Maailma avautuu Evijärven tähtitornissa

kuva_2_330_millin_peilikaukoputki_tarjoaa_helpon_tavan_tarkastella_kaukaisia_kohteita.jpg
kuva_2_330_millin_peilikaukoputki_tarjoaa_helpon_tavan_tarkastella_kaukaisia_kohteita.jpg
Evijärven tähtitornilla toimii tähtiharrastusyhdistys nimeltä Evijärven Taivastelijat. Yhdistys toivottaa kaikki avaruudesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaansa.

ASKELTEN äänet kaikuvat, kun kipuaa jyrkät portaat Evijärven tähtitornissa kohti rakennuksen kupolissa sijaitsevaa kaukoputkea. Oppaaksi vierailulle on lähtenyt tarmokkain askelin kulkeva tähtitorninhoitaja Reijo Ylimaa.

–Tornin kupolissa on 330 millimetrin kiinteä peilikaukoputki. Putkessa on suuntausmoottori, joka pitää sen kohteessa, vaikka välillä kävisi kahvitkin keittämässä, Ylimaa kertoo asiantuntijan otteella.

Valtakunnallisestikin merkittävän tähtitornin Evijärven Pappilankankaalla Kirkkotien varressa käytöstä vastaa tähtiharrastusyhdistys nimeltä Evijärven Taivastelijat. Yhdistys on toiminut Evijärvellä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kupoliin kohdistuneen tutkimusreissun jälkeen tähtitornin alakerrassa sijaitsevassa kahvilatilassa istuskelevat yhdistyksen puheenjohtaja Arto Peltokangas, yhdistyksen sihteeri Markku Toijala sekä jäsen Laila Lampimäki. He kertovat tornin olevan ainoa laatuaan noin 100 kilometrin säteellä.

–Seuraavat lähimmät tornit taitavat sijaita Vaasassa ja Seinäjoella, Lampimäki arvioi.

TORNIN olosuhteet tarjoavat hyvän mahdollisuuden seurata ajankohtaisia avaruuden tapahtumia. Viimeisin tähtitornilla tarkemmin seurattu ilmiö oli Merkuriuksen ylikulku viime talvena.

–Seurasimme sitä tietokoneella, koska taivas oli pilvessä. Se meni auringon päältä hissukseen. Tällä hetkellä aurinkokunnan planeettojen tilanne on se, että ne ovat kaikki varsin tehokkaasti auringon suunnassa, joten näkeminen on vaikeaa. Venusta olemme pystyneet tarkkailemaan aamutaivaalla ja Marsia iltataivaalla, Toijala sanoo.

–Olemme myös yhden kerhojäsenen aurinkoputken kautta seuranneet auringon pinnalla ilmeneviä turbulensseja, Peltokangas informoi.

Maan ulkopuolisen elämän tilanteesta tähtitieteen harrastelijoilta tiedustellessa Ylimaa siteeraa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojaa.

–Olisihan se melkoista tilan tuhlausta, jos ei muuallakin olisi elämää, Ylimaa analysoi.

EVIJÄRVEN Taivastelijat tekevät yhteistyötä muun muassa Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa tähtitieteen kurssien järjestämiseksi. Tornille voi tulla tutustumiskäynnille esimerkiksi oppilas- tai harrasteryhmän kanssa ja kerhotilaa voi vuokrata kokouksia varten.

Tähtien ystävät kokoontuvat tornilla kerran viikossa tiistaisin kello 19. Konseptiin kuuluvat yleensä vahvasti makkaran paisto sekä tähtitorninhoitaja Ylimaan kahvitarjoilut.

–Keskustelemme silloin erilaisista ilmiöistä ja vietämme rentoa yhdessäoloa, Toijala kommentoi.

Yhdistyksen johto toivottaa kaikki avaruudesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi mukaan Evijärven Taivastelijoiden toimintaan.

–Tämä on mukava harrastus, jossa riittää mielenkiintoa ympäri vuoden. Avaruus on sen verran laaja paikka, että aina riittää uutta opittavaa, Toijala toteaa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.