Hiilineutraaliuden kustannusvaikutukset kartoitetaan Vimpelissä

Kuntalaisaloite matkaparkista keskustaan ei toteudu, koska tässä taloustilanteessa käyttömenoja ei ole vara lisätä, ja kunnan alueella on runsaasti karavaanaripaikkoja. Arkistokuva.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

VIMPELIN kunnanhallitus hyväksyi teknisen lautakunnan esityksen, että kunta selvittää alueensa sekä toimintansa todelliset hiilidioksidipäästöt ja realistiset toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi kustannusvaikutuksineen. Tämän jälkeen keskustellaan päästötavoitteidensa asettamisesta ja aikataulusta. Kyseessä oli Elina Arpalan tekemän kuntalaisaloitteen käsittely. Arpala esitti kunnan hiilineutraaliudelle tavoitevuotta, jolloin kunnassa aiheutetaan vain sen verran hiilidioksidipäästöjä, kuin niitä pystytään sitomaan kunnan sisäisiin hiilinieluihin.

Teknisessä lautakunnassa oli päätösesitys, että kunta ottaa tavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Anne Niemi (kesk.) teki hyväksytyksi tulleen esityksen, jonka puolesta äänestettiin 6–1.

Teknisessä lautakunnassa todettiin, että ilmastopäästöt ovat vähentyneet lähes kaikissa Suomen kunnissa, keskimääräisesti 15 prosenttia, mutta Vimpelissä vain viisi, kun esimerkiksi Soinissa 29 ja Alajärvellä sekä Lappajärvellä noin 10 prosenttia. Vimpeli on maan 33. saastuttavin kunta. Esimerkiksi autojen määrässä asukkaisiin suhteutettuna Vimpeli on sijalla 43, koska joukkoliikenne ei palvele työ- ja harrastuspaikkoihin kulkevia. Aloitteen valmistelussa todettiin, että toimia tulee tehdä monella eri sektorilla, jotta päästöt saataisiin kuriin. Tuulivoimarakentaminen kompensoi ilmastopäästöjä. Kasvihuonepäästöjä voidaan vähentää lämmitystä muuttamalla sekä lisäämällä joukkoliikennettä tai sähkö/kaasu autoilua. Kunta itsessään toimii esimerkkinä sekä mahdollistaa toimintoja muun muassa kaavoituksen kautta.

KOIRAPUISTO toteutuu kevään ja kesän aikana. ELY on myöntänyt sille 9 470,90 euron määrärahan, ja hanke tulee toteuttaa elokuun loppuun mennessä. Kunnan rahoitusosuus on 4 864 euroa. Hanke on suunniteltu toteutettavaksi pääosin talkoovoimin. Talkootyötä tehdään 1 875 euron edestä. Talkoisiin on lupautunut nuorisovaltuuston lisäksi Lions Club Vimpeli ja muita kolmannen sektorin toimijoita.

KUNTALAISALOITE matkaparkista Vimpelin keskustaan ei toteudu. Syksyllä tehty aloite asuntovaunupaikasta kirkon takana olevalle parkkipaikalle tai lukion pihaan ei ole kunnanhallituksen mukaan kunnan varsinaista palvelutoimintaa ja vaihtoehtoisia ratkaisumalleja etsittäessä tulee ottaa huomioon neutraali kustannusvaikutus. Tekninen lautakunta totesi, että Vieresniemessä ja Lakeaharjulla on runsaasti vaunupaikkoja palveluineen. Kokonaisasemakaavan ja yleiskaavan päivityksen ja laajennuksen yhteydessä tällaista aluetta voidaan tarvittaessa suunnitella myös kirkonkylän alueelle.

JYRKI Niemen joulukuussa 2018 tekemä valtuustoaloite vesimittarilukeman ilmoituksesta sähköisesti on toteutumassa huhti-kesäkuussa. KulutusWeb otetaan virallisesti käyttöön vuoden 2020 mittarienluentaan ja sen käyttämisestä ohjeistetaan asiakkaita kuntatiedotteessa sekä mittarinlukukortissa.

SPR Vimpelin osastolle myönnettiin 400 euroa lisää yleisavustusta aiemmin myönnetyn 300 euron lisäksi. Avustusten jaon jälkeen kävi ilmi, että hakemukseen oli tullut painovirhe ja tarkoitus oli ollut hakea yhteensä 700 euron avustusta. SPR Vimpelin osasto on kunnalle erittäin tärkeä yhteistyökumppani yleisötilaisuuksien järjestämisessä.

ILMOITUSASIOISSA todettiin Etelä-Pohjanmaan työllisyyskatsaus tammikuulta. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta Vimpelissä oli 5 prosenttia, kun se joulukuussa oli 6,1.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.