei ole ollut siitäkään huolimatta, vaikka kyläyhdistyksen edustajilta tuli sellainen tieto, että kaikkien on liityttävä. Kunta vahvistaa toiminta-alueeksi koko Länsirannan. No ei tietenkään näin käy. Ei edes Kärnääkään ole vahvistettu toiminta-alueeksi, vaikka on sama postinumero kirkonkylän kanssa. 

Kunta tarvitsee kipeästi nämäkin puoli miljoonaa euroa. Nyt olisikin hyvä tilaisuus paikata “vahinkoa” ja liittyä kunnan ylläpitämään viemäriin. Liittyminen ei suinkaan ole vastikkeeton. Sillä saa ainoan täysin omaa luokkaansa olevan jätevesien “puhdistuslaitoksen” omalle kiinteistölle. Hajuhaitat nekin on melkoiset avoviemärillä. Lisäksi ympäristön kuormitus vähenee, jota nyt kuormittaa pelkkä saostuskaivoihin kerättävä liete. 

Jokainen, joka on liittynyt, on sitoutunut myös ympäristön ja vesien suojeluun. Luonto kiittää ja tarjoaa puhtaan ilman asukkailleen. Asuinympäristössä Lappajärvellä rantakiinteistöjen hinnat on pahasti ylihinnoiteltu, mutta sen voi korjata laittamalla jätevesiasiat kuntoon. Esimerkiksi umpisäiliö on vain hätäratkaisu jo jäätymisvaaran vuoksi.  

Tuskin ihan heti tulee yhtä hyvää mahdollisuutta saada rahoilleen vastinetta kuin nyt on. Ja saa ”synninpäästön” kyläyhdistyskin, joka kieltämättä lähti vähän soitellen sotaan.    

Heino Tervanen 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.